• 5

Vulin o zajedničkoj akciji Vojske Srbije i Kfora na KiM: To je redovna patrola, ne ilegalan prelaz

Vulin podseća da mi imamo potpisan sporazum sa Kforom koji je jedini odgovoran za bezbednost na KiM i na administrativna liniji

  • 5
KFOR

Foto: Shutterstock

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština tvrdnjama da je Vojska Srbije nelegalno ušla u Karačevo na KiM, iako su pripadnici srpske vojske bili u zajedničkoj patroli sa Kforom, već tri dana pokušava da napadne našu vojsku, a da se u stvari radi o tome da žele da ubace kosovsku policiju u naše patrole kako bi kontrolisali kretanje naših snaga.

- Pokušavaju da nas optuže kako ne poštujemo sporazume i obaveze i gazimo administrativnu liniju, a jedina istina je da je jednovremena patrola između pripadnika Vojske Srbije i Kfora odnosno regionalne komande istok znači turskog kontigenta uz dva predstavnika snaga SAD, od periodu od 16.50 do 18.10 imala jednovremenu patrolu, koja se kretala iz pravca sela Muhoac do sela Donje Karačevo, po unapred pripremljenoj administrativnoj liniji - kazao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara u Kruševcu.

Ističe da se tačno zna kuda će se kretati i da se pre svake patrole utvrdi kako će se ona kretati, na osnovu sporazuma još iz 2001. godine koji reguliše tu oblast.

Kako kaže, ovo nije prvi put da Albanci na Kosovu i Metohiji pokušavaju da napadnu Vojsku Srbije, pošto im je cilj da u u naše jednovremene patrole ubace pripadnike kosovskih policijskih snaga, što je Vojska Srbije odbila već nekoliko puta.

Vulin podseća da mi imamo potpisan sporazum sa Kforom koji je jedini odgovoran za bezbednost na KiM i na administrativna liniji.

Vulin Nikinci

Vulin podseća da mi imamo potpisan sporazum sa Kforom koji je jedini odgovoran za bezbednost na KiM i na administrativna liniji - Foto: http://www.mod.gov.rs/Lola Đorđević

- Za nas je Kfor odgovoran i samim tim i na administrativnoj liniji. Ovo je pokušaj Šiptara da izvrše politčki pritisak na nas da se kosovska policija ubaci u naše patrole kako bi oni kontrolisali kretanje naših snaga. To nije moguće, mi takav sporazum nemamo i ne prepoznajemo nikog osim Kfora. Svaka druga oružna formacija za nas prestavlja bezbednosnu pretnju - rekao je ministar odbrane.

Vulin kaže da se tu kriju i drugi interesi i da je i da je, na primer, sinoć Vojska Srbije obezbeđujući admnistrativnu liniju, to jest kopnenu zonu bezbednosti privela dva lica koja su pokušala da prokrijumčare četiri grla stoke, a što se dešava svaki dan.

Objašnjava da je zato njima potrebna kosovska policija na adminsitrativnoij liniji kako bi kontrolisali odnosno dopuštali šverc i druge stvari.

Vulin poručuje da će se Vojska Srbije držati svih sporazuma sa Kforom, jer smo mi pravna država.

- Nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza, to je bila redovna dužnost koja se dešava svaki dan. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Mojsilović ima redovnu komunikaciju sa komandantom Kfora - dodao je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E bre

    Kako ilegalno na svoju teritoriju sa svoje teritorije????

  • Dddd

    Vulin prava vojničina....eeeeejjj Srbijo

  • NekoKo

    Samo kada osvane jedno jutro... Kad tad to mora da se dogodi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima