"Da li će SPS biti u novoj vladi pitanje je oko kog ćemo se dogovarati Vučić i ja, ne funkcioneri"

- Što se tiče odnosa SPS i SNS, neka ta pitanja ostave Vučiću i meni - poručio je Dačić

  • 3
Aleksandar Vučić, Ivica Dačić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić rekao je danas da sa šefom države i predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o imenima ko će činiti novu vladu.

- Što se tiče odnosa SPS i SNS, neka ta pitanja ostave Vučiću i meni - poručio je Dačić na TV Hepi.

Dačić je naveo da je ponosan na rezultate koje je SPS ostvarila zajedno sa SNS, navodeći da nije postojalo nijedno važno državno pitanje oko kojeg nisu imali isti stav.

- Naša koalicija se ne zasniva na brojkama i procentima već da li delimo zajedničke političke ciljeve. I to je jasno. Sve drugo su tehnička pitanja. Nije glavno pitanje koliko ćemo mi imati ministarstkih mesta i koja su to mesto, a to me svi pitaju. Oni ne veruju da mi nismo ni razgovarali o tome - rekao je Dačić.

Kaže da je "dublje" pitanje od broja ministara iz SPS-a, ono koje se tiče svih izazova koji se nalaze pred Srbijom, mogućnost da se pored predsedničkih i beogradskih izbora 2022. godine održe i parlamentarni, kao i priča o koncentracionoj vladi.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Instragram/buducnostsrbijeav

Upitan da prokomentariše informaciju da ima onih u SNS koji su protiv toga da SPS bude u vladi, Dačić je kazao da to nije pitanje o kojem će se izjašnjavati funkcioneri iz SNS, niti SPS.

- To je pitanje oko kojeg ćemo se dogovoriti Aleksandar Vučić i ja - rekao je Dačić.

Ne znam šta se u sušitni može loše reći o odnosu Vučića i mene, rekao je Dačić i dodao da se šef države i on svakodnevno čuju zbog razližitih političkih pitanja.

Dačić je kazao i da Vučića danas u emisiji nije pominjao da bi mu se "udvarao" već zato što ga smatra prijateljem, a ne samo političkim partnerom.

- Ali ovde ne pričamo o našem prijateljstvu nego o zajedničkom političkom radu, o jednom timu i zajedničkim političkim ciljevima, a ne o stranačkim interesima - rekao je Dačić.

VUCIC DACIC KONSULTACIJE - Ne znam šta se u sušitni može loše reći o odnosu Vučića i mene - rekao je Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Niti pomažemo Lukašenku, niti ga rušimo"

Srbija se ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, rekao je danas povodom krize u Belorusiji šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da naša zemlja neće da pomaže Aleksandru Lukašenku da "savlada" opoziciju, niti će da pomaže drugima da ga ruše.

- Želimo da se dijalogom rešavaju sporna pitanja - rekao je Dačić na TV Hepi.

Prema njegovim rečima, nesumnjivo postoji strani uticaj kada je reč o pomaganju onima koji su protiv Lukašenka, ali istovremeno Srbija ne opravdava neke poteze koji se inače navode kao problematične u izbornom procesu.

- Naše je mišljenje da to jeste unustrašnja stvar Belorusije i ne želimo u to da se mešamo. Jedino što želimo da se stvari rešavaju mirnim putem - podvukao je Dačić.

VUCIC DACIC KONSULTACIJE Upitan da li smatra da će Lukašenko ostati na čelu Belorusije, Dačić je odgovorio da je to stvar te zemlje - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da prema prijateljskim zemljama Srbija treba da se ponaša na korektan način, a to znači da ne nanosi štetu na bilo koji način Belorusiji o beloruskom narodu.

Upitan da li smatra da će Lukašenko ostati na čelu Belorusije, Dačić je odgovorio da je to stvar te zemlje.

"Nadam se prekidu tenzija posle izbora u Crnoj Gori"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom izbora u Crnoj Gori da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari te zemlje, ali se nada da će rezultati biti takvi da će moći da se prekinu tenzije i da se gradi zajedništvo između Srbije i Crne Gore.

Dačić je rekao da je teško prognozirati ko će pobediti i dodao da Srbija nema nikakvih želja za dominacijom već za međusobnim poštovanjem kako je, kaže, to istorijski uvek i bilo.

- Ja ne gledam na Crnu Goru kao na zavičajno pitanje, jer nisam iz tog kraja, ali opet celog života sam vaspitavan tako da smo uvek poticali iz istog korena i nikad se nije desilo da budemo jedni protiv drugih. Dajte da to prekinemo. Mislim da je to najvažnija poruka - rekao je Dačić na Tv Hepi.

"I Bajden će morati da računa na bolju poziciju SRB"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da za Srbiju ne bi bila bolja opcija koju predstavlja Džo Bajden nego što je ova sad, ali je poručio da se naša zemlja ne meša u unutrašnje stvari SAD.

KATAR POMOĆ AVION AVION SA HUMANITARNOM POMOĆI IZ KATARA Dačić je podsetio da je Bajden ranije govorio da su Srbi zločinci, da je Srbija kriva za sve što se desilo na prostoru bivše Jugoslavije i da podržava Alabance na Kosovu - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić je na TV Hepi tako odgovorio na pitanje da li bi u slučaju pobede Džo Bajdena pozicija Srbije bila lošija.

- I u slučaju da pobedi Bajden, on je iskusan političar i bez obzira na sve što je pričao ranije i on će morati da na neki način uskladi svoje stavove sa interesima SAD i mora da računa sa poboljšanom međunarodnom pozicijom Srbije, kao i sa time da neće moći da se bilo šta rešava bez Srbije - rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je Bajden ranije govorio da su Srbi zločinci, da je Srbija kriva za sve što se desilo na prostoru bivše Jugoslavije i da podržava Alabance na Kosovu.

- Zato sigurno za nas ne bi bila bolja ta opcija nego što je ova sad, ali mi se ne mešamo u unutrašnje stvari SAD, mada se velike sile mešaju u naše unutrašnje stvari. Svi vole da daju izjave o našim unutrašnjim pitanjima, a kada vi kažete o njihovim oni se bune - rekao je Dačić.

Kako kaže, Srbi koji tamo žive i imaju pravo glasa svesni su ko je šta govorio u prošlosti i to ih je i opredeljivalo da na prošlim izborima glasovi idu ka Donaldu Trampu.

On je dodao da se situcija promenila kada je reč o položaju Srbije i da pre 10 godina nekom ko ide u Ameriku sigurno ne bi govorili da će da se razgovara o rešenju pitanja Kosova nego da će da se vrši pritisak da se prizna Kosovo.

- Promenila se ta situacija za ovih osam godina. Mi smo učvrstili međunarodnu poziciju, a smanjio se i broj zemalja koje priznaju Kosovo. Bez srbija nema rešenja - poručio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navaljni srpski brat

    21. avgust 2020 | 15:40

    Dto se utrpavas Dacicu pa oni imaju apsolutnu vecinu sto ce im preobuceni komunisti

  • Istinito

    21. avgust 2020 | 13:16

    DACICU , dokle VUCICEV potrcko. Sto je on sposobniji od tebe. Zasto on ceni SAPICA AMATERA vise od tebe. DACICU on se tebe boji. SUJETAN.

  • eNL

    23. avgust 2020 | 08:53

    Dačić je trenutno najbolji u ulozi ministra inostranih poslova. Briljira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA