≫ 

Vučić iz SAD: Nisam prihvatio uzajamno priznanje, te odredbe neće biti u daljim razgovorima

Predsednik Srbije je rekao da su pregovori u toku, a da li će biti postignut dogovor, nije siguran, jer to ne zavisi samo od jedne strane

Činjenice:

* Delegacije Beograda i Prištine borave u dvodnevnoj poseti SAD

* Pred predsednika Srbije na sastanku u Beloj kući stavljen papir sa zahtevom za priznanje nezavisnosti tzv. Kosova

* Vučić: Posle naše intervencije, taj zahtev se ne pominje u drugim dokumentima

* Papir sadrži 16 tačaka, u 10. traženo priznanje

* Siniša Mali: Pred nas stavljeni nikad gori zahtevi

* Delegaciju Beograda čine direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež, na čelu sa predsednikom Vučićem

* Prištinu predvodi premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti

* Specijalni predstavnik predsednika SAD za dijalog Ričard Grenel rekao je da će se na stolu u četvrtak naći ekonomska pitanja

* Predsednik Srbije je rekao da neće pristati na sastanak ako pred njih bude stavljeno pitanje međusobnog priznanja

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću , na početku sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući, uručen je papir po kojem bi Srbija danas trebalo da prizna nezavisno Kosovo.

Iako je specijalni savetnik američkog predsednika Ričard Grenel ranije rekao da će u četvrtak u Vašingtonu „na stolu“ biti samo ekonomska pitanja, nije isključio mogućnost da se u nastavku u razgovorima otvore i druga, politička, pitanja, što se i dogodilo.

Predstavnici Beograda i Prištine razgovaraće tokom dva dana u Beloj kući u Vašingtonu.

Hoti i Vučić potpisuju ekonomske sporazume pred Trampom, bez tačke za uzajamno priznavanje

Direktor televizije Kljan Kosova, Adriatic Keljmendi, koji prati pregovore Kosova i Srbije u Vašingtonu rekao je da se u petak 4. septembra očekuje potpisivanje ekonomskog sporazuma, koji ne uključuje međusobno priznavanje dveju zemalja, a koji je bio u prvom nacrtu.

O'Brajan: Veoma dobra runda razgovora, vidi se napredak

Specijalni savetnik za bezbednost predsednika SAD Robert O Brajan oglasio se večeras posle sastanka sa predsednikom Srbije Alesandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Avdulahom Hotijem u Beloj kući. On je ocenio da je veoma dobra runda razgovora iza njih i najavio nastavak razgovora sutra.

- Veoma dobra runda razgovora ovoga popodneva sa liderima Srbije i Kosova. Danas su zaista napredovali. Ekonomija i normalizacija znače radna mesta za mlade ljude. Razgovori se nastavljaju sutra - najavio je O Brajan na tviter nalogu.

Stiže li to na Balkan Trampov "put svile"?

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) vodi pregovore da otvori kancelariju u Beorgadu, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se iz Vašingtona.

Kako je istakao, to bi bio veliki signal za dolazak američkih i drugih investitora u našu zemlju.

- To bi bio strašan signal za sve američke investitore, a posebno za naše ljude koji ovde žive, u SAD, da dođu u Beogradu i Srbiju - rekao je Vučić i dodao da misli kako bi DFC, ukoliko bi se to dogodilo, nigde drugde na Balkanu ne bi imao svoju kancelariju, osim u Beogradu.

Dve ekonomske teme o kojima je govorila Ivanka Tramp

Vučić se, odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo na prisustvo Ivanke Tramp na današnjem sastanku.

Ivanka je govorila o dve važne ekonomske teme. Govorila je o preduzetništvu i ženskom preduzetništvu - otkrio je Vučić posle runde pregovora.

Predsednik Srbije nije odbacio mogućnost da Ivanka Tramp poseti Srbiju.

Vučić posle sastanka: U novim dokumentima više nema tačke o priznanju

Sastanak u Beloj kući je završen, a u obraćanju za domaće medije, predsednik Srbije rekao je kako su razgovori tekli, kao i kako je izgledao zahtev koji je stavljen pred Beograd.

 
 
 
View this post on Instagram
"U toku je borba! Zadovoljan sam pripremljenošću naše delegacije. Zahvalni smo našim domaćinima hteli su da nas saslušaju. Reagovali smo snažno i odgovorno. Došli smo u dobroj veri da postignemo dogovor i nadamo se da je moguće da ga postignemo. Ima veoma dobrih stvari koje se tiču naše ekonomije. Govorili smo o različitim projektima, infrastrukturnim, o onome što je dobro za Srbe na KiM, Albance, za sve nas. Borimo se da Priština prihvati "Mali Šengen". Moj posao je da čuvam Ustav i da čuvam Srbiju! Da je lako, nije uvek, ali smo svi ponosni kako smo štitili interese naše zemlje. Ljudima u Srbiji da kažem - nema te vrste bojazni, da potpišem bilo kakav dokument u kome postoji priznanje nezavisnosti Kosova i to sam jasno rekao našim sagovornicima." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za televiziju @pink.rs.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Nijedan papir za nas nije lak, ali je taj bio izuzetno težak. Prvi dokument koji smo imali nosio je naziv "ekonomska normalizacija" i imao je tu tačku o priznanju. U novim dokumentima, sada već drugom i trećem, posle naše intervencije, te tačke više nema - izjavio je on.

Rekao je da ima tu različitih političkih momenata, ali je u toku borba. Da li će biti još ugovora i sastanaka na višem nivou, u ovom trenutku ne može niko da kaže.

- Nema bojazni da ću da potpišem bilo kakav dokument u kom stoji priznanje nezavisnosti tzv. Kosova - izjavio je predsednik.

Hoti: "Priština želi da razgovara samo o priznanju"

Premijer privremenih prištinskih institucija, Avdulah Hoti, rekao je posle sastanka u Beloj kući da za Prištinu postoji samo jedna tema, a to je priznanje.

Počela druga runda pregovora u SAD: Na sastanku i Ivanka Tramp

U Vašingtonu je počela druga runda pregovora između delegacija Beograda i Prištine, a sastanku se večeras pridružila i Ivanka Tramp, potvrđeno je Telegrafu.

Šta govori raspored sedenja na sastanku u Beloj kući?

Kosovo Vašington Foto: Twitter/@WHNSC

Dačić: Vučić odbio da prihvati zahtev

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da je upoznat sa dešavanjima u Vašingtonu, da je u stalnom kontaktu sa srpskom delegacijom i da mu je rečeno da je predsednik Vučić "na vrlo brutalan način odbio ovu tačku 10 i poručio će se ponašati u skladu sa Ustavom Republike Srbije".

Dodao je da papir sa ovim tekstom ranije nikada nije bio predočen našoj delegaciji.

VUCIC DACIC KONSULTACIJE Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nesumnjivo je, kaže, Dačić da je ovo jedan od pokušaja SAD dođu do nekog rešenja. Istakao je, međutim, da je trebalo dobro da saslušaju šta je Vučić pričao pre odlaska u Vašington.

- Mi smo jasno rekli da je tako nešto za Srbiju neprihvatljivo i da smo apsolutno spremni da postižemo samo dogovore oko čega se saglasimo. A ako se ne slažemo, nema dogovora - jasan je bio Dačić.

Ovo je zahtev koji je stavljen pred Beograd u Beloj kući

Obe strane se obavezuju na međusobno priznavanje i zaštitu etničkih manjina, restituciju svojstva, rešavanje statusa pojedinaca sa državnog nivoa i dogovaraju se da otvore kancelarije zadužene za zaštitu i izveštavanje o manjinskim pravima svake godine - glasi tačka 10 iz papira koji je stavljen pred delegaciju Beograda na sastanku u Beloj kući.

Sastanak u Beloj kući u toku, predsednik Vučić se večeras obraća građanima

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O' Brajan, koji je, pored Ričarda Grenela domaćin sastanka u Beloj kući, izjavio je da predstavnici Beograda i Prištine "već napreduju" u pregovorima u Beloj kući, u ekonomskoj oblasti.

- Lideri Srbije i Kosova već napeduju. Naši jutrošnji razgovori bili su fokusirani na podupiranje ekonomskih veza i ekonomske normalizaicije - napisao je O' Brajan na svom Tviter nalogu uz slike sa pregovora dve delegacije.

Siniša Mali: Najgori zahtev koji je ikad stavljen pred nas

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u pauzi sastanka da je pred Beograd stavljen papir sa, do sada, najgorim predlozima za Beograd.

- Od svih 16 tačaka koje su stavljene na papir sa zahtevima, većina su političke, a 10. podrazumeva priznanje nezavisnosti tzv. Kosova. Pritisak je ogroman, dvadestak ljudi učestvuje u razgovorima, ne samo Albanaca, a na svaku našu rečenicu reaguju agresivno protiv nas - rekao je Mali novinarima.

Predsedniku Srbije na sto stavljen zahtev za priznanje tzv. Kosova?

Na početku sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo.

- Sve je pripremljeno unapred, Albanci su sve znali - kaže izvor "Blica".

Ta informacija, međutim, nije potvrđena Telegrafu iz diplomatskih krugova.

Delegacije stigle na sastanak

Šta nas (ne) očekuje tokom sastanka Beograda i Prištine u SAD?

Delegacija Beograda, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem boravi od 3. do 5. septembra u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje će u fokusu biti ekonomski odnosi Beograda i Prištine.

I dok je uoči odlaska u Vašington Priština slala nedvosmislene poruke, da na sastanak ide zbog uzajamnog priznanja, predsednik Vučić poručio da očekuje iznenađenje koje bi se, kako se može zaključiti, moglo ticati političkih tema, kao i da će ukoliko se postavi pitanje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova on odbiti taj sastanak, specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel uoči susreta dve delegacije izjavio je da će se na stolu naći najpre ekonomska pitanja.

Vučić se obratio nekoliko minuta pre početka sastanka

Na sednici Vlade usvojena Deklaracija koja se tiče pregovora u SAD

Na sednici Vlade usvojena Deklaracija o podršci aktivnostima predsednika Republike Srbije koje se odnose na razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije danas usvojenom deklaracijom pružila najsnažniju podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u, kako ističe, veoma teškim i kompleksnim razgovorima koje Vašingotnu vodi u najboljem interesu građana Srbije.

Oglasio se Grenel sat vremena uoči početka sastanka

Pred današnji sastanak u Vašingtonu, na kome će učestvovati srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, stigla je poruka od specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela.

Šta će biti servirano na ekonomskom stolu? SAD bi radna mesta, Srbija puteve i letove

Ekonomski odnosi Beograda i Prištine, naime, biće u prvom planu susreta delegacija dveju strana, ali nije isključeno da će razgovori skliznuti i na polje politike i da će biti reči o kosovskom pitanju.

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel je istakao da će zahtev biti da, ukoliko se očekuje pomoć SAD-a , odnosno, kako je rekao "dolari od SAD-a, podrazumevati napredak na ekonomskom planu.

- Mi ne želimo da trošimo naš novac i da stojimo u mestu - rekao je.

Jedno od pitanja je uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Prištine, što, pored dogovora o izgradnji železničke pruge i auto-puta naziva istorijskim dostignućem.

Dalje, biće nastavljeni razgovori na polju daljeg razvoja ekonomske saradnje, a biće postavljena i nova pitanja o trgovini, kreiranju novih radnih mesta i koji preduslovi moraju da se ispune u cilju uspostavljanje dublje privredne saradnje.

Vučić uoči odlaska u SAD: Očekujem iznenađenje na sastanku

Predsednik Srbije, u ranijoj izjavi, naveo je da očekuje iznanađenje na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine, rekao da bi to moglo da podrazumeva međusobno priznanje, a da bi u tom slučaju on odbio sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

On je na TV Pink naveo da bi u tom slučaju "bio ili prvi predsednik Srbije kome je ponuđen bilateralni sastanak sa predsednikom SAD i da bi bio prvi predsednik Srbije koji je to odbio".

S druge strane, delegacija Vlade u Prištini uoči puta u Vašington više puta je istakla da se sa predstavnicima Beograda sastaje samo radi uzajamnog priznavanja, a premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti je intervjuu za Kljan Kosova ponovio da je uzajamno priznavanje jedina formula za normalizaciju odnosa.

Ko čini delegacije koje se danas sastaju?

Da će ekonomija biti u fokusu, govori i sastav srpske delagacije u kojoj će biti i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a predvodi ih predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Delegaciju Prištine čine premijer Avdulah Hoti, dvojica potpredsednika vlade, Driton Seljmanaj i Aljbuljena Baljaj-Halimaj, ministar pravde Selim Selimi, ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj-Stubla, ministar infrastrukture, Arban Abraši, šef kabineta premijera Ardita Duši i koordinator za dijalog Skender Hiseni.

Video: Vučić: Pred nama su teški dani u pregovorima sa Prištinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojansu

    3. septembar 2020 | 10:41

    Ogromna i iskrena podrska predsedniku Vucicu! Navikli smo od njega da cujemo samo najbolja resenja za Srbiju.

  • Uros S

    3. septembar 2020 | 12:32

    Samo hrabro, predsednice. Uz vas smo.

  • Mirjana

    3. septembar 2020 | 16:15

    Današnji dan, kao i naredna dva dana biće teški i odlučujući za našu budućnost. Podrška Vučić za sav napor i trud da odbrani i sačuva našu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA