≫ 

Brnabić: Srbiji su ultimatumi mogli da se serviraju nekada, danas ne

"Da bi naši građani živeli bolje, potreban nam je miran i stabilan region"

  • 4
KRIZNI ŠTAB SEDNICA Ana Brnabić / Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne očekuje da na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu našoj delegaciji budu postavljeni ultimatumi jer, kako je istakla, Srbija danas nije u poziciji da joj bilo ko daje ultimatume.

- O ultimatumu nema reči. Srbija danas nije u takvoj poziciji da joj bilo ko daje ultumatume, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije državnik te vrste. Srbiji su mogli da se serviraju ultimatumi nekada, danas svakako ne. I to znaju i poštuju svi strani državnici i lideri u inostranstvu - rekla je Brnabić, gostujući na Pinku, prenosi Tanjug.

White House, Bela Kuća, Vašington Bela kuća / Foto: Tanjug/AP

Istakla je da Srbija ima jako korektne odnose sa SAD, sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa.

- Mi stvarno imamo bolju komunikaciju, bolju nego što smo imali u prethodnih nekoliko decenija sa administracijom u Vašingtonu, tako da ne ultimatume ne očekujem. Aleksandar Vučić nije čovek kome se serviraju ultimatumi, ali očekujemo izuzetno teške razgovore - rekla je Brnabić i dodala da je naša delegacija otišla u Vašington izuzetno spremna.

Nastavićemo da brinemo o Srbima ma gde živeli

Bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperitetne Srbije, a svi u regionu treba da razumeju da bez mirnog i stabilnog regiona nema prosperiteta ni u Crnoj Gori ni u BiH, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je navela da zemlje regiona treba da se odvoje od vraćanja u prošlost i da gledaju u budućnost, te da će Srbija nastaviti da brine o Srbima ma gde živeli.

Brnabić je na TV Pink, povodom optužbi da se Beograd meša u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori i BiH, rekla da je cilj politike Beograda već poslednjih sedam, osam godina bolji život građana Srbije, te da će Srbija i dalje brinuti o Srbima ma gde živeli.

- Da bi naši građani živeli bolje potreban nam je miran i stabilan region, jer bez toga neće biti dovoljno stranih investitora, jeftinih kredita za naše privrednike i građane, neće biti dovoljno novca za izgradnju infrastrukture koja nam je potrebna - kaže Brnabić.

Povodom rezultata izbora u Crnoj Gori i izjave hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori "probuđen velikosrpski projekat koji nastoji da poveže Beograd, Banjaluku i Podgoricu", Brnabić je rekla da Beograd svakako želi da pomaže i Banjaluku, Podgoricu, Sarajevo i Tiranu i da čini sve za povezivanje regiona i da je to intencija Beograda za koju kaže da nije skrivena.

MOJA PRVA PLATA PROGRAM BRNABIC Ana Brnabić / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Ulažemo ogroman novac u povezivanje regiona, u recimo, autoput do Sarajeva iz dva pravca. To je dobro za sve građane koji žive u regionu bez obzira da li su muslimani, katolici ili pravoslavci. Ne treba da se izvinajvamo što brinemo o Srbima u Crnoj Gori i BiH, ne radimo ništa što nismo već uradili u Srbiji - navela je Brnabić.

Tako je navela Srpsku kuću u Podgorci, ali i vraćanje kuće Bana Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji i ulaganje Beograda u njenu obnovu i prisustvo Aleksandra Vučića na otvaranju.

- Ne vidim zašto je tim ljudima problem da Beograd brine o Srbima da li oni živeli u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Tako se isto ponašamo i u našoj kući. Ono što je dozvoljeno njima ne sme nikako valjda biti dozvoljeno Srbiji i Srbima. To su neki drugi problemi - rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EUbot

    3. septembar 2020 | 10:43

    Tako je dosta nam je serviranja zapadne demokratije ravna fasizmu.

  • ANTE BAN

    3. septembar 2020 | 12:23

    BRAVO Ana! Ultimatumi Zapada, NATO-a i Amerike- NIKADA- Srbiju nisu pokolebali, a niti su joj ikada što značili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA