≫ 

Vučić govori o nastavku dijaloga, Hoti provocira: Kako je počela poseta Briselu?

Predsednik Srbije je na sastanku sa evropskim i američkim zvaničnicima razgovarao o tome kako da se sutra nastavi dijalog, dok je premijer privremenih prištinskih institucija putem Fejsbuka poručio da ne odustaje od traženja priznanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle posete SAD i sastanaka u Beloj kući, danas je započeo dvodnevnu posetu Briselu, gde ga očekuju važni susreti sa EU i SAD zvaničnicima, a u ponedeljak i nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Hoti ne odustaje, insistira na priznanju

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti nastavlja da insistira na konačnom sporazumu i međusobnom priznanju Srbije i tzv. Kosova i navodi da će se o tome razgovarati u nastavku dijaloga, planiranom za sutra.

- Na osnovu obaveza koje smo preuzeli na samitu u Parizu 10. jula 2020. godine, kao i podrške koju smo dobili od predsednika Makrona i kancelarke Merkel, u ponedeljak se u Briselu sastajemo sa srpskom stranom radi dijaloga o konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije - napisao je na Fejsbuku Hoti i ponovio da neće biti posrednih, ni delimičnih, parcijalnih sporazuma.

Vučić: Pričali smo o tome kako sutra nastaviti dijalog

Predsednik Srbije posle sastanka sa evropskim i američkim zvaničnikom rekao je da se na sastanku razgovarao o tome kako da se sutra nastavi dijalog.

- Postoje tri ključne teme: nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je poneo originale sporazuma iz Vašingtona i dodao da je to dobar sporazum za Srbiju i da nema problem da se time pohvali u Briselu. Rekao je da je važno napraviti bolje ekonomske rezultate i da se ostvare bolje plate za naše ljude.

- To što neki žele da ostanu u prošlosti, to su njihovi problemi. Evropa vodi dijalog, to smo prihvatili još ranije i to je izglasano ranije... Ti razgovori nisu nikada laki. Mi smo danas razgovarali o konkretnim stvarima - naglasio je.

Miroslav Lajcak, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Odgovarajući na pitanja novinara o reakciji Lajčaka i EU o sporazumu u Vašintonu rekao je da Evropa želi da vodi razgovore i da oni žele da iskoriste deo onoga što je u Vašingtonu dogovoreno.

Vučić kaže da je važno je da imamo papir jer sada kada se pozove i Hoti u vezi malog Šengena to nije lako odbiti.

Naveo je da će pregovori u Briselu biti učestali i da neće biti nimalo laki, a da će jedna od glavnih tema u narednom periodu, koja će i sutra, očekuje, biti otvorena, biti Zajednica srpskih opština.

- Od 19. aprila 2013. godine ništa po pitanju ZSO ALbanci nisu uradili. Važno da vidimo kakve su im namere, šta misle i šta žele i da li razumeju da stvari koje su potpisane moraju da budu ispunjene - rekao je Vučić.

Vučić objasnio raspored sedenja na sastanku u Beloj kući, pa odgovorio na napade

Vučić je govoreći o sedenju u Ovalnoj sobi, što je velika čast i privilegija, rekao da je za njega privilegija sporazum i da je kompletan državni vrh SAD došao.

Rekao je da je Tramp sedeo za svojim stolom, a da su za njega doneli stolicu.

- Zamislite da sam ja rekao što ja nemam takvu veliku fotelju?... Zamislite da sam rekao da je stolica mala, da me je bilo briga za stolicu umesto narod - upitao je Vučić.

Đurić posle sastanka: Nekoliko važnih tema na stolu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, posle sastanka je rekao da je tema razgovora bila konkretizacija rada na budućim sporazumima, koji se tiču nestalih lica, otvaranje arhive terorističke OVK, o položaju interno raseljenih i da to zapravo predstavlja konkretizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Izbori, Srbija,  2020, glasanje, Marko Djuric Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ključna stvar za nas je ta što očekujemo da će sada početi razgovori o konkretizaciji sporazuma o Zajednici srpskih opština, posle 7 godina čekanja da Priština ispuni svoj deo obaveza. Očekujem da će to biti ubrzano posle sastanaka u Beloj kući - rekao je Đurić.

Rekao je da nema sumnje da će Priština i u Briselu pokušati da na sto stavi međusobno priznanje, ali istakao da Beograd to neće prihvatiti, kao što nije ni u Vašingtonu.

Počeo sastanak sa Lajčakom i Palmerom

Predsednik Srbije sastao se u 10 časova sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom.

Sastanak se održava u zdradi Misije Republike Srbije pri EU, a razgovara se o do sada postignutom i narednim koracima u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Za nedelju uveče predviđen je sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa predsedavajućim Spoljopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Iz EU su za ponedeljak 7. septembra najavili i treću rundu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije, koji predvodi delegaciju Beograda, sastaće se u ponedeljak oko 11.30 sa šefom diplomatije EU Žosepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

U nastavku dana u Briselu se očekuju trilateralni razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Avdulaha Hotija i EU posrednika u dijalogu.

Očekivanja Brisela su da se u ponedeljak na sastanku o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine otvore tri nova poglavlja: položaj nevećinskih zajednica, međusobna potraživanja i imovina.

Video: Vučić: Albanci bi pristali na sve, samo da ostane tačka 10

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rak

    6. septembar 2020 | 10:21

    Srbija zeli korektna resenja, i dogovore koje garantuju mir i stabilnost na balkanu.

  • Filip

    6. septembar 2020 | 20:23

    Albanci misle da će provokacijama nešto postići ali to ne prolazi kod nas.

  • Rak

    6. septembar 2020 | 15:25

    Neka albanci provociraju, a Predsednik Vucic nize uspehe na svakom sastanku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA