≫ 

Podrška Vučiću od domaćih i svetskih zvaničnika: Važan korak ka ispunjavanju dosadašnjih sporazuma

Prošla su dva dana od, kako su mnogi ocenili, istorijskog susreta predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, a reakcije i podrška domaćih i svetskih zvaničnika još ne prestaje da stiže

  • 30
Donald Tramp, Aleksandar Vučić, Avdullah Hoti, Vašington, Bela kuća Foto: Tanjug/AP

Dva dana nakon istorijskog susreta u Beloj kući, gde je potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine, podrška predsedniku Vučiću od domaćih i svetskih zvaničnika ne prestaje da stiže.

Zvanična reakcija EU: Dve strane našle zajednički interes

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je za Glas Amerike da EU očekuje detaljnije informacije o dokumentima koji su Srbija i Kosovo pojedinačno potpisali sa SAD, ali napominje da svi međusobni dogovori moraju da budu u skladu sa pravilima EU.

Primili smo k znanju dokumente koji su potpisani u Beloj kući, u kojima su njihove individualne obaveze prema SAD. EU od svojih partnera očekuje dalje informacije o tome kako će te obaveze pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju na evropskom putu. Prva prilika da se o tome diskutuje biće sastanak na visokom nivou u ponedeljak u Briselu - naveo je Stano u pisanom odgovoru pred sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija.

Peter Stano Printskrin: Youtube/EU Debates

- Dve strane su našle zajednički interes o tome kako da rešavaju različita pitanja u okviru normalizacije odnosa. Svaka strana treba da govori za sebe o sadržaju tih dokumenata. Za EU, sve što je međusobno dogovoreno mora da bude u potpunosti u skladu sa pravima i obavezama, pravilima i zakonima EU, kao i da doprinosi regionalnoj stabilnosti - naveo je Stano.

Kako je Evropski parlament video sastanak u Beloj kući?

Izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Vladimir Bilčik pozdravio je napredak koji su u Beloj kući postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti.

- Snažno pozdravljam dobru volju i političku odlučnost koju su pokazala oba lidera u napretku ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine - izjavio je Bilčik za Tanjug i ocenio da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu važan korak ka ispunjavanju do sada potignutih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine.

Trampova ohrabrujuća poruka i zahvalnost na Tviteru

Tramp je na svom Tviter nalogu podelio objavu novinara Tima Vilanda u kojoj je naveo da je pre 22 godine, kada je radio za CNN, proveo više meseci pripremajući posebnu emisiju o sukobu Beograda i Prištine, uključujući i sam kraj oružanih dejstava.

Izuzetno je što je ovaj korak ka ekonomskoj saradnji konačno preduzet, decenijama kasnije - napisao je Viland, a Tramp je podelio njeogov tvit uz kratko "Hvala".

Podsetimo, posle potpisivanja sporazuma u Beloj kući, američki predsednik je poručio da je "veliki prodor postignut, za koji niko nije mislio da će se dogoditi".

- Nakon naslilne i tragične istorije i godine neuspešnih pregovora, moja administracija je predložila nov način da se premoste razlike. Fokusiranjem na otvaranje radnih mesta i rast ekonomije dve zemlje su uspele da naprave pravi pomak u ekonoskoj saradnji u širokom spektru pitanja - istakao je Tramp.

Šapić: Pokazali velikim silama da bez Srbije nema ekonomske ipolitičke stabilnosti 

Predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapcih čestitao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na vođenju spoljne politike i sporazumu potpisanom u Vašingtonu, odakle su nam, kako kaže, poslednje tri decenije dolazili najveći problemi.

- Više puta sam rekao da je jedna od stvari oko kojih se sa Vučićem u potpunosti slažem, upravo njegovo vođenje spoljne politike. Nakon ovog sporazuma to mogu samo još jednom da potvrdim i da mu iskreno čestitam - rekao je Šapić.

On je izrazio uverenje da smo konačno, velikom mudrošću, upornošću, a pre svega znanjem, pokazali i velikim silama da bez Srbije i srpskog naroda, nema ekonomske i političke stabilnosti u ovom delu Evrope i da je vreme ignorisanja Srbije davno iza svih nas.

Aleksandar Šapić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sada je najvažnije da budemo pre svega složni, a zatim i mudri i da poziciju za koju smo se teškom mukom izborili, pametno iskoristimo i konačno postavimo Srbiju na mesto koje nam pripada, a to je apsolutni lider Zapadnog Balkana - naglasio je Šapić.

Stefanović: Prištinski mediji već 24 sata vode kampanju protiv njihove delegacije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da svi prištinski mediji već 24 sata vode kampanju protiv njihove delegacije koja je bila u Vašingtonu, što samo pokazuje koliko su Albanci zadovoljni onim što je potpisano.

- Nažalost, mnogi ne razumeju koliki je nivo pobede koju je predsednik Srbije uspeo da ostvari u gotovo nemogućim uslovima, a u šta je malo ko verovao do pre samo nekoliko meseci. Danas imamo situaciju u kojoj je Srbija uspela da napravi značajan pomak, a predsednik Vučić zaštitio i naš suverenitet i naše nacionalne interese. To je malo kome pošlo za rukom. I ne čudi što se javljaju reakcije otpora i ne čudi što to mnogima smeta - izjavio je on.

Video: Tramp: Istorijski dan za Srbiju i Kosovo

(Teegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    6. septembar 2020 | 18:44

    Velika pobeda predsednika Vucica.

  • Vera

    6. septembar 2020 | 20:11

    Jos jedna potvrda da je Vuciceva misija u Vasingtonu bila uspesna: podrska sporazumu sa svih strana!... Sada cemo da vidimo kako ce ici implementacija potpisanog sporazuma, kako ce se svaka strana ponasati.

  • Samuel el hamed

    6. septembar 2020 | 21:05

    Veliki pozdrav i podrška iz Namibije 👋

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA