≫ 

Nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu: Otvorene nove teme pregovora

Domaćini sastanka su bili visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak

  • 61
Dijalog Beograda i Pristine, EU, Vucic, Hoti Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Tanjug/Rade Prelic

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU nastavljen je danas u Briselu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija.

Domaćini sastanka bili su visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Uoči sastanka EU je saopštila da će biti razmatrana pitanja manjinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovine, kao deo puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije. Posle sastanka medijima u Briselu se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao da je bilo razgovora o tri teme: nestalim osobama, interno raseljenom licima i ekonomskim pitanjima. Vučić je preneo i da su otvorene dve nove teme odnosno da je pokrenuto pitanje Zajednice srpskih opština i pitanje imovine i finansijskih zahteva.

14:00 - Predsednik Srbije obratio se novinarima posle sastanka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da su, tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, otvorene dve nove teme - Zajednica srpskih opština, kao i imovina i finansijski zahtevi.

Kazao je, u izjavi novinarima, da je razgovarano danas o nestalim osobama, interno raseljenim i ekonomskim pitanjima, a da je usaglašeno da se otvore dve nove teme.

Preneo je da će razgovori o ZSO biti nastavljeni 17. septembre na nivou šefova pregovaračkih tima, a potom 28. septembra na visokom nivou.

13:15 -  Vučić i Hoti sa Borelom i Lajčakom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Đozepo Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i predsednikom Vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Avdulahom Hotijem.

To je objavljeno na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije, uz fotografije zvaničnika.

11:20 - Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom komisije Đozepom Boreljom i specijanim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Video: Vučić se sastao sa Lajčakom i Borelom

Po ustaljenoj proceduri, nakon bilateralnih sastanka dve delegacije sa EU posrednicima u dijalogu, za 12 časova zakazan je i trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Avdulaha Hotija, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako je ranije najavljeno na današnjoj, trećoj po redu, rundi obnovljenog dijaloga na visokom nivou, lideri bi trebalo da potvrde finalizaciju dogovora oko pitanja nestalih, raseljenih i ekonomskih odnosa i otvore nove teme koje obuhvataju Zajednicu srpskih opština, međusobna finansijska potraživanja i imoviska pitanja.

Borelj: Nije lako, tu smo da nađemo zajedničke pozicije

Šef diplomatije Evropske unije Đozep Borelj najavio je da će se na današnjem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine razgovarati o važnim temama nevećinskih zajednica i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i pitanja imovine.

- Obe teme su vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana - poručio je Borel.

Đozep Borelj je u snimljenoj izjavi pred početak treće runde obnovljenog briselskog dijaloga, na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obe strane potvrđuju da "pridaju EU integracijama najviši prioritet", da "nastavljaju rad na dijalogu kome posreduje EU" i obećavaju da će "duplirati napore u usklađaivanju sa EU".

- Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa - zaključio je Borel.

On dodaje da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

-Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane - kaže Borel.

Šef diplomatije EU Đozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijaloga Beogarda i Prištine Miroslav Lajčak domaćini su na današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, na sastanku koji se održava u sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu.

Zajednička izjava Vučića i Hotija: Evrointegracije i dijalog najviši priotireti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potvrdili su šefu diplomatije EU Đozepu Borelju da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, rečeno je Evropskoj službi za spoljne poslove.

VUCIC HOTI IZJAVA Vućić i Hoti u zajedničkoj izjavi obavezali i da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama - Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Pred današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, Evropska služba za spoljne poslove navodi da su se Vućić i Hoti u zajedničkoj izjavi obavezali i da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

- U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Kako je počela poseta Briselu: Vučić govorio o nastavku dijaloga, Hoti provocirao

Vučić je u nedelju doputovao iz Vašingtona u Brisel, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

 
 
 
View this post on Instagram
"Imali smo dobar sastanak, razgovarali smo o svim važnim temama i o tome kako da se sutra nastavi dijalog. Danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata, tu su tri ključne teme. Prva tema su nestale osobe, druga interno raseljena lica, ekonomija i naslanjajući se na deo onoga što smo dogovorili u Vašingtonu, da vidimo kako to možemo da iskoristimo. Da gledamo da unapređujemo naše odnose, ne da posmatramo jedni druge kao neprijatelje, da vidimo kako da uradimo ono što je dobro za sve naše ljude, i Srbe i Albance. Za nas je od izuzetnog značaja ne samo dolazak Američke razvojne agencije u Beograd, već i uspostavljanje "Mini Šengena" koji je tu da ostvarimo bolje ekonomske rezultate i da zaposlimo naše ljude. Evropa vodi dijalog o svim političkim odnosima Beograda i Prištine, to je naša obaveza danas, nalazimo se na evropskom putu i moramo da verujemo našim evropskim partnerima. Očekuju nas važni razgovori u Briselu. Važno je da razgovaramo o ključnim temama, ne o tome ko je koga pobedio, to moramo svi da zaboravimo. Naše je bilo da se u Vašingtonu izborimo za jedan važan sporazum, da pokažemo i odvažnost i čvrstinu i da iskoristimo najviše za našu zemlju. Srbija hoće da bude poštovana i u Vašingtonu, i u Moskvi, i u Briselu, i u Kini. Moramo da vodimo svoju politiku, imamo svoje interese, svoju zemlju i svoj narod. Ponosan sam što smo uspeli da pokažemo koliko smo nezavisna, suverena i slobodna zemlja. Srbija hoće da bori za sebe!" Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa @miroslav.lajcak, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Srbije je rekao da će tri ključne teme današnjeg dijaloga biti nestale osobe, interno raseljeni i ekonomija, a najavio je da će jedna od tema biti i Zajednica srpskih opština.

Video: Vučić: Albanci bi pristali na sve, samo da ostane tačka 10

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Jovanovic

    7. septembar 2020 | 23:32

    Napravljen je veliki pomak ka svetlijoj buducnosti!

  • Ljiljana

    7. septembar 2020 | 08:16

    Nadam se nakon povratka Predsednika da će konačno dati nalog resornim ministrima da isele bivše visoke funkcionere još iz doba Vlade SPS i DS koji i dalje sa porodicama žive u službenim stanovima u strogom centru Beograda iako im je funkcija davno prestala. Neki čak izbegavaju da se penzionišu iako su takođe odavno ispunili sve uslove iz razloga da ih ne bi iselili iz tih luksuznih stanova u vlasništvu države. Neki čak čekaju da im stanovi koje su kupili na druga lica budu gotovi baš u tom Beogradu na vodi, Zepter zgradi i sl.....A neki imaju stanove na bakama ili tetkama na osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju koji nisu ni knjižili na svoje ime baš iz tog razloga.

  • Filip

    7. septembar 2020 | 22:59

    Nastavlja se napredak u dijalogu sa Prištinom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA