≫ 

Srbija, SAD i tzv. Kosovo nominovani za Nobelovu nagradu za mir: Inicijativa švedskog poslanika

Ovu vest potvrdio je i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel

  • 31
Donald Tramp, Aleksandar Vučić, Avdullah Hoti, Vašington, Bela kuća Foto: Tanjug/AP

Švedski poslanik Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada SAD Država, Srbije i tzv. Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Kako je naveo, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana.

Ovaj demohrišćanski političar je na svom Tviter profilu napisao da je danas predao nominaciju Švedskoj akademiji nauka koja dodeljuje Nobelove nagrade.

- Zbog toga želim da nominujem Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju - navodi se u predlogu Jakobsona, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se dodaje, krajem devedesetih, Evropu je pogodio krvavi rat u kojem su se različiti delovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i verskoj osnovi.

- Po završetku rata, bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima Kosova i Srbije. Poslednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno videti da su predsednik Donald Tramp i njegova administracija, zajedno s Vladama Kosova i Srbije napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa  - dodaje se u predlogu.

Kako je napisao Jakobson, trgovina i komunikacija su neki od najvažnijih stubova za prelazak iz "hladnog u topli mir".

- Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predviđeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za međusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob - naveo je Jakobson.

Grenel pozdravio nominaciju

Ovu vest potvrdio je i pozdravio i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Grenel je na tviter nalogu podelio pismo člana švedskog parlamenta Magnusa Jakobsena, koji je pokrenuo inicijativu za dodelu Nobelove nagrade za mir potpisinicima vašingtonskog sporazuma.

Richard Grenell, Ricard Grenel Ričard Grenel - Foto: Tanjug/AP

On je kratko napisao "Donald Tramp drugi put nominovan za Nobelovu nagradu za mir zbog istorijskog sporazuma Kosova i Srbije".

U poruci je Grenel označio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prištinskog premijera Avdulaha Hotija.

Trampa je ranije nominovao za Nobelovu nagradu norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede, koji je pohvalio američkog predsednika za napore na rešavanju sukoba u svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    11. septembar 2020 | 16:20

    Naravno da treba siptare i amere nagraditi za mir 1999 godine zasluzili su to, njihovom mirovnom zaslugom je poubijano nekoliko hiljada neduznih ljudi a valjda se sad to boduje kao mir u ovom propalom drustvu....

  • Fack NWO

    11. septembar 2020 | 17:00

    Kakva sprdnja🤗😂😂😂

  • Nobelova

    11. septembar 2020 | 17:52

    Nagrada? I Obama je dobio za četiri rata koja je napravio! Ko ih deli, šakom i kapom i za šta?! Nobel se prevrće u grobu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA