• 0

Hisni Gucati u četvrtak pred sudijom u Hagu

Gucati je prošle nedelje uhapšen na KiM po nalogu sudije za prethodni postupak zbog sumnje da je izvršio krivična dela zastrašivanja svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka

  • 0
Hysni Gucat, Hisni Gucati

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

Predsednik Udruženja veterana tzv. OVK Hisni Gucati u četvrtak će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak "Specijalizovanih veća Kosova" radi izjašnjavanja o krivici povodom sumnji za zastrašivanje svedoka, najavljeno je danas iz te institucije sa sedištem u Hagu.

Gucati je prošle nedelje uhapšen na KiM po nalogu sudije za prethodni postupak zbog sumnje da je izvršio krivična dela zastrašivanja svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka i prebačen je u pritvorsku jedinicu u Hagu.

U saopštenju Specijalizovanih veća precizira se da je sednica na kojoj će se prvi put pojaviti Gucati pred sudijom za prethodni postupak javna.

Na sednici bi sudija trebalo da Gucatiju predstavi nalog za hapšenje kojim se tereti za pokušaj krivičnog dela zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka, a potom da ga pozove da se odmah ili u roku od 30 dana izjasni o krivici.

Konkretno, u nalogu za hapšenje navodi se da je Gucati držao konferencije za novinare 7., 16. i 22. septembra, gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, i nije intervenisao kada je osumnjičeni Nasim Haradinaj imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Hisni Gucati, Hysni Gucati

Hisni Gucati - Foto: Profimedia

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom. Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Gucati se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka. U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika tzv. OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto kasnije istog dana uhapšen je i Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK, nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Haradinaj se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Haradinaj se danas popodne izjašnjava pred sudijom za prethodni postupak o krivici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima