≫ 

Navršava se 20 godina od petooktobarskih demonstracija: Na današnji dan svrgnut je Miloševićev režim

Demonstranti su 5. oktobra, u kolonama automobilima, autobusima i kamionima krenuli ka Beogradu, a krajnje odredište bila je tadašnja Savezna skupština, današnji Dom Narodne skupštine

  • 50
Revolucija, peti oktobar Foto: Profimedia, AFP

Danas se navršava 20 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra okončana vladavina Slobodana Miloševića. Više stotina hiljada ljudi svih krajeva Srbije protestovalo je zbog Miloševićevog odbijanja da prizna rezultate predsedničkih izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), održanih 24. septembra, na kojima je izgubio od tadašnjeg kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Savezna izborna komisija je saopštila da je Koštunica osvojio 48,22, a Milošević 40,24 odsto glasova, posle čega je njen predsednik Borivoje Vukičević izjavio da su privedene kraju pripremne radnje za drugi krug predsedničkih izbora 8. oktobra.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga. Već 27. septembra počinju protesti širom Srbije zbog izborne krađe, a dva dana kasnije u štrajk stupaju rudari Kolubare.

Pošto je Izborna komisija osporila njegovu pobedu, DOS je pozvao građane da se 5. oktobra 2000. okupe ispred Savezne skupštine. Kao krajnji rok priznavanja pobede Vojislava Koštunice na izborima dat je 5. oktobar u 15 časova.

Osim priznavanja izbornih rezultata, zahtevano je i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije podnesu ostavke, RTS promeni uređivačku politiku i omogući objektivno informisanje o zbivanjima u Srbiji.

Demonstranti su 5. oktobra, u kolonama automobilima, autobusima i kamionima krenuli ka Beogradu, a krajnje odredište bila je tadašnja Savezna skupština, današnji Dom Narodne skupštine.

Prvi pokušaj zauzimanja Skupštine je sprečen tako što je policija upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu. Sledećinalet nisu izdržali i zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici, posle čega je prekinuto emitovanje programa. 

Komandir beogradske policije zatražio je razgovor sa predstavnicima DOS-a, posle čega je policija prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima. 

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici. 

Dva dana kasnije, 7. oktobra, Koštunica je položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao prvi demokratski predsednik SRJ.

Vojislav Kostunica Milošević je na izborima, koji su održani 24. septembra iste godine, izgubio od tadašnjeg kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice-Foto: Profimedia

U demonstracijama na ulicama Beograda tog 5. oktobra nastradale su dve osobe, a povređeno 65 ljudi. Poginula je aktivistkinja Demokratske stranke Srbije Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, kada je pala pod točkove kamiona.

Druga žrtva bio je Momčilo Stakić iz Krupnja, koji je preminuo je od posledica srčanog udara.

Milošević uhapšen godinu dana kasnije, nije dočekao presudu

Slobodan Milošević u aprilu 2001. godine uhapšen je zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije izručen je Haškom tribunalu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

Video: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naj

    5. oktobar 2020 | 07:46

    Bio sam mlad i nista nisam znao!Sada kazem-Slobo IZVINI!

  • nikolas

    5. oktobar 2020 | 07:19

    I DODJOSE ZUTI SKAKAVCI DA OPUSTOSE SRBIJU I ZAVIJU NAROD U CRNO!!!!!

  • Mile

    5. oktobar 2020 | 07:26

    Kako smo bili naivni. Dok su Velja, Čanak, Batić, i ostala prevejana banda imali debelu korist, mi smo popili otkaze i ostali i bez imalo dostojanstva. Lepo kaže BS-sistem te laže. A i rekao nam Sloba šta će se desiti a mi nismo verovali. Pitam se samo koliko je država tada bila zadužena a koliko je sada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA