≫ 

Vučić potvrdio: Brnabić mandatar za formiranje nove Vlade, imaćemo 2 nova ministarstva

- Ja nisam imao šta od velikih stvari da joj zamerim, od sitnica svakako ima, ali imao bih i sebi mnogo više da zamerim - rekao je Vučić

Ana Brnabić je mandatar za formiranje nove Vlade Srbije, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da misli da je ona dobar izbor i da će svoj posao obavljati odgovorno i ozbiljno.

- Ja nisam imao šta od velikih stvari da joj zamerim, od sitnica svakako ima, ali imao bih i sebi mnogo više da zamerim - rekao je Vučić.

Istakao je da se radi o ženi koja nije svoj mandat shvatila kao period dodvoravanja svima i svakome već se borila žestoko za svoju zemelju, kao i da je vodila disciplinovanu i odgovornu politiku i nije se dodvoravala stranim centrima moći.

Kako je rekao od Brnabić je tražio da u Vladi bude 50 odsto ili više žena.

- Razmišljao sam da se uvedu još dva ministarstva: za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, a drugo je ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji - rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje o rezultatima Ane Brnabić Vučić je rekao da je ona svojim radom dopronela da Srbija postane prva zemlja u Evropi po rastu i da prvi put posle tri ili četiri meseca, u avgustu imamo pozitivnu stopu rasta BDP.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Brnabić je odana svojoj zemlji i ne živi za to da ode da ogovara svoju zemlju, već štiti srpske interese, što neretko nije lako - kaže Vučić.

Dodaje da je fiskalni sistem stabilan i da je Brnabić postavila dobrog ministra na tu poziciju. Podseća i da je Srbija, kada je o korona virusu reč, u pet zemalja u Evropi koje se najuspešnije bore protiv Kovida.

- To su neki od razloga zašto sam se odlučio za nju. Za prethodne godine naučili smo da ne moramo uvek da smo najgori i počinjemo da učimo da možemo da budemo najbolji. Neverovatno je da smo među najboljima u Evropi po stopi rasta, po nezaposlenosti. Danas je prosečna plata 511 i siguran sam da će rasti uprkos koroni. To su rezultati kojima sam se rukovodio, ali sam se rukovodio i budućnošću - kaže Vučić.

"Nije bilo reči o koalicionim partnerima"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na sednici prredsedništva stranke danas nije bilo reči o eventualnim koalicionim partnerima. Podsetio je da je sa svima koji su obezbedili skupštinske mandate razgovarao, a da će se o partnerima znati za pet do sedam dana, a izbor je, kaže, na mandatarki.

Aleksandar Vucic Predsednik Srbije - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič

Ističe da očekuje značajne promene u vladi, naročito kada je reč o stranci koju vodi. Vučić je istakao da je najvažnije da svi budu vredni i marljivi, a doći će, dodaje, i do velikih promena u javnim preduzećima. Izrazio je očekivanje da će sve to doneti novi kvalitet, energiju i snagu za Srbiju.

- Imajući u vidu izazove, uveren sam da će Srbija najbrze da raste ekonomski i sačuva mir i stabilnost i rast zivotnog standarda za građane - rekao je predsednik.

On je pozvao poslanike da pruze podrsku Ani Brnabić i njenom kabinetu.

O izjavama iz Prištine

- Voleo bih da razumeju dobro samo jednu stvar i zato se trudim da ne govorim teške reči, jer je važno da živimo umiru. Važno je da Albanci znaju da neće dobiti ono što priželjkuju, da napadaju Srbe i da misle da će neko da nas pritiska da pristanemo na tako nešto. Pritiskom spolja i poniženjima nećete postići ništa - rekao je Vučić.

Aleksandar Vucic Kako je istakao od Brnabić je tražio da u Vladi bude 50 odsto ili više žena - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O izazovima nove Vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će nova vlada imati pred sobom tri ozbiljna izazova, od kojih je najveći Kosovo i Metohija, kao i tri cilja - da podigne ekonomsku snagu Srbije, zdravstvenu i odbrambenu moć zemlje.

Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Vučić on ističe:

- Naša je obaveza da, suočavajući se sa izazovima, a najveći jesu pritisci oko KiM i pokušaj primoravanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a da za to ne dobije gotovo ništa, uz našu želju da uvek iskažemo nameru da razgovaramo I da postižemo kompromisno rešenje, svakako ne prihvatamo ponižavanje građana Srbije, i naših građana na KiM - rekao je Vučić.

Drugi izazov je, ističe Vučić, zdravstvena situacija i kako ćemo reagovati kada dođu nešto hladniji dani i korona bude snažnije prisutna.

- Treći izazov je kako da u vreme korone, zatvorenih granica sa Evropom i svetom uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do sada - objasnio je on.

Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je, na konferenciji za medije, na kojoj predstavlja mandatara, rekao da je dosadašnja vlada - ako pogledamo poslednje dve decenije od političkog i vojnog poraza koji smo doživeli 1999, do užasnih poraza koje smo kao narod doživeli posle 2000, kada je korupcija bila gotovo jedini posao za političare, kada su unišene fabrike, supstanca naše ekonomije zgažena - posle mnogo godina uspela da vrati zemlju na ispravan put, put ekonomskog napretka, političkih reformi, uspostavljanja samostalne i nezavisne države građana Srbije, koja pripada svim građanima Srbije.

- Uspeli smo da zemlju koja je bila među poslednjima kada je pitanju ekonomski razvoj da bude među prvima, a da to ne bude incidentno, već da traje četiri godine. Pre toga prošli smo kroz najteže reforme i zato se vidi razlika u rezultatima - podvukao je on.

Vučić je kazao da, iako su građani na izborima glasali za politiku kontinuiteta, a mora da prihvati rezultate sa najvećom skromnošću i poniznošću pred voljom građana Srbije, treba dobro da razumemo da to nije “kart blanš” za sve što se dogodi u budućnosti, već da svi treba da se ponašaju odgovorno.

Rekao je da nova vlada mora da pokuša da budemo i dalje jedna od najupsešnijih evropskih zemalja.

Istakao je da se radi o teškim izazovima i da je važno da mandataru i skupštinskoj većini ukaže da se Srbija diči sa tri veoma važne političke činjenice, a to su pre svega slobodna, nezavisna I suverena država, Srbija koja se nalazi na evropskom putu I treće da će Srbija čuvati prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom I graditi sve bolje odnose sa SAD.

- Iz tih političkih okvira nova vlada će imati za cilj u naredne četiri godine da se podigne ekonomska snaga Srbije - podvukao je on.

Vučić je kazao da nova vlada mora da obezbedi dalji rast životnog standarda građana, da on mora da raste uprkos činjenice da je to nemoguće u trenutku trajanja krize koja je zahvatila ceo svet.

Kazao je da je insistirao na novim projektima da se pokaže da ne stajemo i ne zadovoljavamo se sa onim što je urađeno u prošlosti.

Vučićevom obraćanju u Palati Srbija, prethodila je sednica Predsedništva SNS, koja je održana danas u 17 časova. Ministar finansija Siniša Mali obratio se medijima posle sednice i rekao da je Predsedništvo SNS-a jednoglasno prihvatilo Vučićev predlog mandatara za sastav nove vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA