≫ 

Koliko koraka nas deli od formiranja nove Vlade Srbije?

Aktuelna dešavanja u zemlji, ali i svetu uticala su na pregovore o sastavu nove vlade koja će, prema najavama, ipak biti formirana u zakonskom roku koji propisuje Ustav Srbije

  • 17
Vlada republike srbije, zgrada Foto: Google Maps

Do formiranja izvršne vlasti u Srbiji deli nas još nekoliko koraka, a prvi je napravljen 5. oktobra, kada je predsednik Aleksandar Vučić, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, imenovao Anu Brnabić za mandatara nove Vlade.

Sledeći korak, nakon toga, jeste predstavljanje kandidata za novu Vladu, od strane mandatara. Predlog će najpre razmatrati vrh Srpske napredne stranke, koja je na izborima osvojila većinu, i to na sednici Predsedništva .

Ukoliko predlog bude prihvaćen, on potom ide u Parlament.

Skupština bi najpre trebalo da nastavi konstitutivnu sednicu na kojoj će biti izabrani predsednik, potpredsednici i sekretar Parlamenta.

Potom se zakazuje nova sednica na kojoj će biti doneti zakoni o vladi i ministarstvima, a zatim i biraju ministri.

Ceo ovaj posao, tvrde izvori Telegrafa iz Vlade, trebalo bi da se završi tokom sledeće nedelje.

Sednica skupštine Srbije poslanici, Srbija skupština Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Aktuelna dešavanja u zemlji, ali i svetu, od nastavka dijaloga u Briselu do sastanka u Vašingtonu i potpisivanja ekonomskog sporazuma sa Prištinom u Beloj kući, uticala su na pregovore o sastavu nove vlade. Ipak, predsednik Vučić je u ranijim obraćanjima govorio da će ona svakako biti formirana u zakonskom roku koji propisuje Ustav Srbije.

Novi poslanici Skupštine Srbije položili su 3. avgusta zakletvu, čime je konstituisan dvanaesti po redu skupštinski saziv i počeo da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Prema članu 109. Ustava, Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta - u suprotnom sledi raspuštanje istog. Srbija trenutno ima tehničku vladu, čiji mandat traje do 3. novembra.

Nova-stara lica u Nemanjinoj 11

Osim novih lica, koja su prethodnih meseci najavljivana, u Nemanjinoj će se, na istom mestu, zadržati i neki od dosadašnjih ministara, neki od njih će promeniti kabinete, dok bi neka lica koja su do sada učestvovala u vođenju Grada mogla da uđu u sastav nove Vlade.

Jedna od njih je, kako Telegraf saznaje od izvora iz vrha vlasti, dosadašnja predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović koja bi mogla da se nađe na čelu ministarstva zaštite životne sredine, umesto Gorana Trivana.

Ministarsko mesto neće zadržati ni Rasim Ljajić, koji je protekle četiri godine vodio Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija, što je i sam Ljajić potvrdio.

DIVČIBARE SRBIJA HOTEL CRNI VRH Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Koliko je aktuelna tema "podele" ministarstava, toliko se još od izbora polemiše da li će socijalisti ostati u Nemanjinoj ili se preseliti u redove opozicije.

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je njegova Socijlaistička partija Srbije spremna da nastavi saradnju sa Srpskom naprednom strankom, ali da je odluka na naprednjacima odnosno predsedniku Vučiću.

Upitan da li očekuje da bude šef diplomatije u novom sastavu Vlade Srbije, poručio je da i dalje želi da igra u Ligi šampiona i da neće da ide u drugu ligu, ali da je ta odluka na Srpskoj naprednoj stranci i predsedniku Vučiću.

Video: Vučić potvrdio: Novi mandatar vlade je Ana Brnabić

(Telegraf rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA