Albanac pokušao da "podvali" lažnu vest o novom planu SAD o KiM

- Autentičnost dokumenta pod nazivom "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom" bi se morala staviti pod veliki znak pitanja - smatraju analitičari

  • 0
Priština, zastava Amerika Foto: Shutterstock, Pixabay

Pojedini prištinski mediji juče su objavili navodni dokument iz predsedničke kampanje Džozefa Bajdena pod nazivom "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom", u kome on, navodno, najavljuje "promenu američke politike prema Kosovu i Srbiji" u odnosu na ono što je zastupao Donald Tramp.Autentičnost ovog dokumenta osporili su mnogi pratioci prilika na Kosovu i Metohiji, uključujući i neke tamošnje analitičare, a glavni urednik lista "Ilirija" koji izlazi u SAD Ruben Avdžiju izjavio je da je njegova redakcija dokument dobila iz Bajdenovog izbornog štaba.

U tekstu se navodi da Bajden kaže da će preokrenuti neuravnoteženi pristup Trampove administracije prema "Srbiji i Kosovu", obnavljajući pravdu i jednakost u odnosima. Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Srbije i tzv. Kosova sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji poštuje teritorijalni integritet tzv. Kosova i postiže puno uzajamno priznanje.

Donald Tramp, Džo Bajden Džo Bajden - Foto: Tanjug/AP

- Autentičnost dokumenta pod nazivom "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom" bi se morala staviti pod veliki znak pitanja, budući da je plasiran preko jednog albanskog portala, da nije objavljen u američkim medijima, te da ga nema niti na jednom od zvaničnih kanala komunikacije Bajdenove kampanje - objasnio je politički analitičar Nemanja Starović za Kosovo Onlajn.

On ukazuje da se na zvaničnom veb-sajtu Džozefa Bajdena nalazi čitav niz dokumenata u kojima izlaže svoju viziju prosperiteta brojnih etničkih i manjinskih zajednica u SAD poput Jevreja, Arapa, Portorikanaca, ali ne i saopštenje koje je navodno upućeno Albancima.

Međutim, oni tvrde drugačije.

- Pismo nam je poslato iz sedišta kampanje Bajden-Haris - objavio je na Tviteru Avdžiju, uz fotografiju spornog dokumenta, odgovarajući na pitanje građana ko je izvor te informacije, prenosi Gazeta Ekspres.

Novinar Vehbi Kajtazi takođe je izrazio sumnju u autentičnost ovog dokument, podseća Kosovo onlajn.

Rekao je da dotično pismo nema originalne podatke i da nije objavljeno na zvaničnoj veb stranici Džoa Bajdena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA