"Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine hitan i presudan"

Obe strane moraju da učine dalje značajne napore kako bi se došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa- izjavio je Borelj

  • 10
Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šef diplomatije EU Đozep Borelj kaže da i Beograd i Priština, pored postignutog "punog napretka u nastaku dijaloga", moraju da učine dalje značajne napore kako bi se došlo do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

- Takav sporazum je hitan i presudan kako bi i Kosovo* i Srbija mogli napredovati na svojim evropskim putevima - poručio je Borelj.

Borelj je odgovarajući na poslaničko pitanje o optužnici Specijalnog suda protiv Hašima Tačija, i saslušanju Ramuša Haradinaja odnosno činjenici da su u najvišim kancelarijama Kosova "ličnosti osumnjičenih za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti", poručio da je Evropska komisija primila k znanju izjavu Specijalnog tužilaštva o podizanju optužnice protiv Hašima Tačija koja trenutno čeka potvrdu .

- EU i dalje snažno podržava rad specijalnih komora i specijalnog tužilaštva. Oni su važna demonstracija posvećenosti Kosova * vladavini zakona, što je ključni element napretka Kosova na evropskom putu, ali i uangažovanja EU sa Zapadnim Balkanom u celini - napisao je Borelj.

Na pitanje kao prisutvo osumljičenih za ratne zločine u vrhu tzv. kosovske vlasti može da doprinese pomirenju dve strane, Borelj naglašava da EU pridaje veliku važnost prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti širom regiona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska 🔔🔔🔔

    26. oktobar 2020 | 15:58

    Zar vi u Spaniji nemate isti problem?! Islamskim teroristima ne damo nasu teritoriju! Kosovo je Srbija!!!🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Hari

    26. oktobar 2020 | 15:52

    Reši ti problem Katalonije, pa se onda javi.

  • Boban

    26. oktobar 2020 | 17:05

    Kad vratite Kosovo onda mozemo da pregovaramo a dotle nema pregovora sa teroristima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA