≫ 

Aleksandar Antić novi direktor "Koridora", Slavica Đukić Dejanović postaje Dačićev savetnik

Ovim su sklopljene sve kockice oko učešća SPS u vlasti, a novi ministri će sutra položiti zakletvu nakon što Ana Brnabić izloži ekspoze

  • 15
Aleksandar Antić i Slavica Đukić Dejanović

Foto: Tanjug/EPS/Danilo Mijatović, Milena Đorđević

Odlazeći ministar energetike i potpredsednik SPS Aleksandar Antić najverovatnije će biti novi direktor "Koridora Srbije", a njegova stranačka koleginica Slavica Đukić Dejanović seli se u Skupštinu Srbije kao specijalni savetnik Ivice Dačića, potvrđeno je nezvanično za Telegraf.rs.

Potpredsednik SPS Branko Ružić biće prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnologije a predsednik opštine Surdulica Novica Tončev biće ministar bez portfelja. Šef vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović ostaće direktor "Srbijagasa", kako je juče i objavljeno.

Ovim su sklopljene sve kockice oko učešća SPS u vlasti, a novi ministri će sutra položiti zakletvu nakon što Ana Brnabić izloži ekspoze.

Nova Vlada Srbije biće formirana u sredu, 28. oktobra, nakon što Narodna skupština usvoji Predlog zakona o ministarstvima. Kabinet Ane Brnabić činiće 21 resor, a biće i ministara bez portfelja.

Socijalisti su, u novoj raspodeli karata, ostali bez tri ministarska mesta, pa će umesto dosadašnjih pet, imati dva - Ružića i Tončeva, kao i funkciju predsednika Skupštine koju obavlja Dačić. U Vladi koja odbrojava poslednje dane, SPS je imao četiri jaka resora (spoljne poslove, energetiku, državnu upravu i lokalnu samupravu i zaštitu životne sredine) iz kojih su crpili uticaj, kao i poziciju ministra bez portfelja.

Nova vlada je oročena na 2022. godinu, kada se očekuju zajednički izbori na svim nivoima, što je i uticalo da bude specifična po mnogim aspektima. Vlada je i koncentraciona, jer će u nju ući sve parlamentarne stranke u Srbiji, izuzimajući dve manjinske i imaće podršku gotovo svih 250 narodnih poslanika. Naglasak u radu stavljen je, pre svega, na borbu protiv korona virusa i posledica koje će "korona kriza" ostaviti.

Na izborima održanim 21. juna, izborna lista “Aleksandar Vučić - Za našu decu” osvojila je 1.953.998 glasova, odnosno 60,65 odsto od broja birača koji su glasali. Lista “Ivica Dačić – SPS, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“ osvojila je 334.333 glasova, odnosno 10.38 odsto od broja birača koji su glasali. Lista “Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju” osvojila je 123.393 glasova, odnosno 3.83 procenata od broja birača koji su glasali. Pravo glasa imalo je 6.584.376 birača upisanih u birački spisak, a svoje biračko pravo na 8.433 biračka mesta ostvarilo je 3.221.908 birača (48,93 odsto).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA