"U fokusu posete Lavrova odnosi Srbije i Rusije, ali i pitanje Kosova i Metohije"

- Ova poseta nije bila planirana, ali je mnogo značajnih događaja kojima će prisustvovati ministar Lavrov, kao i pitanja koja zahtevaju razgovor na visokom nivou, a pre svega kada je reč o našim bilateralnim odnosima - rekao je ruski ambasador u Srbiji

  • 2
LAVROV POSETA BOCANHARCENKO Foto: Tanjug/Rade Prelić

Odnosi Srbije i Rusije razvijaju se na najbolji način, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, i ističe da to potvrđuje i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u čijem će fokusu, kaže, biti bilateralna saradnja, situacija u regionu i pitanje Kosova i Metohije, kao i ključne međunarodne teme.

Bocan-Harčenko je za Tanjug rekao da će ministar Lavrov u Beograd stići u sredu, 28. oktobra, u poslepodnevnim časovima, kada će se, kaže, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Ova poseta nije bila planirana, ali je mnogo značajnih događaja kojima će prisustvovati ministar Lavrov, kao i pitanja koja zahtevaju razgovor na visokom nivou, a pre svega kada je reč o našim bilateralnim odnosima - rekao je Bocan-Harčenko.

LAVROV POSETA BOCANHARCENKO - Ova poseta nije bila planirana, ali je mnogo značajnih događaja kojima će prisustvovati ministar Lavrov - rekao je ruski ambasador - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šef ruske diplomatije će u četvrtak prisustvovati svečanosti povodom završetka radova na mozaiku Hrama Svetog Save, a Bocan-Harčenko ističe da je doprinos Rusije izvođenju tog ''izvanrednog remek-dela'' bio ''i novčani i stvaralački''.

Navodi i da će se Lavrov sastati sa srpskim patrijarhom Irinejem, kao i da će otvoriti spomenik ''Večne vatre'' na groblju Oslobodilaca Beograda u okviru obeležavanja 75. godišnice Velike Pobede u Drugom svetskom ratu.

O Vašingtonskom sporazumu

Na konstataciju da je posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma bilo mnogo spekulacija o ''poremećenim'' odnosima Beograda i Moskve, i pitanje da li je u odnosima dve zemlje sve u redu i da li ovdašnju javnost u to može da ubedi samo poseta Vladimira Putina, Bocan-Harčenko ponavlja da nema nikakvih poremećaja i da se politički odnosi dve zemlje razvijaju na najbolji način.

LAVROV POSETA BOCAN-HARCENKO Bocan-Harčenko ponavlja da se politički odnosi Srbije i Rusije razvijaju na najbolji način - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako kaže, to dokazuju česti telefonski razgovori predsednika Putina i Vučića, koji svaki put daju nov podsticaj i smernice za dalji razvoj odnosa dve zemlje.

Upitan može li se i kada očekivati da Putin poseti Srbiju, ambasador kaže da je ta poseta planirana i nekoliko puta potvrđena u razgovorima srpskog i ruskog predsednika, ali da nije određen formalni termin.

Ambasador Rusije navodi da, iako postoje poteškoće i ograničenja izazvana pandemijom korona virusa, napreduju svi ključni projekti poput izgradnje brze pruge Stara Pazova - Novi Sad u koju su uključene ''Ruske železnice''. Naglasio je i značaj projekta gasovoda kroz Srbiju i izrazio nadu da će krajem ove ili početkom sledeće godine biti završen.

Dodao je da dve zemlje uspešno sarađuju i u borbi protiv Kovida-19 i izrazio uverenje da će isporuka ruske vakcine tu saradnju podići na viši nivo.

LAVROV POSETA BOCANHARCENKO Rusija sarađivati sa svim članovima nove vlade i da je spremna da razvija odnose i realizuje dogovorene planove - rekao je Bocan-Harčenko - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bocan-Harčenko je primetio da očekivani rezultati nisu postignuti jedino u trgovinskoj razmeni, koja je početkom godine, pre pandemije korona virusa, projektovana na oko četiri milijarde dolara.

Na pitanje kako gleda na sastav nove Vlade Srbije i da li ima rešenja koja su za njega iznenađenje, poput resora energetike, Bocan-Harčenko je naglasio da će Rusija sarađivati sa svim članovima nove vlade i da je spremna da razvija odnose i realizuje dogovorene planove.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. oktobar 2020 | 13:25

    VREME JE DA SE RUSIJA UKLJUCI U PREGOVORE PO PITANJU NATO DRZAVE KOSOVA I PREKINE STVARANJE VELIKE ALBANIJE!!! STOP VELIKOJ ALBANIJI!!!

  • Žaki

    27. oktobar 2020 | 13:11

    Čiji li će nas šamari više boleti: ruski, švapski, američki ili kineski?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA