≫ 

Polaganjem zakletve i zvanično izabrana nova srpska vlada, Brnabić drugi put premijerka

Sednica je počela jutros u 10 časova

  • 80

Srbija je večeras dobila novu vladu koju su većinom glasova večeras izabrali poslanici nakon glasanja javnom prozivkom. Za novu vladu, na čijem je čelu po drugi put Ana Brnabić, glasalo je 227 poslanika, protiv je bilo pet poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Sednica je počela jutros u 10 časova.

Nova Vlada Srbije položila zakletvu

 

Premijerka Ana Brnabić i ministri položili su večeras zakletvu u Skupštini Srbije i tekst zakletve predali predsedniku parlamenta Ivici Dačiću.

Brnabić i članovi vlade su pročitali tekst zakletve koji glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Polaganjem zakletve zvanično počinje da teče mandat Vladi Srbije.

Dačić: Glasanje javno, prozivkom

 

Prema rečima predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, obavljen je pretres o jedinoj tački dnevnog reda. Utvrđeno je da je prisutno 232 poslanika odnosno većina od ukupnog broja poslanika. Dačić je predložio da skupština za program Vlade glasa javno, prozivkom, što je i prihvaćeno. "Za" je glasalo 227 poslanika. Narodna skupština je usvojila program vlade i izabrala vladu u predloženom sastavu.

Brnabić: Jedinstven tim

 

- Sutra ujutru u 8 sati imamo sednicu Vlade. Nastavljamo da radimo i obećavam da ćete za prvih 100 dana rada Vlade videti rezultate. Ostaćemo jedinstven tim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Nastavićemo da radimo odmah na akcionim planovima koje treba da usvojimo, na nacrtima zakona koje treba da usvojimo, da bismo na konkretan način radili na poboljšanju života građana - rekla je Brnabić.

Navela je da će nova vlada, osim što će biti vlada kontinuiteta, biti i jednistven tim sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer je, kako je rekla, to donelo mnogo dobrog zemlji i građanima i u proteklom periodu.

Brnabić je kazala da očekuje da parlament kontroliše vladu i da ukazuje na greške, navodeći da će tako svi zajedno na najbolji način pružiti građanima ono što oni očekuju.

Video: Ana Brnabić i ministri položili zakletvu

- To nisu isprazne političke rasprave, već rešavanje konkretnih pitanja. Mislim da će posle mnogo vremena da se osete ponosno kada gledaju svoj parlament i svoje poslanike, kada čuju teme i način na koji se razgovara i kako rade za njih - rekla je Brnabić.

Navodeći da je čula kritike da je ekspoze suviše ambiciozan, Brnabić je rekla da vlada od 2014. godine nikada nije bila neambiciozna, ali ni nerealna i da se postavljaju samo ciljevi koji mogu da se ispune.

Brnabić je navela da će do kraja godine vlada isplatiti jednokratne nagrade zdravstvenim radnicima po 10.000 dinara kako bi im se zahvalili za napore koje čine ovih dana i dodala da će to biti uvršteno u rebalans budžeta koji će se uskoro naći pred poslanicima.

- Još jednom veliko hvala, očekujem da od vas dobijemo mnogo ideja i šta je to što tišti građane na lokalu. Biće mi čast i za dovoljstvo da u narednom periodu radim sa vama - rekla je nova-stara premijerka.

Maska kog poslanika je najoriginalnija?

 

Na današnjoj sednici Skupštine Republike Srbije poslanici su, poštujući propisane mere Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa, nosili zaštitne maske, a neki od njih su bili kreativniji, pa su poneli one sa posebnim obeležjima.

Novi poslanici položili zakletvu

 

Nakon polaganja zakletve, oni su potpisali tekst iste, čime su i zvanično postali narodni predstavnici u Skupštini.

- Predlažem da konstatujemo potvrđivanje mandata narodnim poslanicima za upražnjena poslanička mesta, kako bismo omogućili njihovo učešće i u današnjoj sednici - rekao je Dačić.

Mihailović: Za kulturu i umetnost

 

Što češće na dnevni red da stavljamo kulturu i umetnost, rekla je ispred poslaničke grupe SPS, specijalista muzičke umetnosti, poznatija kao Jela Cello. Dačić je kolege obavestio da je Mihailovićevoj to prvo izlaganje i da je ona "svetski velemajstor violončela". Ona je svoje izlaganje završila stihovima i rečima "Živela Srbija".

Juhas: SVM će glasati za ovu vladu

 

Prema rečima Atile Juhasa, poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, ova poslanička grupa će podržati novu vladu.

Imamović: Nećemo glasati za vladu kontinuiteta

 

Poslanik Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je danas da ta poslanička grupa neće podržati vladu, upravo zato što je to vlada kontinuiteta.

- Mi kao kontinuitet vidimo progon neistomišljenika, gušenje građanskih sloboda, gušenje slobode medija, brutalni obračun sa svima koji misle drugačije - rekao je Imamović u Skupštini Srbij-.

Pauza od sat vremena

 

Poslanici su nešto posle 14 sati završili prvi deo rasprave o izboru nove vlade Srbije, nakon čega je određena pauza. Ona je trajala sat vremena, a predviđeno je da se večeras do 20 sati izglasa novi kabinet.

Milićević konstatovao da su pred Srbijom velika iskušenja i izazovi

 

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kazao je da su velike stvari urađene u prethodnom vremenskom periodu i da su ostvareni ozbiljni rezultati.

- Prepoznali su ih i građani na pravi način i mi smo ponosni na te rezultate. To je pre svega međunarodni ugled Srbije koji je ojačan i osnažen. Smatramo da je na taj način trasiran dobar put za nastavak rada buduće Vlade Srbije. Pred Srbijom su velika iskušenja i izazovi i pred celim svetom, upravo zbog korona virusa. Ovo je novo vreme u Srbiji - rekao je predstavnik SPS i dodao da je važan je permanentan dijalog.

Pastor siguran da će vlada učiniti sve da se građani osećaju bezbedno

 

Poslanicima se obraća Balint Pastor, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara

- Ova vlada je vlada kontinuiteta i koncetraciona koja bi trebalo da doprinese stabilizaciji društevnih prilika i do toga da se možemo suočliti sa izazovima pred nama - zdravtsvene ekonomske i bezbednosne prirode. Razvoj ekonomije nije moguć bez garantovanja zdravlja ljudi, a zdravi ljudi su produktivni što je uslov za jačanje ekonomije, koje opet nema bez sigurnosti. Siguran sam da će vlada učiniti sve da se svi građani osećaju bezbedno u svojim gradovima i selima - kazao je Pastor.

SDPS podržava novu Vladu

 

Poslanik Branimir Jovanović (SDPS) potom je izlagao i istakao da je podržati novu vladu.

- Podrazumeva se da ćemo glasati za izbor nove vlade, jer se program zasniva na onim načelima koje podržavamno i potrebmno je da ih sada realizujemo u praksi, a za to imamo dobru osnovu. Srbija je sada stabilna država i nova vlada treba da nastavi utabanom stazom. Najveća očekivanja građana su na ekonomskom planu i na nama je da nastavimo ekonomske reforme - rekao je Jovanović i dodao da Srbija i regionu zauzima prvo mesto po broju stranih investicija - rekao je poslanik Jovanović.

Poslanicima se obratio Dragan Marković Palma

 

Poslanicima u Skupštini Srbije obratio se i Dragan Marković Palma.

Skupština Srbije

Dragan Marković Palma - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- JS nije tražila ministarske funkcije, kao što nismo tražili od 2008. godine otkad smo u kolaciji sa SPS. Ja sam pokazao da za Srbiju može da se radi iako se nema fotelja. Mi ćemo glasati za novu vladu - rekao je on.

Kamberi nije birao reči u izlaganju, Dačić ga upozorio

 

Poslanik Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Šaip Kamberi nije birao reči govoreći loše o vlasti u Srbiji, a tokom Kamberijevog izlaganja reagovao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je ga je pozvao da vodi računa o svom rečniku, odnosno da upotrebjava izraze koji priliče republičkom parlamentu.

- Ne želim da ulazim u raspravu i da polemišem, a mogao bih, da li je nešto tačno ili ne. Poštujte izraze i koristite primeren rečnik, da ne bih morao da preduzimam mere, a nisam imao namreu da bilo kakve mere preduzimam. Nemojte da me provocirate - rekao je Dačić.

Kamberi je svoje izgalanje počeo sa: "Mirdita, dobar dan".

Šaip Kamberi, Saip Kamberi

Šaip Kamberi - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Kada bih poslušao savet koji daje Meša Selimović čoveku kome želi dobro ne govori uvek ono što misliš, trebalo bi da ćutim, ali ja nisam izabran da ćutim već predstavljam glas Albanaca preševske doline - rekao je Kamberi i dodao da ne predstavlja "ni žute, ni crne ni plave, već diskriminisane Albance.

Govoreći o položaju nacionalnih manjina, pozvao je Brnabić da predstavi etničku strukturu zaposlenih u bolnici u Branju ili na naplatnim rampama u Bujanovcu.

Dačić je odgovorio da u Bujanovcu gde je 50 odsto Srba nema nijednog u vlasti.

Poslanik SNS Milenko Jovanov je primetio da bi izlaganje Kamberija bilo bolje i interesantnije da je dobio poziv da uđe u vladu i pozvao je Dačića da reaguje svaki put kada neko pkuša da predstavi Srbiju kakva nije.

Opanci u Skupštini: Hit stajling poslanika o kom svi pričaju od jutros

 

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić se na današnjem zasedanju Narodne skupštine pojavio u odevnoj kombinaciji koja je izazvala pažnju javnosti, ali i postala hit na društvenim mrežama.

Počela rasprava o predloženim ministrima

 

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je proglasio početak pretresa o Vladi i predloženim ministrima. On je rekao da će pauza biti od 14 časova, a zatim pozvao poslanike da planiraju polaganje zakletve za 20 časova večeras.

Mandatarka zvanično predložila kandidate

 

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije predložila je kandidate za ministre, koje je posle sastanka Predsedništva SNS ranije ove nedelje i predstavila.

- Buduća Vlada Srbije, ukoliko dobijemo vašu podršku imaće 21 resor i 2 ministra bez portfelja. Ponosna sam na činjenicu da imamo 6 potpuno novih ministara i čak 11 žena koje će one voditi neke od najkompleksnijih resora u Vladi. Ja sa ovog mesta pozivam privredu i sve druge čionioce u društvu da prate primer koji danas dajemo - i kao Vlada, ali i vi kao Skupština koja u ovom trenutku ima skoro 40% žena u poslaničkim klupama - rekla je Brnabić.

Video: Brnabić iznosi ekspoze, Srbija dobija novu vladu: Prioritet zaštita zdravlja

Sektori koji su važni za rast i razvijanje

 

Mandatarka je u svom ekspozeu predstavila i sektore koji su važni za rast i razvoj i kojima će novi sastav Vlade Srbije posvetiti posebnu pažnju.

Poljoprivreda

 

- Važnost poljoprivrede i samoodrživosti više nego ikada se pokazala tokom COVID krize kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica. Upravo suprotno - uprkos krizi, bili smo u prilici da izvozimo naše sirovine i proizvode - kazala je ona.

Veštačka inteligencija

 

Prema Indeksu spremnosti za Veštačku inteligenciju koji upoređuje 194 države sveta, Srbija je ove godine skočila 12 mesta u odnosu na 2019. godinu i sada je rangirana kao 46. zemlja od 194 koje se mere.

- Prvi smo u regionu Balkana, uključujući i Hrvatsku, a u odnosu na 2019. prestigli smo Grčku, Bugarsku i Rumuniju. Ispred nas su Mađarska i Slovenija. Ovo pokazuje potencijal koji imamo za korišćenje veštačke inteligencije za naš ukupni rast i transformaciju - rekla je mandatarka.

Ana Brnabić i Ivica Dačić, Sednica Narodne skupštine Srbije

Foto: Marko Jovanović

Kultura i kreativne industrije

 

Brnabić je rekla da će se Vlada u narednom mandatu baviti obrazovanjem mladih talenata u umetnosti i kreativnim delatnostima uopšte.

Turizam

 

- U prethodne 4 godine turizam je pokazao da ima značajan potencijal da doprinese dinamičnom rastu i razvoju Srbije. Nažalost, ova godina je bila pogubna po sektor turizma u čitavom svetu, ali nam je pokazala snažan potencijal domaće turističke ponude koju su u ogromnoj meri koristili naši građani poslednjih meseci - rekla je Brnabić.

Nova Vlada imaće šest osnovnih ciljeva

 

Brnabić je istakla da će svako od ministara u svom resoru imati svoje prioritete, a da će sama Vlada imati šest osnovnih ciljeva:

- borba protiv korona virusa i jačanje zdravstva,

- očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji,

- borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije,

- očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije,

- vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu,

- i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Brnabić: Ovo što smo uradili proteklih godina bilo je sve osim lako

 

- I ovo treba da bude na ponos svim građanima Srbije, jer smo ovo uradili zajedno. Radili smo zajedno, borili smo se zajedno, menjali smo naše navike i razmišljanja, kako bi mi sami bili uspešniji, i kako bi onda naše društvo bilo uspešnije. Ovo što smo uradili u poslednjih 6 do 7 godina je bilo sve osim lako - rekla je ona.

Ana Brnabić i Ivica Dačić, Sednica Narodne skupštine Srbije

Radili smo zajedno, borili smo se zajedno, menjali smo naše navike i razmišljanja - rekla je Brnabić - Foto: Marko Jovanović

- Drugi put u svom životu imam ogromnu čast da stojim pred vama i tražim podršku za program rada koji predlažem za Vladu Republike Srbije u narednom periodu - rekla je mandatarka Brnabić.

Dačić otvorio sednicu

 

On je potom prepustio reč premijerki Ani Brnabić.

Predsednik Narode Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić otvorio je sednicu i konstatovao da je prisutno 206 poslanika, i da postoje uslovi za rad.

U srpski parlament već su stigli budući ministri Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Siniša Mali, kao i drugi ministri iz redova SNS.

Dačić sačekao Brnabić ispred zgrade skupštine

 

Predsednik parlamenta Ivica Dačić sačekao je premijerku Anu Brnabić ispred ulaska u Skupštinu.

Sve što bi trebalo da znate o novoj Vladi Srbije: Mandat do 2022. godine, 11 žena i "novi igrači"

 

Nova Vlada imaće 21 resor i 23 ministra, njih dvoje biće bez portfelja.

Počeo drugi sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Drugi redovni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine Dvanaestog saziva sa početkom u 9.00 časova.

Sednica kolegijuma parlamenta

Sednica kolegijuma parlamenta - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na dnevnom redu Kolegijuma će biti konsultacije u vezi sa radom Narodne skupštine na Prvoj posebnoj sednici Narodne skupštine u Dvanaestom sazivu.

Početak sednice zakazan je za 10.00 časova, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

Posle rasprave u parlamentu, očekuje se glasanje i polaganje zakletve koja glasi:

- Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom časću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA