≫ 

Nove mere u Srbiji od utorka, 15 dana, sledeća zabrana kretanja: Zatvaraju se lokali u 21h, škole ne

Premijerka Brnabić i ministar Lončar su se nakon sednice obratili javnosti

Sednica Vlade Republike Srbije održana je danas, 15. novembra u 13 sati, u Nemanjinoj 11. Po završetku sednice, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je konferenciju za novinare u pres sali vlade.

Ograničen rad do 21 čas, primena od 17. novembra

- Vlada je na danas održanoj sednici donela odluku da ograničimo rad svega, pre svega ugostiteljskih objekata - prodavnica i tržnih centara, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi, prodavnica u njihovom okviru i privrede - na period od 21 čas uveče do 05 časova sledećeg dana. Počećemo sa primenom od utorka, 17. novembra, da damo vremena svima da se prilagode i trajaće 15 dana, do 1. decembra, kada će Vlada odlučiti da li treba da se nastavljaju.

Sledeća restriktivna mera je, rekla je, zabrana kretanja, ali da Vlada nije za to.

- Iskreno da vam kažem, i ne razmišljamo o tome. Nadamo se da će ova mera dati rezultate - kazala je premijerka.

Video: Ana Brnabić o novim merama protiv korone: Sledeća je zabrana kretanja

- Kao što znate, izuzetno mi je važno da to ponovim, sve vreme smo se trudili da nađemo balans između mera između zdravstvenih i ekonomskih - kazala je: - Pogledajte koliko smo imali vanrednih troškova za testove, za kiseonik, za lekove, dodatne medicinske aparate... Onda vam je jasno da samo sa privredom koja živi mi možemo da servisiramo sve te troškove.

U ovom trenutku Srbija ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi i u svetu, kazala je, dodajući zahvalnost za rad zdravstvenih radnika i njihovo umeće.

- Smrtnost je 1,3 odsto i mislim da je u regionu i svakako u Evropi ispod nas samo par zemalja. Svi ostali imaju smrtnost koja je veća od toga. To pokazuje koliko smo dobro svi zajedno radili. Mi još uvek imamo slobodnih kreveta u bolnicama. Ima nekoliko zemalja koje više ne mogu da leče zaražene u svojoj zemlji. Mi smo daleko od ovoga. Mislim i da nećemo biti blizu toga.

Kazala je i da ima svega što je potrebno za lečenje - i više nego dovoljno.

- Rezultat testa dobija se u proseku u pet sati - navela je: - U mnogim drugim zemljama testovi se čekaju i po pet dana. Postoje i zemlje koje nemaju kapacitet za obradu testova, već ih šalju u druge zemlje.

Srbija je u ovom delu Evrope zemlja koja daleko najviše testira ljude, rekla je, dodajući da je slede Slovenija i Rumunija.

Video: U Srbiji se na 100.000 stanovnika testira 21.297 ljudi

- Kad pogledate sa druge strane i puno drugih zastrašujućih brojeva u odnosu na to kakva je situacija u regionu, mi se i dalje nalazimo u zelenoj zoni i sa ovakvim brojevima, verovali ili ne. Od nas manje zaraženih ima samo Albanija. Sa druge strane broj testoranih u Albaniji i Srbiji ne može da se poredi - kazala je ističući da bi to mogao biti razlog malom broju pozitivnih na 100.000 stanovnika.

Rekla je i da Crna Gora u ovom trenutku ima najlošiju epidemiološku situaciju.

- Ovo je pravi trenutak da uvedemo mere. Mi smo već uspeli, i ja pratim sa predsednikom, da zaravnimo krivu. Namera je da počne da pada. Srbija će ovu epidemiju završiti sa najboljim ekonomskim rezulatima u zemlji. Treba da se ponosimo - ocenila je dodajući da je Srbija zemlja koja se ekonomski i zdravstveno najbolje bori.

Rekla je i da moramo da pokušamo da uštedimo neko vreme, kako bismo zaštitili zdravstvene radnike dok ne dođe vakcina.

U nekim zemljama je zdravstvenim radnicima, navela je, obavezan rad iako su kovid pozitivni.

Video: Ana Brnabić o zatvaranju škola: Đaci su u školama najsigurniji

- Toliko je katarstofalna situacija u nekim zemlajma - kazala je: - Što se tiče škole, u ovom trenutku ja sam apsolutno za to da se škole ne zatvaraju. Deca su najbezbednija u školama. U osnovnim školama imamo 39 pozitivnih učenika, u srednjim školama imamo 52. Ja se nadam da vam je ovim jasno koliko je situacija u školama stabilna. Imamo tim u Batutu koji se bavi isključivo samo ovim.

- Apelujem još jednom na sve naše građane da budu disciplinovani, da nose masku i na otvorenim prostorima gde je nemoguće održati distancu, zatim da održavaju bezbednu distancu i da čuvaju svoje zdravlje i stabilnost zdravstvenog sistema. Krenule su da se izriču i kazne.

Lončar: Sačuvajmo živote i zdravstveni sistem

Uživo se obratio i ministar Lončar dodajući da želi da se zahvali svima zaposlenima u zdravstvenom sistemu i da im čestita na uspehu u radu.

- Zavaljujući njima naši građani ne moraju da idu u druge zemlje na lečenje - kazao je dodajući da će još nekoliko bolnica ući u kovid sistem: - Svaki pacijent koji je kovid bolestan zaslužuje lečenje.

Ministar je zamolio građane da se bar sada pridržavaju mera.

- To će pomoći da zaustavimo širenje i povećanje broja obolelih. Ne postoje kapaciteti koji su neiscrpni i koji mogu da funkcionišu neograničeno - apelovao je: - Potrebno je da se 15 dana pridržavamo mera. U devet sati mora da se zatvori sve. Želimo samo da spasimo ljudske živote i zdravstveni sistem, trebaće nam i u budućnosti kad prođe korona. Nadam se da građani Srbije razumeju.

Video: Lončar: Dve banje u Srbiji pretvorili smo u kovid sisteme

Da li će raspust biti produžen?

- Što se škola tiče, za sada se ništa ne menja - ponovila je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će raspsut biti produžen: - Uvek ostaje otvoreno da razgovaramo o tim stvarima, ali u ovom trenutku se ništa ne menja.

O tome da li će biti donesena obaveza nošenja maski na otvorenom, premijerka je rekla da više veruje u svest ljudi, te da nema dovoljno ispekcija sve da se obiđe, ali da se ne treba igrati ni mačke i miša.

- Ako ne možete da držite distancu u otvorenom prostoru, stavite masku - poručila je.

Krizni štab je zasedao u četvrtak, pa je povodom pitanja novinara zašto se na donošenje odluke čekalo od tada, premijerka je odgovorila da ih je tada čula, razumela i tražila vreme kako bi napravila balans između zdravstvenih mera i privrede.

- Pratićemo situaciju, ako ove mere ne daju rezltate, svakako smo spremni da donosimo nove mere. Slušaću stručne ljude - navela je o tome šta će se desiti posle 15 dana od primene ovih mera: - Ja mislim da nismo izgubili nijedan dan. Mislim da je nismo doneli ni kasno ni rano.

- Ja nisam razumela ranije da kada zatvorite jedan grad, svi odu u drugi grad, u njihove restorane i kafiće i da vi time samo uzrokujete da se zaraza širi - rekla je o ranijem uvođenju mera na lokalu, ističući da je to bila glupa ideja.

U Belgiji i Holandiji se dešava kolaps zdravstvenog sistema odakle se pacijenti šalju na lečenje u Nemačku, pojasnila je malopre navedene primere.

Lončar: Bolnički kapaciteti se popunjavaju; Brnabič: Još imamo slobodnih kreveta

Reumatologija KCS-a popunjena je za jedan dan, kazao je ministar zdravlja Lončar.

- To je posao koji se na nivou sata ažurira i daje se raspored slobodnih mesta za pacijente. Lekari ne mogu da budu krivi, daju svoj maksimum. Nećemo tolerisati nikakve nervoze, nikakvo dranje, kamoli šta drugo. To su naši heroiji - upozorio je dodajući da je vreme za jedinstvo.

Neki od domova za stare imaju obolele, rekao je, navodeći dom na Bežanijskoj kosi.

- Svi su pod lekarskim nadzorom. Deo bolnice Sveti Sava smo morali da stavimo u kovid sistem - rekao je Lončar navodeći da ta bolnica nikad ranije nije bila deo kovid sistema.

U vezi sa ranijim predlozima iz Kriznog štaba stručnjaka koji su tražili skraćenje ugostiteljskih objekata ne vreme do 18 časova, premijerka je rekla da je interes bio zaštititi privrednike, te da je odlučeno da to bude od 21 čas.

- Rizično ponašanje se beleži posle 23 sata, kada imate žurke - istakla je.

Video: Brnabić o zoniranju: Kad se jedan grad zatvori, ljudi odu u drugi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I ponovo isto

    15. novembar 2020 | 13:49

    Najbolji smo u ovome, najbolji smo u onome, najviše testiramo, imamo najmanju smrtnost... I počne Albanija, Hrvatska, Makedonija svi gori u svemu... Pa jel svetsko prvenstvo u covid 19

  • Mile

    15. novembar 2020 | 12:05

    Nista od toga. Samo nas zamlacuju. Dok je bilo 200 zarazenih dnevno, onda se vodilo racuna, vanredno stanje, policijiski cas, cuvanje penzionera ( znali su da ce im oni doneti pobedu na izborima, a sad ih niko ne pominje), znalo se nekog reda, a sad na 4000 zarazenih dnevno, parola im je nosite maske. Da nije tuzno, bilo bi smesno....

  • Zoki V.

    15. novembar 2020 | 14:05

    Povećati minimalac na barem 60.000, a ne da se čovek svaki mesec pati sa računima i gladuje. Četvoročlana porodica mora imati tih 120.000 dinara, to je minimum minimuma ako ne živite u kiriji. Tito je bio zakon, ubio virus k'o dva i dva i napravio mi kuću, a od ove silne slobode i demokratije ja nemam ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA