Konuzin: Rusija tesno sarađuje s novom Vladom Srbije

Ruski ambasador objasnio je da će sastanak Nikolića i Putina u Sočiju imati radni karakter i da će teme biti saradnja dve zemlje, ali i pitanje Kosova

  • 0

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da Rusija veoma tesno sarađuje sa novom Vladom Srbije i da će predstojeći sastanak predsednika dve zemlje, Vladimira Putina i Tomislava Nikolića u Sočiju, imati radni karakter jer je potrebno definisati dalje pravde ekonomske saradnje.

- Poseta predsednika Srbije imaće radni karakter. Drugim rečima: minimalna pratnja, minimum protokola, maksimalna koncentracija na radni sadržaj susreta - objasnio je Konuzin za dnevni list "Danas".

Podsetivši da su posle nedavnih predsedničkih i parlamentarnih izbora i u Rusiji i u Srbiji formirane nove strukture vlasti, Konuzin je ukazao da se, "uzimajući u obzir veliki potencijal naše saradnje u svim sferama pojavila neophodnost da se posavetujemo kako da gradimo odnose u budućnosti".

- Imamo projekte koji su spremna za realizaciju: ''Južni tok'', modernizacija srpske železnice, početak rada izgrađenih kapaciteta NIS-a. Potrebno je definisati dalje pravce ekonomske saradnje. Osim toga, od poslednje posete Vladimira Putina Srbiji u martu 2011. akumulirano je još novih projekata. Još tada je predsednik Rusije govorio o neophodnosti definisanja prioriteta - rekao je Konuzin.

I KOSOVO TEMA RAZGOVORA

Ruski ambasador je naveo da će dvojica predsednika razmotriti i "međunarodni dnevni red" i da će "Vladimira Putina interesovati da čuje od Tomislava Nikolića kakva je sadašnja pozicija Srbije u vezi s rešavanjem kosovskog problema".

- Ruska strana će se izjasniti za poštovanje mirnog rešenja problema ove pokrajine, koje se zasniva na međunarodnom pravu, pre svega na Rezoluciji 1244 SB UN. Ovakvu poziciju Rusija će ponovo podržati na najvišem nivou - najavio je ruski ambasador.

Na pitanje o čemu bi Beograd i Priština, prema mišljenju Moskve, trebalo da razgovaraju u najavljenom političkom dijalogu, Konuzin je odgovorio da "tematiku dijaloga moraju odrediti zainteresovane strane, bez spoljnih pritisaka".

- Najvažnije je da se ne dozvoli protivpravno nametanje rešenja kosovskog problema na štetu istorijskih interesa Srbije i u korist konjukturnog političkog izbora - smatra Konuzin.

(M. S. / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA