"Sjedinjene Države će sigurno nastaviti aktivno da podržavaju dijalog između Beograda i Prištine"

Bivši zvaničnik Stejt departmenta Bertram Braun kaže da je američka pozicija, za koju je uveren da će biti očuvana i tokom Bajdenovog mandata, da podrži rešenje do kojeg će se doći u pregovima i dijalogu podržanom od Evropske unije

  • 5
Džosef Bajden i Alekksandar Vučić

Foto: Milena Đorđević

Bivši zvaničnik Stejt departmenta Bertram Braun ubeđen je da će Sjedinjene Države nastaviti aktivno da podržavaju dijalog između Beograda i Prištine i da pomažu tamo gde je to moguće, a očekuje da će i Beograd i Priština i Vašington nastaviti da sprovode Vašingtonske sporazume, svako zbog svojih interesa.

- Normalizacija odnosa Beograda i Prištine prvenstveno zavisi od njihovih vlada, uz medijaciju Evropske unije, preko specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka u ulozi medijatora - kazao je Braun za Tanjug.

Američka pozicija, za koju je Braun uveren da će biti očuvana i tokom Bajdenovog mandata, je da podrži rešenje do kojeg će se doći u pregovima i dijalogu podržanom od Evropske unije.

- Pre svega u interesu Srbije je da problem između Beograda i Prištine bude rešen što je pre moguće, kako bi Srbija mogla u potpunosti da se posveti svom daljem razvoju, uključujući i integraciju u EU - kaže Braun.

Na pitanje koliko je izabrani američki predsednik Džozef Bajden zainteresovan da uvaži srpske interese, Braun uzvraća da je Bajden "veliki prijatelj Beograda":

- Posle 5. oktobra 2000. godine on je podržao obimnu i brzu pomoć za Srbiju, uključujući kreditne garancije kako bi se obezbedilo da Srbija ima dovoljno lož-ulja za zimu 2000-2001, zatim za jednu dodatnu isplatu penzija za siromašnije penzionere, kao i mnoge druge pomoći - navodi Braun.

Džosef Bajden i Alekksandar Vučić

Na pitanje koliko je izabrani američki predsednik Džozef Bajden zainteresovan da uvaži srpske interese, Braun uzvraća da je Bajden "veliki prijatelj Beograda" - Foto: Milena Đorđević

Takođe, Bajden je, kaže Barun, podržao brzu normalizaciju odnosa između Beograda i Vašingtona posle pada Slobodana Miloševića sa vlasti, kao i brzo ukidanje sankcija i "velikodušno otpisivanje dugova".

- Bajden je posetio Srbiju mnogo puta i upoznao je praktično sve novije srpske lidere - napominje Braun.

Upitan da li će politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema kosovskom pitanju, koju on ocenjuje kao "sofisticiranu", biti i nagrađena nekim rešenjem u korist Srbije, Braun kaže da je Vučić više puta ponovio i pokazao da je posvećen pronalaženju kompromisnog rešenja za kosovsko pitanje.

- Detalje takvog rešenja trebalo bi uobličiti kroz pregovore, koji će, verovatno, biti teški - smatra on i dodaje da kompromisno rešenje može da "otključa" razne pogodnosti i za Beograd i za Prištinu, a to "ne mora da bude igra na sve ili ništa".

Kako kaže, postoji mnogo mogućnosti da se dostigne "vin-vin" rešenje od kojeg će oba naroda imati koristi.

Na pitanje da li očekuje da će Vašington pokazati isti entuzijazam, kakav je pokazao specijalni izaslanik američkog predsednika Trampa, Ričard Grenel, u sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, ali i da li će Priština nastaviti da poštuje ono što je dogovoreno, Braun ističe da su sporazumi potpisani početkom septembra u Beloj kući u interesu sve tri strane - Beograda, Prištine i Vašingtona.

- Očekujem da će sve tri strane nastaviti aktivno da sprovode sporazume, pre svega zbog njihovih sopstvenih interesa - ocenjuje Braun.

Štaviše, dodaje, Vašingtonski sporazumi se uklapaju u koncept "regionalne integracije" i politike koju podržavaju i EU i SAD, kao i šest lidera na Zapadnom Balkanu.

- Očekujem da će se u narednih nekoliko godina uraditi mnogo ambicioznije stvari koje će doprineti da se region bliže poveže, uz Vašingtonske sporazume kao mali korak u mnogo širem procesu - objašnjava Braun, koji je, inače, učestvovao na Beogradskoj NATO nedelji, u organizaciji CEAS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    18. novembar 2020 | 17:04

    Ne podrzavaju oni dijalog nego otimanje Kosova....

  • Макса

    18. novembar 2020 | 16:30

    Кратко речено - нај...ли смо!

  • Boža zemunac

    18. novembar 2020 | 17:44

    Samo nemoj oni da nas podržavaju. Daleko im lepa kuća.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA