≫ 

Zapaljive izjave Prištine o dolasku Vučića na KiM: "Nema posete bez izvinjenja za genocid"

Na ovaj potez reagovali su direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić,  koji je izjavu Stuble okarakterisao kao "vrhunac je bezobrazluka i licemerja Prištine

  • 9
VOJSKA ORDENJE VUCIC

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Meljiza Haradinaj Stubla poručila je danas na svom tviter nalogu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da neće, kako je navela, dobiti dozvolu za posetu Kosovu sve dok se ne izvini za genocid i dok njegovi počinioci ne budu izvedeni pred lice pravde. Na ovaj potez reagovali su direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić,  koji je izjavu Stuble okarakterisao kao "vrhunac je bezobrazluka i licemerja Prištine.

- Ne možete da posetite Kosovo, dok ne bude upućeno ''izvinjenje za genocid koji počinjen nad njenim narodom i dok pred lice pravde ne budu izvedeni izvršioci" - napisala je Haradinaj Stubla i dodala da će to biti jedini odgovor na buduće zahteve Vučića i drugih.

Haradinaj Stubla je parafrazirala izjavu Vučića sa sinoćnjeg otvaranja kovid bolnice u Batajnici da je ponosan što je predsednik države koja se ne šali i nema problem da pronađe svakog nestalog i što može da izgovori da nijedan zločin ne sme da ostane nekažnjen i sakriven, i dodala da suu "Batajnici pronađeni ostaci njenog ujaka iz Ljubenića".

 

Javno pitam Vučića, kao član porodice pogođene genocidom Srbije na Kosovu: da li ste se osećali ''veoma ponosno'' čak i kad ste bili za stolom za kojim je doneta odluka o počinjenju ovih zločina nad kosovskim Albancima - napisala je ona.

Haradinaj Stubla je dodala i da je prošlo vreme kada se Kosovo koristilo kao "moneta za međunarodno potkosurivanje računa i kao platforma za, kako je rekla, politički šou Vučića i Srbije".

Predsednik Vučić rekao je sinoć da je zatražio ulazak na teritoriju KiM nakon što je prištinska ministarka spoljnih poslova tražila da dođe u Rašku, ali da je sa predstavnicima Evropske unije dogovoreno da se te posete ne dogode, kao i da se o tome ne govori u javnosti.

Petković: Izjava Meljize Haradinaj Stuble kršenje sporazuma

 

- Sa žaljenjem zbog ovakvog neodgovornog odnosa Meljize Haradinaj prema budućnosti dijaloga i predsedniku Vučiću, kao glavnom inicijatoru i promoteru procesa pomirenja i normalizacije odnosa u regionu, o njenom najnovijem ispadu informisao sam relevantne međunarodne instance", rekao je Petković povodom izjave Haradinaj Stuble.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Petar Petković - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Petković je dodao da je ona time još jednom javno razotkrila svoju ambiciju da bude akter destabilizacije prilika u regionu i istovremeno pozvao predstavnike Albanaca u Prištini da svoje "retrogradne javne nastupe i praksu stalnog opstruiranja procesa normalizacije" zamene modernom i konstruktivnom politikom.

Petković je ocenio da je, u atmosferi u kojoj su mržnja i neprijateljstvo prema Srbima i Beogradu dominantna politička ideologija u Prištini, nemoguće efikasno raditi na normalizaciji odnosa.

- Podsećam da je Meljiza Haradinaj imala i nepristojne i neumesne komentare tokom trodnevne žalosti za upokojenim patrijarhom Irinejem, i tada nismo reagovali upravo iz poštovanja prema tuzi i bolu našeg naroda, ali njeno neobuzdano ponašanje se više ne može tolerisati - rekao je Petković.

Dačić: Izjava Stuble vrhunac licemerja Prištine

 

Izjave takozvane ministarke spoljnih poslova Kosova o tome da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću biti zabranjen ulazak na Kosovo dok se "ne izvini za genocid", vrhunac je bezobrazluka i licemerja Prištine, izjavio je večeras predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Skupština Srbije

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ovde nije samo reč o kršenju sporazuma i dogovora iz Brisela, već i Vašingtonskog sporazuma po kome se Priština obavezala da će ući u mini Sengen, koji podrazumeva slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala - rekao je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Očigledno je da se Priština, kako je dodao, sa odlaskom Donalda Trampa odriče i Vašingtonskog sporazuma, odnosno obaveza koje iz njega proističu.

- Srbija stoji iza svojih obaveza dogovorenih u Briselu i Vasingtonu, ali ako Priština to ne želi, onda će Srbija dobro razmisliti o našim preuzetim obavezama. Vašingtonski sporazum ili važi ili ne važi ni za jednu stranu. Ako se predsedniku Srbije zabranjuje ulazak na Kosovo, o kakvom to pomirenju govorimo?! Naročito u vreme kada ceo svet svedoči o zločinima OVK nad Srbima - naglasio je predsednik parlamenta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    25. novembar 2020 | 18:58

    HOHOHO, da li je to odgovor što smo šiptarima dozvolili da ulaze kod nas na ličnu kartu. 😘😘😘

  • Zz

    25. novembar 2020 | 19:00

    Umesto da iste izjave kompletno ignorišete, vi im čak dajete važnost objavljujući ih...ništa mi nismo naučili...

  • Map

    25. novembar 2020 | 19:57

    Zato i gradite auto put k njima mesto da stavite nesto slicno kao sto je Kineski zid

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA