• 2

"Proces traje, iako nije vidljiv za javnost": Stano o dijalogu Beograda i Prištine

- Dijalog traje i sada. Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, svakodnevno radi na stvarima koje služe napretku ovog procesa - kaže portparol šefa diplomatije EU, Peter Stano

  • 2
Peter Stano

Printskrin: Youtube/EU Debates

EU svakodnevno radi na olakšavanju postizanja sporazuma izmedu Beograda i Prištine, a taj proces je u toku, čak i ako nije vidljiv za javnost, kaže portparol šefa diplomatije EU, Peter Stano.

- Dijalog traje i sada. Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, svakodnevno radi na stvarima koje služe napretku ovog procesa. Taj posao se obavlja ne samo sa Beogradom i Prištinom već i sa zemljama članicama i drugim međunarodnim partnerima, a u cilju postizanja razumevanja i sporazuma dve strane - kaže Stano za Tanjug.

On tako odgovara na pitanje agencije da li pauza u razgovorima predstavnika Beogrda i Prištine u Briselu, znači da je dijalog ponovo zaglavljen, i objašnjava da dijalog Beograd i Prištine "nisu samo sastanci glavnih pregovarača, ekspertskih delegacija i lidera".

- Sastanci će biti organizovani u Briselu kada se stvore uslovi, uključujući i one koji se odnose na mere protiv pandemije. Sada smo limitirani i korona merama koji organičavaju fizičke sastanke i mogućnost putovaja - navodi Stano.

Na pitanje Tanjuga da li je Priština posvećena i odlučna za nastavak razgovora, kao što je slučaj u Beogradu, Peter Stano odgovara da je na prištnskim zvaničnicima da na to odgovore, a da je EU tu da stvori uslove za održavanje razgovora. On istovremeno napominje da u EU postoji ogromno očekivanje od nove administracije u SAD kada je reč o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

Peter Stano

Peter Stano - Printskrin: Youtube/EU Debates

- Očekujemo od nove admistracije u SAD više dijaloga, koordinacije i saradnje po mnogim pitanjima - naglašava Stano.

Na pitanje Tanjuga da li se saradnja Brisela i Vašingtona ocekuje i po pitanju sprovodenja Vašingtonskog sporazuma, uključujući i pitanje premeštanje ambasade u Jerusalim, portparol EU ocenjuje da je sprovođenje sporazuma bilateralno pitanje između Srbije i Vašingtona.

- U pitanju su bilateralni sporazumi, a na Srbiji i Kosovu je da vide kako će da to reše u odnosima sa SAD. Ono što mi kažemo jeste da i Srbija i Kosvo moraju da budu svesni da su u procesu pristupnja EU i za to moraju da ispune evropske kriterijume i ne rade ništa što je suprotno tome - poručuje Stano.

On ponavlja da se od Srbije ocekuje posetepeno i progresivno usklađivanje sa spoljnom poltikom EU i da bez toga nema ulaska u EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    Poznata je ta politička fela da voli rad ispod žita, isto kao i njihovi predci pre 45.

  • nikolas

    BRISELSKA FARSA !!!! PRICAJU NAM O ULASKU SRBIJE U EU VEC 2DECENIJE A STVARAJU VELIKU ALBANIJU !!! MINI SENGEN JE ISTOLAZ !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima