• 1

Dačić: Međustranački dijalog početkom sledeće godine, prelazna vlada nije tema

On je naveo da je između bivše predsednice parlamenta Maje Gojković i evropskog zvaničnika Dejvida Mekalistera dogovoreno da Evropski parlament pomogne u međustranačkom dijalogu

  • 1
Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sa predstavnicima Evropskog parlamenta, nakon usvajanja budžeta u skupštini, razgovarati o nastavku međustranačkog dijaloga, koji će, kako očekuje, biti nastavljen početkom sledeće godine, ali napominje da formiranje prelazne vlade nije predmet dijaloga.

Dačić je tako odgovorio na poslaničko pitanje poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića, koji ga je pitao kada će dijalog biti nastavljen, te ocenio da je neophodno formiranje prelazne vlade, kao i da mediji budu slobodni.

Dačić je podsetio da nije bio poslanik u prethodnom mandatu, ali je, kaže, informisan pismeno da je 90 odsto dogovorenog u prethodnoj fazi i sprovedeno i implementirano različitim izmenama zakona i donošenjem podzakonskih akata.

Na komentare Imamovića da je dijalog trebalo da se nastavi odmah posle izbora, Dacicć je podsetio da je za predsednika skupštine izabran 22.oktobra i da je od tada prošlo tek nekih mesec dana.

Dačić je naveo da je između bivše predsednice parlamenta Maje Gojković i evropskog zvaničnika Dejvida Mekalistera dogovoreno da Evropski parlament pomogne u međustranačkom dijalogu i da se druga faza obavlja nakon parlamentarnih izbora do održavanja sledećih izbora.

Sednica Skupštine Srbije

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Taj dogovor ostaje, ali niko ne očekuje i nije očekivao da će taj dijalog biti nastavljen u ovih mesec dana koliko smo krenuli da radimo. Narodna skupština ostaje pri dogovoru koji je ranije postignut. Dijalog će biti nastavljen, u međuvremenu se uslovi promenili, sada treba razgovarati i o format, jer neke stranke nisu u parlamentu - podvukao je Dačić.

Dačić je ukazao da i EP sada zbog korona virusa radi onlajn i da su se u tom smislu dogovorili da će se obaviti razgovori nakon usvajanja budžeta da se vidi ko su predstavnici EP koji će učestvovati u dijalogu, kada će tačno početi, a sigurno će, kaže, to biti početkom sledeće godine.

Imamović je rekao da je u prethodnoj fazi dogovoreno da će se razgovori vlasti i opozicije nastaviti odmah posle izbora, navodeći da je to bio glavni razlog zbog čega je stranka kojoj pripada prihvatila da učestvuje u "nefer i nedemokratskim izborima".

- Od izbora je proslo šest meseci, a dijalog nije nastavljen. Zašto? Umesto toga imamo najavu novih izbora, manje od dve godine da promenimo uslove. Očigledno trošite vreme kako bi ovaj nedemokratski sistem doveli do izborne godine a potom koristili izgovor kako se zakoni ne menjaju u izbornoj godini - smatra Imamović.

Sve to, po njemu, dokazuje da organizator razgovora mora da bude Evropska unije, kao i garant da će se dogovoreno sprovoditi.

Imamović je rekao da će pozvati EU da više ne otvara poglavlja Srbiji sve dok se dogovoreni mehanizmi za unapređenje izbornih uslova u potpunosti ne implementiraju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda

    Sa kim bre pregovori? Sa onima koji ne mogu da se sastave ni sa samim sobom, a tek sa planom kako protiv sadašnje vlasti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima