• 2

Vlada usvojila predlog promene Ustava

Predlog se odnosi na promene odredbe člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142 - 165)

  • 2
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog za promenu Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, kao i Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 - 2025. godine.

Predlogom za promenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, Vlada Srbije i Ministarstvo pravde potvrdili su opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, saopšteno je iz Vlade.

Predlog se odnosi na promene odredbe člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142 - 165).

Shodno tome, menjaju se i odredbe člana 99. - Nadležnost Narodne skupštine, člana 105. - Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana 172. - Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.

Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima.

Sednica Vlade Srbije

Sednica Vlade Srbije - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Usvojen Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 - 2025. godine, u periodu 2020 - 2022. godine.

Strategijom je predviđeno donošenje dva akciona plana radi ostvarivanja predviđenih aktivnosti - za prvi akcioni plan predviđeno je da se donese za period od 2020. do 2022. godine, a za drugi za period od 2023. do 2025. godine.

Nakon isteka perioda važenja prvog trogodišnjeg akcionog plana biće izrađen izveštaj o rezultatima njegovog sprovođenja i realizaciji aktivnosti predviđenih planom.

Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja.

Cilj strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu medijsku profesiju.

Usvojen Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta - Kartica pogodnosti "Za naše heroje"

Članovi vlade usvojili su Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta - Kartica pogodnosti "Za naše heroje" za zaposlene, radno angažovane i volontere u kovid sistemu, kojima su omogućene odgovarajuće olakšice zbog otežanih uslova života i rada tokom pandemije.

Uvođenjem ove kartice biće moguće ostvariti pogodnosti prilikom plaćanja roba i usluga kod privrednih društava, pravnih lica, preduzetnika, ustanova i partnerskih kompanija sa kojima će biti potpisan protokol o saradnji.

Pored toga, nosioci kartice imaće i prednost pri ostvarivanju prava i dobijanju usluga u državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i ustanovama socijalne zaštite.

Kartica će biti personalizovana i moći će da se koriste na celoj teritoriji Srbije, bez obzira na mesto prebivališta korisnika.

Program podrške "Za naše heroje" realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Mere i aktivnosti vezane za karticu pogodnosti "Za naše heroje" biće privremenog karaktera, odnosno oročene su trajanjem pandemije koronavirusa.

Vlada Srbije pozvala je sve zainteresovane da se kao partneri uključe u program "Za naše heroje", svako u okviru svojih mogućnosti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darac

    Ovo je Srbija obecala EU da ce napraviti jos 2017. Znaci kasni se 4 god. A sve kao EU je kriva sto se ne otvaraju poglavlja. Srbi, malo samokritike nije na odmet. Ispunjavajte obaveze i zadatke koje ste si sami postavili.

  • Dragam

    Da lj su napokon imenovali direktora agencije za bezbednost saobracaja da nam napokon izdaju uverenje potrebno za registraciju uvezenog auta

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima