Vučić o planu za KiM: Očekujem velike pritiske da se prizna nezavisnost, u teškoj smo poziciji

Suočavaćemo se sa najtežim mogućim pritiscima kada je u pitanju priznanje Kosova biti u teškoj poziciji, to nikada nisam krio - rekao je predsednik Srbije

  • 5
SEDNICA VLADA VUCIC RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema sumnje da ćemo se suočavati sa sve težim prtiscima i da se nalazimo u teškoj situaciji. On je tako reagovao na novi plan za Kosovo o kome su juče raspravljalo u Predstavničkom domu SAD i u kome su učestvovali Medlin Olbrajt, Eliot Engel i Danijel Server.

- Milslim da se sada vidi koliko sam bio u pravu kada sam govorio stavovi administracije gospodina Bajdena ne idu na ruku Srbiji. Nadam se da će administracija imati nešto drugačiji stav i politiku u odnosu na ovo što su izneli u Predstavničkom domu kongresa. Moramo da vodimo računa i da znamo da su to važni ljudi i da na ozbiljan način moramo da odgorvamo - rekao je Vučić.

On je podsetio na izjavu izvestioca EP za Kosovo Viola fon Kramon da će se od preostalih pet članica EU tražiti da priznaju nezavisnost Kosova.

- Suočavaćemo se sa najtežim mogućim pritiscima kada je u pitanju priznanje Kosova biti u teškoj poziciji, to nikada nisam krio. U Srbiji se mnogi tome raduju milseći da je to upereno protiv mene, to je upereno protiv svih u Srbiji. Svi bi voleli da Srbija ponovo bude nevažna slaba, kakva je bila prethodnih godina..

On je dodao da neće loše pričati ni od Engelu ni o Olbrajtovoj.

- Očekujem velike pritiske kada je Republika Srpska u pitanju i kada je Kosovo u pitanju. Borićemo se istinom, govorićemo narodu istinu. Neću govoriti ništa loše o tim ljudima, ni o Olbrajtovon, ni o Engelu, ni o Serveru, neka oni govore o meni. Naše je da čuvamo naše interese i da budemo pristojni - rekao je on i dodao:

Madlen Olbrajt Foto: Wikimedia/Flickr/LBJ Library

- Da kao predsednik Republike i bez saglasnosti vlade postpišem akt o nezavisnosti Kosova dobio bih Nobelovu nagradu za mir i bio bih najveći demokrata u ovom delu sveta. Da kažem da Republika Srpska nema nikavu podršku Srbije i da neće dobiti nikavu pomoć, tek tad bih bio demokrata, a postao bih i lep.

On je naveo i da Srbija mnogima u regionu odgovara samo kada je slaba i ponižena.

- Mi zato danas vodimo računa da se niko u regionu ne oseća ugruženo od Srbije. Mi želimo da budemo parteni, ali ne želimo da nas optužuju da nam menjaju istoriju, da nas optužujetu kako smo bili okupatori u Crnoj Gori, kako su Srbi bili zlikovci, kako Jasenovac nije postojao. MI ćemo takođe da uputimo pijetet prema svim žrtvama, jer znamo da ni mi nismo bezgrešni - poručio je.

Vučić pozvao Bajatovića i Zoranu Mihajlović na sastanak

Vučić se osvrnuo i na sukob koji tinja između ministarke energetike Zorane Mijajlović i direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Što se tiče odnosa Zorane Mihajlović i Dušana Bajatovića, pozvao sam ih oboje na sastanak i zamolio sam direktore da imaju poštovanje prema ministarki, ne mora da bude ljubavi, ali mora da bude poštovanja i da odnos funkcioniše na normalan način, ako ne bude tako, okrenućemo se drugim merama - rekao je on.

O vraćenom ordenu i infektologu iz Zaječara

Povodom informacija da je infektolog iz Zaječara Nenad Ristović vratio orden, kojim ga je nedavno odlukovao predsednik, Vučić je rekao da se rukovodio njegovim radom, a ne političkim delovanjem.

- Ja mislim da je to meni najveća pohvla. Ja ordenje nisam delio po partijskoj linini. Nisam pitao ljude u Zaječaru iz SNS šta misle o čoveku koji je bio član LDP-a Čedomira Jovanovića, nisam pitao za njegovo loše političko delovanje. Ja sam se rukovodio njegovim radom. Ja sam ponosan što je i to pokazalo razliku između mene i onih koji su naši politički protivnici. Ne mislite valjda da ću da zovem lokalnog predsednika SNS šta misli o tome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xyz

    9. decembar 2020 | 18:38

    Sta ova Olbrajtova misli,dali se nekada zapita gde bi bila da je Srbi nisu spasili.Sa 83 g.ona jos uvek misli da moze ponizavati SRBIJU I SRBE.

  • nikolas

    9. decembar 2020 | 18:19

    NA VAMA JE DA SPRECITE KLANJE SRBA I VADJENJE ORGANA SRBIMA-TRAZITE RUSKE I KINESKE BAZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • PRC

    9. decembar 2020 | 20:32

    Da nas u tu situaciju nije dovelo okretanje leđa rusima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA