≫ 

Selaković: Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš prioritet

On je istakao da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva

  • 6
Nikola Selaković Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u razgovoru putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.

Selaković je istakao da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef diplomatije je ukazao na to da je Srbija spremna na ubrzanje dinamike pristupnog procesa i da je prvenstveno iz tog razloga prihvatila i novu metodologiju.

Selaković kaže i da se očekuje da će u narednom periodu Srbija dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu.

Ministar je rekao da je Srbija ostvarila brojne značajne korake u reformskom procesu što, kaže, Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku ne reflektuje u potpunosti.

Nikola Selaković Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Podsetio je da je Srbija od 2014. otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva poglavlja, i da je u ovom trenutku spremna za otvaranje pet novih pregovaračkih poglavlja.

Povodom razgovora Beograda i Prištine, Selaković je napomenuo da je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dijalog i kompromis.

Kako je objasnio, neophodno je da teme razgovora budu pitanja koja Priština već godinama ignoriše, a na koja se Briselskim sporazumom obavezala, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Sem toga, kako je dodao, Srbija je veoma posvećena regionalnoj saradnji, i imajući u vidu da je važna zemlja regiona, koja želi da doprinese opštoj stabilnosti, naša strana je, između ostalog, svojim potezima značajno doprinela snižavanju tenzija sa Crnom Gorom.

Selaković je rekao i da je Srbija veoma zahvalna EU i državama članicama na finansijskoj pomoći, posebno u uslovima pandemije koronavirusa.

"Evorpska unija će podsticati postepeno usklađivanje spoljne politike"

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je danas da EU pruža podršku postepenom usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, kao i promociji dijaloga o pitanjima spoljne i bezbednosne politike, saopštila je danas delegacija EU u Srbiji.

Tomislav Momirović, Sem Fabrici Sem Fabrici - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Fabrici je na onlajn sastanku ambasadora država članica EU u Srbiji, kome se priključio i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, takođe naglasio da Srbija već igra ulogu važnog partnera u spoljnopolitičkim i bezbednosnim misijama EU, te da učestvuje u zajedničkom Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

Fabrici je izrazio zadovoljstvo zbog jasne posvećenosti ministra Selakovića procesu evropskih integracija kao ključnom aspektu spoljne politike koji ima presudni značaj za stabilnost u regionu i za dijalog sa Prištinom koji se odvija pod okriljem EU.

Zahvalio je ministru Selakoviću na posvećenosti Srbije dijalogu između Beograda i Prištine u cilju pronalaženja rešenja za sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum kojim će biti rešena sva otvorena pitanja.

Fabrici, koji je predsedavao sastanku, još jednom je potvrdio nedvosmislenu posvećenost EU pristupnom procesu Srbije i solidarnost Unije u ovim teškim vremenima izazvanim Kovidom 19.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dinko 2

    16. decembar 2020 | 23:29

    U isto nesretno vrijeme, dijalektika izgradnje pravnog, političkog i društvenog sustava EU zapala je u slijepu ulicu. Mnoge i čudne stvari se događaju. Najveći paradoks ove situacije je to što je veliki Vučićev prijatelj, mađarski neprikosnoveni vođa Orban, Srbiji i Vučiću „pokakio se pod prozor“. Uz pomoć poljskih oligarha Orban je izazvao takvu krizu u EU oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje, da je upravo za vrijeme njemačkog predsjedanja EU učinio Angelu Merkel impotentnim svjetskim liderom, na vrhuncu njene moći, nakon što je više od deset godina BILA najmoćnija žena svijeta. Teško bi Bugarska mogla blokirati Sjevernu Makedoniju i domino efektom cijeli Zapadni Balkan, da se stvari sa Orbanom i Poljskom nisu tako nepovoljno posložili.

  • Dinko 1

    16. decembar 2020 | 23:26

    Srbija ima paradoksalnu situaciju. Vučić bi sve dao, makar deklarativno, da može reći kako je postigao nekakav napredak, makar i mali, u približavanju Srbije punopravnom članstvu u EU. Istovremeno on je velika prepreka i kočničar tog procesa svojim načinom vladavine i svog poimanja države i demokracije. Taj čovjek svakodnevno izlazi iz okvira ustava Srbije i nikome ništa. Niti da se adekvatno primijeti i komentira što taj radi. U vrijeme dok je Vučić bio na poziciji premijera, Srbija je imala atribute kancelarskog sustava, mada je zvanično imala, i još ima, parlamentarni ustav. Tadašnji predsjednik Tomislav Nikolić jedva se pojavljivao u nekoj važnijoj političkoj ulozi. Prelaskom Vučića na mjesto predsjednika države, počelo je i lagano prebacivanje moći i utjecaja sa premijerske na predsjedničku poziciju. Osim toga, koncem ove 2020.,blokada i zaustavljanje procesa pregovaranja EU sa Srbijom je kolateralna šteta bugarskog veta i blokade otvaranja pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom. Tome je svakako doprinijela kriza izazvana pandemijom bolesti Covid-19, posljedično gospodarska kriza u EU i svijetu, zasićenost i zamorenost EU proširenjima te očiti manjak kapaciteta za nove integracije. Negativnu sinergiju napravio je Brexit i još mnogi drugi problemi poput izbjeglica, terorizma, zbivanja oko recentnih izbora u USA i tako u nedogled.

  • ANTE BAN

    16. decembar 2020 | 18:34

    Koliki je to prioritet, najbolje govore rezultati! A oni su; za godinu dana- NIJEDNO OTVORENO POGLAVLJE, a za 7 godina- NIJEDNO STALNO ZATVORENO POGLAVLJE! Ovakvim tempom ovaj vaš prioritet, t.j.- ulazak u EU - dogodit će se- MALO NIKADA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA