≫ 

Selaković: Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš prioritet

 ≫ 

On je istakao da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva

Komentari

  • Dinko 2

    16. decembar 2020 | 23:29

    U isto nesretno vrijeme, dijalektika izgradnje pravnog, političkog i društvenog sustava EU zapala je u slijepu ulicu. Mnoge i čudne stvari se događaju. Najveći paradoks ove situacije je to što je veliki Vučićev prijatelj, mađarski neprikosnoveni vođa Orban, Srbiji i Vučiću „pokakio se pod prozor“. Uz pomoć poljskih oligarha Orban je izazvao takvu krizu u EU oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje, da je upravo za vrijeme njemačkog predsjedanja EU učinio Angelu Merkel impotentnim svjetskim liderom, na vrhuncu njene moći, nakon što je više od deset godina BILA najmoćnija žena svijeta. Teško bi Bugarska mogla blokirati Sjevernu Makedoniju i domino efektom cijeli Zapadni Balkan, da se stvari sa Orbanom i Poljskom nisu tako nepovoljno posložili.

  • Dinko 1

    16. decembar 2020 | 23:26

    Srbija ima paradoksalnu situaciju. Vučić bi sve dao, makar deklarativno, da može reći kako je postigao nekakav napredak, makar i mali, u približavanju Srbije punopravnom članstvu u EU. Istovremeno on je velika prepreka i kočničar tog procesa svojim načinom vladavine i svog poimanja države i demokracije. Taj čovjek svakodnevno izlazi iz okvira ustava Srbije i nikome ništa. Niti da se adekvatno primijeti i komentira što taj radi. U vrijeme dok je Vučić bio na poziciji premijera, Srbija je imala atribute kancelarskog sustava, mada je zvanično imala, i još ima, parlamentarni ustav. Tadašnji predsjednik Tomislav Nikolić jedva se pojavljivao u nekoj važnijoj političkoj ulozi. Prelaskom Vučića na mjesto predsjednika države, počelo je i lagano prebacivanje moći i utjecaja sa premijerske na predsjedničku poziciju. Osim toga, koncem ove 2020.,blokada i zaustavljanje procesa pregovaranja EU sa Srbijom je kolateralna šteta bugarskog veta i blokade otvaranja pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom. Tome je svakako doprinijela kriza izazvana pandemijom bolesti Covid-19, posljedično gospodarska kriza u EU i svijetu, zasićenost i zamorenost EU proširenjima te očiti manjak kapaciteta za nove integracije. Negativnu sinergiju napravio je Brexit i još mnogi drugi problemi poput izbjeglica, terorizma, zbivanja oko recentnih izbora u USA i tako u nedogled.

  • pero

    16. decembar 2020 | 19:07

    Ma bolje u savez sa Putinom Lukasenkom i Buckom.Kad nece niko sa njima hoce yu nostalgicari komunisti i Rusofili

  • ANTE BAN

    16. decembar 2020 | 18:34

    Koliki je to prioritet, najbolje govore rezultati! A oni su; za godinu dana- NIJEDNO OTVORENO POGLAVLJE, a za 7 godina- NIJEDNO STALNO ZATVORENO POGLAVLJE! Ovakvim tempom ovaj vaš prioritet, t.j.- ulazak u EU - dogodit će se- MALO NIKADA!

  • Sibin

    16. decembar 2020 | 18:11

    A kade, 2051godine,hahahha.

  • zac

    16. decembar 2020 | 16:59

    Razumem sve nase politicare i sve ljude koji zele da sto pre budemo clan Evropske unije,neverujem da ce to biti sve dok smo u super dobrim odnosima sa Rusijom i to vidim kao jedini problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA