Tužilaštvo u Hagu traži produženje privora za Haradinaja i Gucatija

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu

  • 0
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

"Specijalizovano tužilaštvo Kosova" zatražilo je danas od suda da produži pritvor predsedniku i potpredsedniku Udruženja ratnih veterana tzv. OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, jer nisu prestali razlozi za pritvor, već su se čak povećali rizici od njihovog bekstva i daljeg ometanja postupaka.

Od poslednje odluke sudije za prethodni postupak kada je utvrdio da postoji niz razloga za njihov boravak u pritvoru, potvrđena je optužnica protiv njih koja ih u šest tačaka tereti za krivična dela protiv pravosuđa i javnog reda, kojom su proširene optužbe iz prvobitnog naloga za njihovo hapšenje i pritvaranje, navelo je tužilaštvo u podnesku koji je objavljen danas.

Tužilaštvo je dodalo da su se zbog toga povećali rizici da će ukoliko budu pušteni na slobodu - pobeći, da će dalje opstruisati postupke i vršiti druga krivična dela.

Hisni Gucati, Hysni Gucati Hisni Gucati - Foto: Profimedia

- Ovi povećani rizici posebno se ogledaju u činjenici da su obojica optuženih obećali da će nastaviti širenje poverljivih i nejavnih informacija tužilaštva radi ometanja njegovog rad, a i rada suda. Zbog toga ovim rizicima može efikasno da se upravlja samo iz pritvorskih objekata - navelo je tužilaštvo.

Takođe, smatra da će se rizici i dalje uvećavati kako postupak protiv njih pred Specijalizovanim većima u Hagu bude odmicao.

Haradinaj i Gucati danas su se u odvojenim terminima pojavili prvi put pred sudijom nakon potvrđivanja optužnice protiv njih kojom se terete da su iznošenjem u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Gucati je tom prilikom negirao krivicu, dok će se Haradinaj izjasniti na sledećoj statusnoj konferenciji zakazanoj za 7. januar.

Nasim Haradinaj Nasim Haradinaj - Foto: Facebook/Nasim Haradinaj

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu, kao i izjavana na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Konkretno, optuženi su za ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA