Drecun: Važno je da država nastavi da se stara o zdravlju Srba na Kosovu i Metohiji

On je istakao da državno rukovodstvo čini sve da sačuva srpski narod na KiM

  • 11
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, odgovarajući na kritike Prištine zbog vakcinacije na severu KiM, kaže da će sve veze između srpskog naroda i zvaničnog Beograda, odnosno centralne Srbije, smetati svima koji smatraju da je Kosovo država i da treba da prekine sve veze sa Srbijom.

Drecun je istakao da državno rukovodstvo čini sve da sačuva srpski narod na KiM.

- Ono što je važno jeste da Srbija nastavi da se stara o zdravlju svojih građana na Kosovu i Metohiji kada je u pitanju pandemija, u okviru svojih mogućnosti i da ne odvaja srpski narod na KiM od srpskog naroda koji živi u centralnoj Srbiji - kazao je Drecun za TV Pink.

On je rekao i da radikalni islam kontinuirano predstavlja jedan od najvećih bezbednosnih izazova na Kosovu i Metohiji i naveo da za to postoje dva razloga - broj onih koji su sa teritorije KiM otišli na ratišta na Bliskom istoku i broj povratnika.

Istakao je da najveća opasnost preti od propovedi u džamijama i to mahom onim koje su izgrađene posle dolaska međunarodnih snaga u južnu pokrajinu.

Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama Kosovska Mitrovica / Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

Međutim, kako kaže Drecun, na KiM te terorističke organizacije nemaju jedinstvenu hijerarhijsku strukturu.

Kako kaže, na nedavnoj sednici Odbora, procenjeno je da su male šanse da dođe do terorističkih napada na KiM, kao i da ako bi ih bilo bili bi usmereni protiv međunarodnih snaga.

- Ali, ne može se isključiti da bi njihovo nasilje bilo upereno i protiv srpskog naroda, jer ima je cilj etničko čisto Kosovo i ne smemo da zaboravimo vezu između OVK i Al kaide - kaže Drecun.

Takođe, pretnja je, kaže Drecun, veliki broj migranata koji dolazi na KiM i tamo se zadržavaju, kao i veliki broj terorista koji u pokrajinu dolazi iz regiona.

- Terorizam se širi sa Kosova i na taj način predstavlja regionalnu pretnju - ukazao je Drecun.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA