Đurić: Odnosi sa SAD od sudbinskog značaja sa Srbiju

Kako je rekao, od tog odnosa zavisi u velikoj meri i uspeh srpske ekonomije, prožima se i s pitanjem Kosova i Metohije, položajem srpskog naroda u BiH i celom regionu

  • 3
Marko Đurić, DFC sastanak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odnos sa SAD je od sudbinskog značaja za Srbiju i naš narod, izjavio je novi ambasador u Vašingtonu Marko Đurić i istakao da će se Srbija u novoj godini i pred novom američkom administracijom boriti i za novu šansu za produbljivanje i poboljšanje sveukupnih odnosa sa SAD.

Đurić je u izjavi za Tanjug iz Vašingtona rekao da je odnos sa SAD od sudbinkog značaja za narod i zemlju, jer od njega zavisi, i on se prožima sa svim prioritetima naše državne i nacionalne politike.

Kako je rekao, od tog odnosa zavisi u velikoj meri i uspeh srpske ekonomije, prožima se i s pitanjem Kosova i Metohije, položajem srpskog naroda u BiH i celom regionu.

- Zato moramo marljivo i predano ovde da se borimo, svakodnevno, da stvorimo naše, srpske lobiste, da imamo naše podržavaoce i u medijima, i u ''tink tenkovima'' i na svim drugim mestima, da razumemo koliko je važno da dobro poznajemo politički sistem SAD, da naša dijaspora bude dobro uvezana, da složno ovde stvaramo novu sliku Srbije - rekao je Đurić.

Ambasador je naveo da su prethodnih godina uloženi ozbiljni napori u izgradnji dobrih personalnih odnosa s nekima od ključnih političkih ličnosti u SAD.

KIM SRBI SASTANAK Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, i predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i nekolicina drugih zvaničnika izgradili dobre lične odnose s kongresmenima, ali i sa izbranim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, stvorivši tako preduslove da Srbija u Americi može da se predstavi kao priča o uspehu, što ona, istakao, i jeste.

- Srbija je danas priča o uspehu, zemlja koja ima ubedljivo najveći privredni rast i, uprkos epidemiji koronavirusa, uspela da privuče najveći broj direktnih stranih investicija - rekao je Đurić.

Istakao je da je želja da SAD budu deo ciklusa ulaganja u Srbiju, što je šansa i za američku i za srpsku privredu.

Značajan jubilej - 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD

Đurić je istakao da se sledeće godine obeležava značajan jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

- Svakome do koga možemo da dođemo, prići ćemo, sa iskrenom željom da Srbija i SAD, u interesu obe strane, budu bliže, na osnivama koje podrazumevaju odnos međusobnog uvažavanja i poštovanja, uvažavajući činjenicu da se po nekim pitanjima razlikujemo, ali sa željom da budućnost bude drugačija i bolja - rekao je Đurić.

Srbija - SAD, zastave Srbije i Amerike Foto: Shutterstock

Primetio je da prošlost ne možemo da promenimo niti da nju da utičemo, ali na budućnost možemo.

- Srbija je samostalna i dostojanstvena zemlja i kao takva želi da gradi svoje odnose - naglasio je ambasador Srbije u SAD.

Kada je reč o haubici "Nora", proizvodu srpske vojne industrije, koja će početkom sledeće godine biti upućena na probno gađanje u SAD, nakon čega bi mogla da postane deo naoružanja američke vojske, Đurić je rekao da da je to velika čast za srpsku odbrambenu industriju.

- Uspeh naše "Nore" dobacuje čak dovde. Očekujem da nakon testiranja bude ozbiljno razmotrena njena upotrba za potrebe ovdašnjih oružanih snaga. To je velika čast za našu odbrambenu industriju i poruka i drugim oružanim snagama na svetu, da mogu da razmatraju nabavku srpske vojne opreme - rekao je Đurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bixy

    28. decembar 2020 | 17:35

    Ružnog li čoveka, majko moja!!!

  • 011

    28. decembar 2020 | 21:26

    Ja misli da kada doce Bajden ovoga coveka ima da ga izjuri iz Amerike.

  • PRC

    28. decembar 2020 | 18:27

    Ja mislio da odnosi od sudbinskog značaja sa amerima su bili samo za one što su 45. pobegli preko bare a ono vidiš dolazi vreme da i njihovim potomcima postaju sudbinski. 😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA