≫ 

EU reagovala na zabranu Petkoviću da uđe na Kosovo: Pozvali na poštovanje dogovora

- Pozivamo obe strane da reše sva nesalganja, uključujući i ona oko zvaničnih poseta, i da promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a sve za dobrobit građana - rekao je portparol EU, Peter Stano

  • 15
Evropska unija, EU Foto ilustracija: Shutterstock

Portparol EU, Peter Stano, u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane", apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine, o posetama zvaničnika.

Stano je rekao da posete obe strane moraju da se odvijaju u duhu koji doprinosi normalizaciji odnosa Begrada i Prištine.

- Još jednom podvlačimo da EU očekuje da se poštuju i primenjuju svi sporazumi postignuti u dijalogu, kome posreduje EU, uključujući i onaj o posetama zvaničnika. Strane su se dogovorile o jasnim modalitetima za sprovođenje poseta i taj sporazum ne treba politizovati - izjavio je Stano za Tanjug.

- Pozivamo obe strane da reše sva nesalganja, uključujući i ona oko zvaničnih poseta, i da promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a sve za dobrobit građana - zaključio je Stano.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petković, onemogućen je noćas od strane privremenih institucije u Prištini da poseti južnu srpsku prokrajinu, obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

Petković je ocenio da ovakv potez pokazuje da su "Srbi ponovo mete predizborne kampanje u Prištini", ali i da EU, kao glavni posrednik u dijalogu, "nije u mogućnosti da garantuje sprovođenje postignutih sporazuma, uključujući i onaj o slobodi kretanja".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja KG

    14. januar 2021 | 17:01

    Opet pominju OBE STRANE! Zašto stalno tako kažu, zašto ne ukažu nedvosmisleno koja strana pravi problem! Krajnje licemerno!

  • nikolas

    14. januar 2021 | 16:55

    BRISEL ,AMERI I NATO STVARAJU VELIKU ALBANIJU BEZ SRBA KAO STO JE HINKI ZELEO SVET BEZ JEVREJA !!!

  • Fis

    14. januar 2021 | 16:56

    Obe strane!!??? J.. Evropu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA