• 11

"Početak kraja Jugoslavije": Na današnji dan počeo je čuveni kongres Saveza komunista Jugoslavije

Ono po čemu je ovaj događaj karakterističan je što su se na njemu sukobile srpska i slovenačka delegacija, nakon čega je slovenačka napustila kongres

  • 11
KOngres SK

Printsrkin: Youtube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

U beogradskom centru "Sava" na današnji dan 1990. godine započeo je 14. vanredni kongres Saveza komunista Jugoslavije koji je trajao dva dana. U radu Kongresa su učestvovali delegati iz svih tadašnjih jugoslavenskih republika i pokrajina, kao i partijsko izaslanstvo Jugoslovenske narodne Armije. Ono po čemu je ovaj kongres karakterističan je što su se na njemu sukobile srpska i slovenačka delegacija, nakon čega je slovenačka napustila kongres.  Bio je to, po mnogima, početak definitivnog kraja Jugoslavije.

Nešto više od 1.600 delegata učestvovalo je u radu dve plenarne sednice, a najveća polemika vođena je između srpske i slovenačke delegacije.

Komunisti iz Srbije, koje je predvodio Slobodan Milošević, zalagali su se za uvođenje sistema "jedan čovek - jedan glas", tj. za centralizovanje Jugoslavije. Slovenci su predlagali konfederaciju i partije i države ili "savez saveza". 

Svi predlozi slovenačke delegacije, koju je predvodio Milan Kučan, bili su odbijeni. Istovremeno, srpski predlozi su prihvatani većinom glasova.

Posle dva burna dana, 22. januara kasno uveče predsednik SK Slovenije Ciril Ribičič pozvao je delegate Slovenije da napuste Kongres SKJ.

- Delegati Slovenije su preglasani kada se radilo o bitnim opredeljenjima usvojenim na njihovom kongresu kao što su zalaganje za Evropu, za ljudska prava i slobode i oko federativnog uređenja - rekao je tada Ribičič.

Odmah nakon toga, šef delegacije SK Srbije, Slobodan Milošević, predložio je da kongres nastavi rad i pređe na donošenje odluka.

- Drugarice i drugovi, prihvatanjem predloga za prekid rada 14. vanrednog kongreza Saveza komunista Jugoslavije, SKJ bio bi praktično raspušten i obazglavljen sa neizvesnim vremenom konstituisanja, što u ovim uslovima krize u kojima se nalazimo može da proizvede veoma teške posledice za Savez komunista za celu našu zemlju i njenu budućnost. Smatram da Kongres ne treba da prihvati bilo kakav predlog da prekine sa radom, već da u sastavu u kome ga čine delegati koji se po svom sopstvenom uverenju i pred izbornom bazom osećaju obaveznim da sačuvaju jedinstveni Kongres saveza Jugoslavije, nastave da rade i donesu odgovarajuće odluke i izaberu centralni komitet i utvrde smernice za dalji rad bez prekidanja kongresa - rekao je tada Slobodan Milošević.

Slobodan Milosevic

Foto: Profimedia

Međutim, tome su se oštro suprotstavile delegacija SK Hrvatske, a potom su im su se pridružile delegacije SK Makedonije i SK Bosne i Hercegovine.

Odlazak Slovenaca na dramatičnoj sednici ispraćen je aplauzom, da bi drugog dana 14. kongresa skup napustili i Hrvati predvođeni kasnijim premijerom Hrvatske i liderom SDP Ivicom Račanom.

Račan je prethodno upozorio da je teško govorti o jugoslovenskom identitetu bez delegata Slovenije i o bilo kakvom "Kongresu saveza komunista" i predložio da se prekine sa radom, jer ni delegati Hrvatske pod takvim okolnostima ne žele da učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka, "ni glasanjem za, ni glasanjem protiv".

Milan Pančevski zaključio je rad kongresa i rekao da će on nastaviti rad. Ali se to u narednim danima nije desilo. Time je, nakon 45 godina, prekinuta vladavina SKJ. Ovaj događaj bio je jedan od ključnih u raspadu SFRJ.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima