"Nema sukoba sa Mekalisterom, čeka se datum našeg sastanka i razgovor o međustranačkom dijalogu"

Ivica Dačić je poručio da je sa Mekalisterom dogovoreno se razmisli o modalitetima međustranačkog dijaloga onako kako je to predviđeno dogovorom Maje Gojković, bivše predsednice parlamenta i Mekalistera

  • 0
Dejvid Mekalister, Ivica Dačić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Narodne Skupštine Srbije Ivica Dacić rekao je da nije tačno da se posvađao sa predsednikom spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, navodeći da je "to čista laž" i da se očekuje preciziranje datuma za njihov susret.

On je tako komentarisao navode pojedinih medija, da je došlo do svađe zbog čega je odložen sastanak koji je trebalo da se održi, preneo je B92.

Sa druge strane, kako je naveo, sa Mekalisterom je dogovoreno se razmisli o modalitetima međustranačkog dijaloga onako kako je to predviđeno dogovorom Maje Gojković, bivše predsednice parlamenta i Mekalistera.

On je dodao da će sledeće nedelje razgovarati s Mekalisterom o tome ko će biti predstavnici EP, kada bi dijalog trebalo da počne i ko će sve učestvovati.

- Mislim da bi bilo u redu da učestvuju sve stranke koje predstavljaju neku političku snagu, jer nije realno da učestvuju sve registrovane stranke. To je nemoguće. Ali ima i onih koje ne žele da učestvuju u dijalogu - istakao je Dačić.

Dačić je kazao da treba saslušati i predloge tih stranaka i videti šta predlažu kao temu za unapređenje izbornih uslova i poručuje da svako treba da svede očekivanja od dijaloga na onu meru koja je realna i koja nema za cilj da uspostavi prelaznu vladu.

Ivica Dacic Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Upitan da li je za vlast prihvatljiva evroparlamentarka Tanja Fajon kao posrednik u dijalogu, Dačić kaže da je Fajon ta koja je rekla da je on kao predsednik skupštine tražio od Mekalistera da ona više ne bude u dijalogu.

- Nema potrebe da bilo šta o tome govorim, jer je Tanja Fajon svojim izjavama sama sebe diskfalifikovala kao objektivnog posrednika u dijalogu i nije nikakav tajna da veliki broj stranaka ima kritičke primedbe na njeno ponašanje - rekao je Dačić.

Kaže da će se o tome, kao i o modalitetima koji bi pre svega bili garancija da dijalog može da dovede do realnog ishoda tek razgovarati.

Kada je reč o zahtevima opozicije koji su do sada poznati javnosti, Dačić kaže da nijedan od njih ne postoji u formalno-pravnom smislu i da se o tome može čitati samo u medijima, te dodaje da treba konkretno da se razgovara.

- Ministarstvo za izbore ne postoji nigde u svetu. Oni se pozivaju na Severnu Makedoniju, a zaboravljaju da je tamo postojala parlamentarna kriza. U Srbiji ne postoji nijedan element političke nestabilnosti - istakao je Dacicć.

Kada je reč o uređivačkim kolegijumima javnih servisa, Dačić podseća da su urednici na RTS-u isti koji su bili i pre 2012. godine. "Evropski parlament se smeje tim predlozima koji postoje", rekao je on.

Na zahtev da se izbori na različitim nivoima razdvoje, Dačić je podsetio da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić podneo ostavku i skratio sebi mandat upravo zbog toga da bi se spojili predsednički i parlamentarni izbori.

- Hajde da su to nove stranke pa nisu to primenjivale, ali taj predlog daju oni koji su spajali izbore - naveo je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA