• 0

Ko su pregovarači koji se vraćaju u međustranački dijalog? Već su "smirivali buru" u regionu

, Telegraf

Kukan, član Evropske narodne partije (EPP), i socijaldemokrata Flekenštajn, učestvovali su i u ranoj fazi prvog međustranačkog dijaloga 2019. godine, a proteklih godina imali su uloge i u rešavanju kriza u regionu

  • 0
Eduard Kukan i Knut Flekenštajn

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Profimedia

Dijalog predstavnika vlasti i opozicije biće nastavljen u martu i u njemu će, između ostalih, učestvovati i bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Fleknštajn, bivši poslanici u Evropskom parlamentu sa velikim iskustvom kada je reč o Srbiji i Zapadnom Balkanu, potvrđeno je danas Telegrafu.

Kukan, član Evropske narodne partije (EPP), i socijaldemokrata Flekenštajn, učestvovali su i u ranoj fazi prvog međustranačkog dijaloga 2019. godine, a na njegovom početku igrali su vodeću ulogu.

Medjustranacki dijalog

Knut Flekenštajn prilikom poslednje posete Beogradu, kada je učestvovao u međustranačkom dijalogu-Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Dijalog je kasnije nastavljen samo uz posredovanje poslanika EP zaduženih za Srbiju, Fajon i Bilčika.

Slovak Kukan i Nemac Flekenštajn su zajedno sa slovenačkim poslanikom iz liberalne grupe ALDE Ivom Vajglom činili „trojku“ Evropskog parlamenta, koja je 2015. godine odigrala ključnu ulogu u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine na kojima su učestvovali svi akteri, piše EWB.

U početku je član ovog tima bio evropski poslanik iz Ujedinjenog Kraljevstva, laburista Ričard Hovit, koga je posle referenduma o Bregzitu zamenio Flekenštajn.

Tokom vremena provedenog u EP, Kukan je predsedavao Radnom grupom za Zapadni Balkan, koju su činili svi izvestioci i šefovi parlamentarnih delegacija za zemlje ovog regiona.

Eduard Kukan

Eduard Kukan, bivši poslanik Evropskog parlamenta-Foto: Wikimeida/Flickr/Pavol Frešo

Lično je predvodio Delegaciju Evropskog parlamenta za Srbiju, zbog čega je bio čest gost u Beogradu, a pre toga je, kao slovački diplomata i ministar spoljnih poslova, takođe bio snažno fokusiran na dešavanja na Balkanu.

Flekenštajnovo iskustvo, takođe, obuhvata celokupan region i pre nego što mu je dodeljena uloga izvestioca za Albaniju, viđen je kao izvestilac za Srbiju – ova pozicija na kraju je pripala njegovom sunarodniku Dejvidu Mekalisteru.

Pored posredovanja u Makedoniji, zajedno sa Mekalisterom uspešno je isposredovao kraj blokade parlamenta i nove izbore u Albaniji 2017. godine, gde je takođe radio na reformi ustava i pravosuđa.

Dačić: Dijalog nastavljamo u martu, uskoro poznat format

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da će se međustranački dijalog nastaviti u martu.

Dačić je danas razgovarao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom i preneo da su postigli načelnu saglasnost o nastavku dijaloga.

Kako je rekao, u narednih desetak dana biti dogovorene teme, način rada i format.

Navodeći da ima i stranaka koje su parlamentarne i koje to nisu, kao i onih koje su bojkotovale izbore, a i onih koje nisu prešle cenzus, Dačić je kazao da bi trebalo sve da učestvuju u dijalogu.

- Postoje i političke stranke koje ne žele da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti u prisustvu stranaca, odnosno evropskih predstavnika. Ukoliko to tako i ostane, očigledno je da će morati da postoji i druga platforma za razgovore i sa drugim strankama koje nisu obuhvaćene ovim međustranačkim dijalogom - dodao je predsednik parlamenta.

Video: Počela druga runda dijaloga o izbornim uslovima

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima