Ko su pregovarači koji se vraćaju u međustranački dijalog? Već su "smirivali buru" u regionu

Kukan, član Evropske narodne partije (EPP), i socijaldemokrata Flekenštajn, učestvovali su i u ranoj fazi prvog međustranačkog dijaloga 2019. godine, a proteklih godina imali su uloge i u rešavanju kriza u regionu

  • 0
Eduard Kukan i Knut Flekenštajn Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Profimedia

Dijalog predstavnika vlasti i opozicije biće nastavljen u martu i u njemu će, između ostalih, učestvovati i bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Fleknštajn, bivši poslanici u Evropskom parlamentu sa velikim iskustvom kada je reč o Srbiji i Zapadnom Balkanu, potvrđeno je danas Telegrafu.

Kukan, član Evropske narodne partije (EPP), i socijaldemokrata Flekenštajn, učestvovali su i u ranoj fazi prvog međustranačkog dijaloga 2019. godine, a na njegovom početku igrali su vodeću ulogu.

Medjustranacki dijalog Knut Flekenštajn prilikom poslednje posete Beogradu, kada je učestvovao u međustranačkom dijalogu-Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Dijalog je kasnije nastavljen samo uz posredovanje poslanika EP zaduženih za Srbiju, Fajon i Bilčika.

Slovak Kukan i Nemac Flekenštajn su zajedno sa slovenačkim poslanikom iz liberalne grupe ALDE Ivom Vajglom činili „trojku“ Evropskog parlamenta, koja je 2015. godine odigrala ključnu ulogu u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine na kojima su učestvovali svi akteri, piše EWB.

U početku je član ovog tima bio evropski poslanik iz Ujedinjenog Kraljevstva, laburista Ričard Hovit, koga je posle referenduma o Bregzitu zamenio Flekenštajn.

Tokom vremena provedenog u EP, Kukan je predsedavao Radnom grupom za Zapadni Balkan, koju su činili svi izvestioci i šefovi parlamentarnih delegacija za zemlje ovog regiona.

Eduard Kukan Eduard Kukan, bivši poslanik Evropskog parlamenta-Foto: Wikimeida/Flickr/Pavol Frešo

Lično je predvodio Delegaciju Evropskog parlamenta za Srbiju, zbog čega je bio čest gost u Beogradu, a pre toga je, kao slovački diplomata i ministar spoljnih poslova, takođe bio snažno fokusiran na dešavanja na Balkanu.

Flekenštajnovo iskustvo, takođe, obuhvata celokupan region i pre nego što mu je dodeljena uloga izvestioca za Albaniju, viđen je kao izvestilac za Srbiju – ova pozicija na kraju je pripala njegovom sunarodniku Dejvidu Mekalisteru.

Pored posredovanja u Makedoniji, zajedno sa Mekalisterom uspešno je isposredovao kraj blokade parlamenta i nove izbore u Albaniji 2017. godine, gde je takođe radio na reformi ustava i pravosuđa.

Dačić: Dijalog nastavljamo u martu, uskoro poznat format

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da će se međustranački dijalog nastaviti u martu.

Dačić je danas razgovarao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom i preneo da su postigli načelnu saglasnost o nastavku dijaloga.

Kako je rekao, u narednih desetak dana biti dogovorene teme, način rada i format.

Navodeći da ima i stranaka koje su parlamentarne i koje to nisu, kao i onih koje su bojkotovale izbore, a i onih koje nisu prešle cenzus, Dačić je kazao da bi trebalo sve da učestvuju u dijalogu.

- Postoje i političke stranke koje ne žele da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti u prisustvu stranaca, odnosno evropskih predstavnika. Ukoliko to tako i ostane, očigledno je da će morati da postoji i druga platforma za razgovore i sa drugim strankama koje nisu obuhvaćene ovim međustranačkim dijalogom - dodao je predsednik parlamenta.

Video: Počela druga runda dijaloga o izbornim uslovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA