Ministarstvo za rad pozvalo poslanike da podrže Predlog zakona o socijalnoj karti

- Na donošenje ovog zakona, koji je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva i koji treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom novca opredeljenog za socijalna davanja, čekalo se više decenija - saopštilo je ministarstvo

  • 1
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponosno je na činjenicu da je za prvih 100 dana rada Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o socijalnoj karti, čiji je cilj unapređenje kontrole socijalnih davanja.

Na donošenje ovog zakona, koji je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva i koji treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom novca opredeljenog za socijalna davanja, čekalo se više decenija.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz tih razloga poziva narodne poslanike da u skupštinskoj raspravi podrže predloženi zakon.

Epidemija Kovid 19 je u prethodnih gotovo godinu dana uticala na čitav svet, pa tako i na Srbiju, a odavno je prevazišla zdravstvenu sferu i uključila i socijalnu i ekonomsku komponentu.

Prioritetni cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zato je bila odbrana ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj starih i odraslih od ulaska virusa korona i njegovog širenja među korisnicima.

Darija Kisić Tepavčević Darija Kisić Tepavčević - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sve ustanove su bile snabdevene brzim antigenskim testovima, pomoću kojih su otkrivani i asimptomatski slučajevi, što je u najvećoj meri doprinelo sprečavanju širenja virusa, a na inicijativu ministarke prof. dr Darije Kisić Tepavčević zaposleni u tim ustanovama dobili su po 10.000 dinara jednokratne pomoći.

Na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za 20 gerontoloških centara obezbeđena je tehnička oprema u vidu smart televizora i tablet uređaja, kako bi se korisnicima olakšala komunikacija sa svojim porodicama, koja je bila ograničena zbog epidemije Kovid 19.

Kako je u međuvremenu došlo do smanjenja broja zaraženih u Srbiji, data je i preporuka gerontološkim centrima da se korisnicima omoguće posete, uz poštovanje svih epidemioloških i preventivnih mera.

Zaključkom Vlade Srbije u decembru je svim korisnicima penzija isplaćeno po 5.000 dinara.

Ministarstvo je, zajedno sa Vladom Srbije, u prvih 100 dana rada bilo fokusirano i na sprovođenje mera za oporavak privrede.

Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Ministarstvo je, zajedno sa Vladom Srbije, u prvih 100 dana rada bilo fokusirano i na sprovođenje mera za oporavak privrede - Foto: Shutterstock

U prvih 100 dana rada, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formiralo je Radnu grupu za izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, sa ciljem da se obuhvat reforme sezonskog zapošljavanja proširi i na sektor građevine, turizma, ugostiteljstva i pomoći u kući, a pripremljen je i Nacrt zakona o osiguranju od povreda na radu.

Očekuje se da uskoro bude usvojena i Strategija zapošljavanja za period 2021 - 2026. godine, čiji je glavni cilj omogućavanje kontinuiranog rasta zaposlenosti.

Veliki pomaci su napravljeni kada je u pitanju zapošljavanje mladih lica, a za to je pre svega zaslužan program „Moja prva plata“, koji je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje. Zahvaljujući tom programu više od 8.500 lica je zaposleno po prvi put na određenim poslovima.

Kako bi se olakšalo poslodavcima i radnicima u situaciji izazvanoj pandemijom Kovid 19, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu objavila je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Ministarstvo je radilo i na donošenju nekoliko strateških dokumenata - započeta je javna rasprava o Akcionom planu za sprovođenje Strategije o ekonomskim migracijama 2021-2027, a završena o Akcionom planu za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period 2021-2022.

Jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu biće donošenje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodičnim i partnerskim odnosima 2020-2025, a krajem decembra je formirana Radna grupa koja će na tome raditi.

Kratak video o 100 dana rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja možete pogledati ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Građanka

    8. februar 2021 | 11:23

    Ovo ministarstvo ima nekompetentnu ministarku što govori i o važnosti ove institucije u smislu prioriteta. Sve dok je stranačko zapošljavanje osnovni kriterijum za zapošljavanje, ništa nema od ove zemlje. Konkurs mora da bude imperativ a ne ovako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA