Selaković o saopštenju ambasade SAD: Čestitke Trampa i Bajdena nisu iste

Selaković je podsetio da je predsednik Donald Tramp i prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma bio veoma spreman da sasluša i uvaži gledišta Srbije

  • 1
Nikola Selaković

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da je Ambasada SAD u Srbiji napravila neobičnu grešku stavljajući znak jednakosti između čestitki koje su povodom Dana državnosti Srbiji uputili predsednici Donald Tramp i Džozef Bajden.

- Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kako ju je video predsednik Donald Tramp u svojoj prošlogodišnjoj čestitki, i pitanje takozvanog uzajamnog priznanja koje pominje predsednik Bajden ni formalno-pravno a ni materijalno ne znače isto, pa čak ni približno isto - navodi se u pisanoj izjavi Selakovića dostavljenoj Tanjugu.

Selaković je podsetio da je predsednik Donald Tramp i prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma bio veoma spreman da sasluša i uvaži gledišta Srbije, i da joj, bez ulaženja u pitanje takozvanog uzajamnog priznanja, oda priznanje kao faktoru stabilnosti i motoru demokratskog i ekonomskog razvoja čitavog regiona.

Donald Tramp, Aleksandar Vučić, Avdullah Hoti, Vašington, Bela kuća

Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma - Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ne samo da predsednik Tramp nije insistirao na takozvanom uzajamnom priznanju Beograda i Prištine već je bio sklon da se zajedno sa Srbijom upusti u traganje za inovativnim rešenjima koja bi istinski stabilizovala region.

- U čestitki koju smo dobili od predsednika Bajdena ta vrsta raspoloženja se ne prepoznaje, što ne znači da novi predsednik SAD, kao čovek koji izuzetno dobro poznaje prilike na Zapadnom Balkanu, neće biti naklonjen kompromisu Beograda i Prištine, odnosno da će sprovoditi politiku nametanja rešenja koja sasvim evidentno ne može na trajan način stabilizovati region - rekao je Selaković.

U izjavi koju je danas portparol ambasade SAD u Beogradu Dzejms Hagengruber uputio Tanjugu navodi se da "SAD i u vreme bivšeg predsednika DonaldaTrampa kao i sadašnjeg predsednika Džozefa Bajdena i dalje dele glavni spoljnopolitički cilj Srbije o pristupanju EU, a da je normalizacija odnosa sa Kosovom, uz međusobno priznanje kao osnov, odavno prepoznata kao ključ postizanja tog cilja".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nula ste

    10. februar 2021 | 04:31

    Jel ti to nama objasnavas ili si neku notu/odgovor poslao americi. Ako nisi bolje cuti ministre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA