"Proces ustavnih promena još nije započet"

Ukazujući da postupanje Skupštine po Predlogu za izmenu Ustava nije ograničeno rokovima, Dačić je naveo da sa druge strane jeste oročeno mandatom saziva skupštine

  • 4
Ivica Dacic, Nedeljki Cubrilovic Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Skupstine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da proces ustavnih promena koje je inicirala Vlada Srbije nije još započet, jer on formalno počinje sednicom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Ukazujući da postupanje Skupštine po Predlogu za izmenu Ustava nije ograničeno rokovima, Dačić je naveo da sa druge strane jeste oročeno mandatom saziva skupštine.

Napomenuo je da će biti procenjeno da li će promena Ustava, koja podrazumeva i referendum, stići da se okonča do kraja mandata ovog saziva Narodne skupštine, jer ustavne promene ne mogu da se prenose u drugi saziv.

Pošto ustavne promene moraju dobiti potvrdu na referendumu, Dačić je ukazao i da bi trebalo i da se Zakon o referendumu upodobi ovom tekstu Ustava.

- Nesporna je želja da se izvrše promene Ustava, ali to podrazumeva čitav niz političkih dogovora pre svega oko dinamike. Ukoliko se bude išlo na vanredne parlamentarne izbore, tome prethodi odluka o raspuštanju skupštine i skraćenju mandata skupštine - rekao je Dacicć novinarima pred sastanak sa predstavnicima Društva sudija Srbije, na kojem su jedna od tema bila ustavne promene.

Zasedanje skupstine Srbije Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Jedini rok mandat skupštine 

Prema rečima Dačića, pored pomenutih proceduralnih pitanja, najvažnije suštinsko pitanje je pitanje amandmana koje će, ako se usvoji predlog za izmenu Ustava, tek onda biti predmet rasprave u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

- Odbor za ustavna pitanja najpre utvrđuje da li je inicijativa za promenu Ustava u skladu sa Ustavom i zakonom, pa ako utvrdi da jeste, onda se skupština izjašnjava da li u načelu prihvata predlog za promenu ustava. Tek nakon toga Odbor počinje da radi na utvrđivanju konkretnih amandmana - precizirao je Dačić.

Potom se o tome skupština izjašnjava kao i o predlogu kada treba da bude raspisan referendum, dodao je on.

- Tu rokova nema, ali je jedini rok, koji je za nas bitan - kraj manadata skupštine. Ako se promene započinju moraju da se završe do kraja mandata ove skupštine - zaključio je predsednik parlamenta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    12. februar 2021 | 15:18

    Ustav iz 1974sahranio Srbiju.Sumnjam da ces ti probiceneni komunista smeti zbog tvojih da menjas

  • MONARHISTA

    12. februar 2021 | 17:46

    SAMO ZA SRBE JE POSEBNA KLAUZULA CEPAJ PO POREZU KAZNE I NA TV PRIČE PRAZNE. SAMO UDRI PO BEDI

  • ivan s

    12. februar 2021 | 15:10

    1974.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA