≫ 

Srpska lista osvojila maksimalnih 10 mandata na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM

Prema podacima CIK-a, na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača, koji biraju 120 članova novog parlamenta

  • 14

Na Kosovu i Metohiji u nedelju su održani vanredni parlamentarni izboru.

* Na severu Kosova i Metohije glasalo se na 74 biračka mesta, a pravo glasa imalo 43.200 građana

* U Leposaviću se glasalo na 15, Severnoj Mitrovici 23, Zubinom Potoku na 14 i Zvečanu na 12

* Pravo glasa u četiri opštine na severu Kosova imalo 43.200 građana

* Na celoj teritoriji KiM glasalo se na 888 biračkih centara i 2.382 biračka mesta

* Pravo glasa ukupno imalo 1.794.862 birača

* Na glasačkom listiću nalazilo se 28 izbornih lista

* Tri politička subjekta su iz srpske zajednice: Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu i pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez

* Na ovim izborima nije bilo posmatrača OEBS

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u prištinskoj skupštini, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice - 10 za srpsku i 10 za ostale zajednice koje žive na KiM.

Glasanje se odvijalo uz poštovanje epidemijskih mera. Glasači su nosili maske, a na samom biračkom mestu poštovala se distanca koliko je to moguće.

Biračka mesta su otvorena u 7 a zatvorena su u 19 sati.

00:08 - Hoti: Preuzimam odgovornost za rezultat izbora

Kandidat za premijera iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti izjavio je večeras da preuzima punu odgovornost za rezultat izbora, na kojima je DSK osvojio oko 13,5 odsto glasova.

Hoti je dodao da se rezultati razlikuju od onoga što je očekivao, dodajući da će preuzeti odgovornost za rezultat ovog izbornog procesa, prenela je Koha.net.

- Preuzimam punu odgovornost za rezultate i razgovaraću sa partijskim organima. Očekujem da Centralna izborna komisija što pre završi postupak prebrojavanja glasova. Zahvalan sam na prilici koju mi je pružila stranka i želim da izrazim da ćemo biti branioci interesa države kao konstruktivne opozicije -  poručio je Hoti.

23:41 - Rojters: Pobeda Kurtija otežava napore Zapada u sporu Beograda i Prištine 

Svetske novinske agencije izvestile su o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, uz ocene da verovatna pobeda pokreta Samoopredeljenja komplikuje napore Zapada da reši spor između Beograda i Prištine, kao i da pregovori o normalizaciji odnosa dve strane nisu bili na listi prioriteta nijedne partije.

Britanska novinska agencija Rojters je povodom izbora na Kosovu i Metohiji ocenila da je pokret Samoopredeljenje na korak od pobede, ocenivši da takav rezultat "komplikuje napore Zapada da reši višedecenijski teritorijalni spor sa Srbijom".

- Lider Samoopredeljenja Albin Kurti, koji je bio premijer Kosova pet meseci prošle godine, je osvojio većinu na osnovu obećanja da će se boriti protiv rasprostranjene koropcije, ali i zbog stava da neće biti kompromisa u dijalogu sa Srbijom, koja je izgubila kontrolu nad Kosovom 1999. godine, nakon NATO bombardovanja", navodi se u tekstu Rojtersa, uz podsećanje na Kurtijevu jutrošnju izjavu da je Kosovo "nezavisna država i da se vraća svom narodu i suverenitetu".

23:33 - Tri kršenja izbornog procesa

Prištinska policija je saopštila večeras da je u saradnji sa Javnim tužilaštvom pokrenuto tri slučaja u vezi sa kršenjem izbornog procesa.

Prema navodima policije, ovi slučajevi su na vreme otkriveni i nisu uticali na tok izbornog procesa.

Jedan slučaj se desio u Lipljanu i identifikovan je kao "ometanje procesa glasanja", gde je uhapšena jedna osoba, koja je odlukom nadležnog tužioca poslata u pritvor na 48 sati, preneo je Kosovo onlajn.

Druga dva slučaja "kršenje tajnosti glasanja“, desila su se u Prizrenu i u Kosovu Polju i oba slučaja su poslata u redovnu proceduru.

23.26 - CIK: Samoopredeljenje prvo sa 48,1 odsto i 55 poslanika u Skupštini

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da je na osnovu više od 79 odsto prebrojanih glasova Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio 48,13 odsto glasova, odnosno da je dobio 55 poslaničkih mesta.

Demokratska partija Kosova osvojila je 17,56 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mesta, dok je Demokratski savez Kosova  osvojio 13,35 odsto, odnosno 16 poslaničkih mesta.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila je devet polničkih mesta, odnosno 7,45 odsto glasova.

Nisma Fatmira Ljimaja ostala je daleko ispod cenzusa od pet odsto.

23.12 - CIK: Prebrojano više od 70 odsto glasova, vodi Kurtijeva stranka

Članica rukovodstva Pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu izrazila je u ime te stranke zahvalnost biračima na ukazanom poverenju, ali ih je pozvala i da ne izlaze na trgove, već da dosadašnje dobre izborne rezultate proslave u krugu svojih porodica, prenosi Kosovo pres.

- Želim da izrazim duboku zahvalnost građanima  Kosova. Njihov odziv na ovim izborima bio je zadovoljavajući za našu demokratiju. Smatramo da je u smislu izlaska i učešća na ovim izborima reč referendum bila prikladna. Nekoliko puta smo rekli da očekujemo veliku pobedu i imaćemo veoma dobru saradnju u Skupštini Kosova - rekla je Hadžiu.

Kakoje rekla, u ovim trenucima svu pažnju treba posvetiti prebrojavanju glasova.

- Pozivamo građane Kosova da slave sa porodicama u njihovim domovima. Važno je da se ne okupljate na trgovima i ulicama, ne samo zbog pandemije, već i zbog toga što su niske temperature koje mogu postati uzrok i zdravstvenih problema. Drugi razlog je taj što se u ovom trenutku odvija veoma važan proces, a to je prebrojavanje glasova. Cela organizacija i pažnja aktivista treba da budu usmerena na rad posmatrača, jer moramo da garantujemo slobodan i nepovrediv glas svakog građanina -  izjavila je Hadžiu.

22:55 -  Hadžiu: Hvala građanima, slavite sa svojim porodicama, ne na trgovima

Izbori na Kosovu, kosovo izbori Foto: Tanjug/AP

21:40 - Srpska lista osvojila maksimalnih 10 mandata na izborima na KiM

Predsednik srpske liste Goran Rakić saopštio je na konferenciji za medije da je Srpska lista na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila ubedljivu većinu i svih 10 poslaničkih mandata, koliko je predviđeno za srpsku zajednicu na Kosovu.

- Ovi izbori su zbog pandemije održani u posebnim okolnostima, zbog pandemije i zbog sijaset trikova kojima je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda i snagu Srpske liste da se u institucijama u Prištini bori za svoj narod. Jedinstvom i slogom smo osujetili te njihove namere. Želim da zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije i Direktoru kancelarije za KiM Petru Petkoviću -  rekao je Rakić.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Никола Селаковић (@nikolaselakovic.official)

On je uputio i pozdrave potredsedniku Srpske liste Milanu Radojičiću i zahvalio mu na pordšci.

- Hvala ti što si nam pružio nesebičnu podršku iako danas nisi ovde fizički sa nama -  poručio je Rakić.

Rakić je zahvalio i aktivistima Srpske liste koji su, kako je dodao stigli do svake kuće i svakog stana i razgovarali sa biračima o važnosti izbora.

- Najveću zahvalnost upućujem našim građanima, jer je ovo pobeda srpskog jedinstva i srpske sloge i dokaz da želimo da ostanemo svoji na svome - rekao je Rakić.

On je istakao da je prema preliminarnim rezultatima Srpska lista odnela ubedljivu pobedu i u rukama srpskog naroda ostaje svih deset mandata.

- Ukupna izlaznost, je prema preliminarnim rezultatima oko 65 hiljada što je oko 5 odsto više nego na prethodnih parlamentarnim izborima. U opštini Severna Mitrovica Srpska lista je osvojila od ukupnog broja srpskih glasova 99,14 odsto glasova. Dakle, Rada Trajković, Nenad Rašić su u Severnoj Mitrovici osvojili 0,9 odsto glasova - rekao je Rakić.

On je dodao da se još uvek očekuju rezultati iz ostalih sredina.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM zahvalio je Srbima sa Kosova i Metohije što su još jednom podržali politiku predsednika Vučića i Srpske liste.

- Srpska lista je na ovim izborima odnela ubedljivu pobedu i od mogućih 10 mandata, očekujemo da osvoji svih 10 madata. Zahvaljujemo našem narodu zbog toga što je prepoznao šta nude i šta su uradili oni, a šta smo uradili mi i šta nudimo mi. Kada kažem oni, mislim na udruženu opoziciju čiji se jedan deo nalazi u Beogradu, a drugi u Prištini. I jdni i drugi su imali iste kandidate kao svoje kandidate na ovim izborima. To su Rada Trajković, Nenad Rašić, koji rade u korist interesa Prištine, ali i za Dragana Đilasa i nekih drugih u Srbiji. Nijov rezultat na izborima je statistička greška - poručio je Ranđelović.

21:22 - CIK broji glasove: Na uzorku od 34,38 odsto, Samoopredeljenje vodi sa 47,07 odsto

Na uzorku od 34,38 odsto prebrojanih glasova Samoopredeljenje vodi sa 47,07 odsto osvojenih glasova, DPK je na drugom mestu sa 18,70 odsto, a DSK je pao na 13,84 odsto glasova.

20:47 - Dimitrijević: Izborni dan prošao bez problema

Predsednik Opštinske izborne komisije Severne Kosovske Mitrovice Slobodan Dimitrijević izjavio je da je izborni dan protekao bez ikakvih problema i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

- Sedam izbornih centara sa 23 biračka mesta zatvorena su tačno u 19 casova. Iako je bilo sumnji da će doći do problema, u saradnji sa policijom i tužilaštvom, sve su te sumnje otklonjene, tako da mogu da kažem da je izborni dan protekao mirno - rekao je Dimitrijević.

On je zahvalio biračima koji su, kako je istakao, izašli u velikom broju, kao i svima koji su učestvovali u ovom izbornom procesu i doprineli da izborni dan prođe bez ijednog incidenta, prenosi Kosovo onlajn.

20:45 - CIK:Prvi rezultati pokazuju da Samoopredeljenje ima 40 odsto

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, vodi pokret Samoopredeljenje sa oko 40 odsto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, na osnovu oko 92 odsto prebrojanih glasova Samoopredeljenje je osvojilo oko 40 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 19, Demokratski savez Kosova 13.95, a Alijansa za budućnost Kosova 10 odso glasova, prenosi portal Zeri.

Na danas održanim vanfrednim parlamentarnim izborima glasalo se u 38 opština, na 888 biračkih jedinica, odnosno 2.382 biračkih mesta.

Na izbore je izašlo 812.984 glasača, odnosno 46,90 odsto.

20:33 - Pristalice Samoopredeljenja slave izbornu pobedu u Gnjilanu, Južnoj Mitrovici i Prištini

Pristalice Pokreta Samoopredeljenje, iako još nisu saopšteni preliminarni rezultati današnjih parlamentarnih izbora, proslavljaju pobedu te stranku na ulicama Gnjilana i Južne Mitrovice, dok se slavi i u prostorijama Samoopredeljenja u Prištini, prenosi Reporteri.

Kako piše taj portal, u centru Gnjilana okupilo se veći broj pristalica Samoopredeljenja koji su igrali i slavili pobedu na izborima.

Osim u Gnjilanu, slavi se i u Južnoj Mitrovici, a slavlju se pridružio i analitičar Armend Muja koji se nedavno postao član Samoopredeljenja.

Izbori na Kosovu, kosovo izbori Foto: Tanjug/AP

19:54 - Izlazne ankete: Samoopredeljenje osvojilo 41,8 odsto glasova

Prema prvim izlaznim anketama, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojilo je 41,8 odsto glasova, prenosi Rojters.

Demokratska partija Kosova je na drugom mestu sa 16,5 odsto glasova, na trećem Demokratski savez Kosova sa 15,2 procenta, dok je Alijansa za budućnost Kosova, kako se procenjuje, osvojila 7,2 odsto, pokazuju izlazne ankete PIPOS-a i TV Klan Kosova.

NISMA je ostala ispod pet odsto.

19:35 - CIK: Na birališta izašlo 46,7 odsto glasača

Prema podacima Centralne Izborne komisije danas je na birališta izašlo 46,7 odsto glasača.

Na ovim izborima prema odluci CIK glasalo se samo s važećim kosovskim dokumentima, ali je tokom izbornog dana odlučeno da se dozvoli glasanje građanima s ličnim kartama kojima je istekao rok trajanja kao i onima koji su imali problema da obnove lične karte u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog prepreka izazvanih pandemijom koronavirusa.

19:00 - Zatvorena biračka mesta 

Zatvorena biračka mesta na Kosovu. Centralna izborna komisija održaće konferenciju za medije u 19.30 sati.

Prvi, preliminarni rezultati očekuju se posle 21 sata.

U biračkom centru u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u severnoj Kosovskoj Mitrovici, biračka mesta zatvorena su tačno u 19.00.

Kako javlja izveštač Tanjuga, vrata škole tada su zatvorena, i samo su glasači koji su se do tog momenta zatekli u školi, mogli da ispune svoje biračko pravo.

Nakon zatvaranja birališta, članovi biračkih odbora počeli su prebrojavanje glasačkih listića, nakon čega će oni uz policijsku pratnju, biti otpremljeni u Kosovo Polje, gde se nalazi centar za prebrojavanje glasova CIK-a.

Prema proceni NVO "Demokratija na delu" izlaznost na celom Kosovu neće preči 50 odsto. Najveća izlaznost je u opštinama na severu Kosova, gde se procenjuje da je dostigla skoro 80 odsto.

18:57 - Radaković: Na severu Kosova izlaznost 70 odsto

Na severu Kosova izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborina dostigla je 70 odsto, kažu u organizaciji "Demokratija na delu" koja prati izbore.

Na teritoriji celog Kosova, izlaznost je 42 odsto, rekao je za Tanjug koordinator DnD za sever Dušan Radaković.

On je kazao da očekuje da će izlaznost na severu Kosova biti 80 odsto, a na celom Kosovu neće preći 50 procenata.

Ukazao je da su zabeležene dve neosnovane prijave na nepravilnosti. Jedna u Srednjoj tehničkoj školi gde je prijavljeno da je, navodno, jedna osoba u kutiju ubacila dva glasačka listića, a proverom je utvrđeno da je netačno, dok se druga odnosila na izborno mesto u OŠ "Sveti Sava", pošto je jedna osoba preko Fejsbuka tvrdila da pojedinci tamo glasaju i po više puta.

18:52 - Iz CIK potvrdili nedostatak glasačkih listića na nekim biračkim mestima

Visoki zvaničnik CIK je potvrdio da su neka biračka mesta u Prištini ostala glasačkih listića i istakao da se glasački listići šalju u centre u kojima nedostaju, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, reč je o tzv. "uslovnim" biračkim mestima, što je zakonska mogućnost koju mogu da koriste svi građani sa pravom glasa, koji iz određenih razloga ne mogu da glasaju na svom glasačkom mestu.

Zbog toga se na pojedinim biračkim mestima u Prištini stvorila velika gužva, a mnogi građani zainteresovani da ostvare svoje pravo glasa to ne mogu da učine zbog nedostatka glasačkih listića.

Na biračkom mestu u školi "Faik Konica" u Prištini i dalje je veliki broj ljudi koji žele da glasaju, i koji i dalje čekaju dolazak glasačkih listića.

Mnogi građani, takođe, čekaju na biračkom mestu u školi "Dardanija" zbog nedostatka glasačkih listića a neki od njih se u znak revolta vraćaju se bez glasanja, piše Koha.

17:47 - Do 16 časova na birališta na Kosovu izašlo 37,3 odsto birača

Koalicija NVO "Demokratija na delu" saopštila je na konferenciji za medije da je prema njihovoj proceni do 16 časova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo oko 670.000 ili 37,3 odsto birača.

- Priština i Uroševac su opštine sa najvećim procentom izlaznosti od preko 40 odsto, dok je u Prizrenu najmanji odziv birača. Prema našim procenama do 16 časova glasalo je oko 670.000 ili 37,3 odsto birača", rekoa je Eugen Cakoli iz nevladine organizacije Demokratija na delu.

U opštinama sa srpskom većinom izlaznost je veća od 50%, saopšteno je na konferenciji za medije, uz naglasak da se postupak glasanja do sada odvijao nesmetano, ali ne u skladu sa antikovid merama.

17:33 - Klinički centar u Prištini: Pacijentima i osoblju nije omogućeno glasanje

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka odgovarajući na navode da pacijentima koji se nalaze na lečenju u Kliničkom centru u Prištini nije omogućeno da glasaju, rekla je da je krajnji rok za registraciju birača bio do 11. februara, i da je za sve one koji su se registrovali do tog datuma omogućeno glasanje, prenosi Reporteri.

Izbori na Kosovu, kosovo izbori Foto: Tanjug/AP

Naime, Klinička i univerzitetska bolnička služba Kosova, u saopštenju za štampu, rekla je da pacijentima koji su hospitalizivani u bolnicama Kliničkog centra u Prištini nije dozvoljeno da glasaju. Istovremeno su izrazili zabrinutost što pacijenti nisu u mogućnosti da ostvare svoje biračko pravo.

- Klinički centar u Prištini je na zahtev CIK, blagovremeno dostavio sve spiskove pacijenata primljenih u klinike i bolnice, upozoravajući CIK da će mnogi pacijenti biti pušteni do dana izbora - kaže se u saopštenju.

Pozvali su CIK da preduzme neposredne korake kako bi se omogućilo glasanje pacijenata primljenih u klinike i opšte bolnice, kao i da se omogući glasanje zdravstvenog osoblja koje je trenutno na svojim radnim mestima.

17:15 - Hapšenje u  Lipljanu zbog pretnji redstavniku Izborne komisije

U Lipljanu je policija privela muškarca, nakon pretnji koje je uputio članu Izborne komisje na biračkom mestu u Gimnaziji "Ulpijana", prenosi Koha.

Semir Gaši sa glasačkog centra u Gimnaziji "Ulpijana" u Lipljanu, rekao je da građanin koji je priveden nije ispunio pravila i preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i da je vređao je i ucenjivao predstavnika Izborne komisije.

- Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji koja je lice privela - rekao je Gaši.

Kako javlja Koha, izvori u policiji potvrdili su da je sa privedenom osobom obavljen informativni razgovor.

17:10 - Masovna izlaznost Srba na severu KiM

Srbi na severu Kosova i Metohije masovno su izašli na biračka mesta, kako bi glasali na vanrednim parlamentarnim izborima, piše portal Reporteri, navodeći da je do 15 sati u tri opštine na severu izlaznost bila viša od 50 odsto.

Prema podacima CIK-a, u Zubinom Potoku glasalo 63 odsto birača, u severnoj Kosovskoj Mitrovici 55 i Leposaviću 59 odsto.

16:58 - Preminuo muškarac (81) koji je iz Skoplja došao da glasa na izborima

Danas je u Kačaniku preminuo 81-godišnji muškarac koji je iz Skoplja došao da glasa na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Jusuf Đervala", prenosi Reporteri.

Njemu se nakon glasanja zdravstveno stanje pogoršalo i na putu do bolnice je preminuo.

Kemal Duvoli sa glasačkog mesta u osnovnoj školi "Jusuf Đervala" u Kačaniku potvrdio je da je sin starijeg muškarca odreagovao kada se njegovo stanje pogoršalo, ali da stariji čovek nije uspeo da preživi.

- Živeo je u Skoplju i došao je ovde da glasa. Njegovo stanje se naglo pogoršalo i nije uspeo da stigne do bolnice, mada je njegov sin pokušao da mu ukaže pomoć - rekao je Duvoli.

16:56 - Na biračkom mestu na Filološkom fakultetu u Prištini tri sata nije bilo glasačkih listića

Na biračkom mestu na Filološkom fakultetu u Prištini, nakon tri sata kašnjenja, pristigao je dovoljan broj glasačkih listića, izveštava Ekonomija onlajn.

Naime, to biračko mesto se koristi kao mesto za tzv. "uslovno" glasanje, što je zakonska mogućnost koju mogu da koriste svi građani sa pravom glasa, koji iz određenih razloga ne mogu da glasaju na svom glasačkom mestu.

Na pitanje novinara portala Ekonomija onlajn zašto nije bilo obezbeđen dovoljan broj glasačkih listića, članovi CIK na tom biračkom mestu su rekli da je razlog kašnjenja nepoznat, ali su i potvrdili da je taj problem rešen.

16:20 - Veći odziv glasača do 15 sati u odnosu na prethodne izbore

Skoro 13.000 više građana KiM glasalo je do 15 časovana današnjim izborima, nego na izborima 2019. godine, prenosi Gazeta Ekspres.

Dok je na izborima 2019. godine do 15 časova na glasanje izašlo 555.000 građana, na  današnje izbore do 15 časova je izašlo 567.934 građana Kosova, što je skoro 13.000 glasača više nego na prethodnim izborima, prenosi Gazeta Ekspres.

15:49 - CIK: Na birališta izašlo 32,32 odsto glasača do 15 sati

Centralna izborna komisija je saopštila da je na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 15 sati pravo glasa iskoristilo 567.934 građana, odnosno 32,32 upisanih birača.

Predsednica CIK Valjdete Daka, na današnjoj, trećoj po redu, konferenciji za novinare, izjavila je da proces glasanja protiče regularno, te da neki manji zabeleženi incidenti ne mogu da oštete izborni proces.

Kako je saopšteno, najveća izlaznost je u Zubinom Potoku, gde je glasalo 67 odsto od ukupnog broja glasača, kao i u Zvečanu, gde je glasalo 60 odsto, prenosi Koha.

Kako se navodi, u Prištini je do sada glasalo 39,48 odsto birača.

15:39 - Kancelarija za KiM osudila zabranu ulaska novinarskim ekipama na teritoriju Kosova

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila odluku privremenih institucija u Prištini da novinarskim ekipama TV Kraljevo i TV Pink zabrane da danas izveštavaju sa izbora na Kosovu i Metohiji.

Televizijskim ekipama te dve medijske kuće tzv. kosovska policija nije dozvolila prelaz preko administrativne linije na Jarinju, saopšteno je iz Kancelarije.

15:19 - CIK dopustio glasanje s isteklim ličnim kartama

Centralna izborna komisija odlučila je da glasačima koji se pojave na konačnom biračkom spisku dozvole da glasaju sa isteklim ličnim kartama, prenosi Reporteri.

- Upravo smo obavestili opštinske izborne komisije da je CIK doneo odluku da biračima dozvoli da glasaju sa ličnim kartama kojima je istekla važnost i koji se pojavljuju na konačnim biračkim spiskovima - rekao je portparol CIK-a Valmir Eljezi.

Izbori na Kosovu, kosovo, Kim Centralna izborna komisija odlučila je da glasačima koji se pojave na konačnom biračkom spisku dozvole da glasaju sa isteklim ličnim kartama - Foto: Tanjug/AP

14:59 - Do 13 časova izlaznost 19,8, u sredinama sa srpskom većinom skoro 30 odsto

Nevladina organizacija "Demokratija na delu", koja nadgleda izbore od otvaranja biračkih mesta, saopštila je da je od početka procesa glasanja do 13 časova odziv na nacionalnom nivou iznosio 19,8 odsto, dok je u opštinama sa srpskom većinom izlaznost premašila nacionalni prosek za 10 odsto, prenosi Reporteri.

Izbori na Kosovu, kosovo, Kim Do 13 časova odziv na nacionalnom nivou iznosio 19,8 odsto - Foto: Tanjug/AP

Odziv građana u regijama je dva odsto veći od nacionalnog proseka, dok je izlaznost u Uroševcu, Gnjilanu i Mitrovici unutar opšteg proseka. Đakovica i Peć su zabeležile niži prosek izlaznosti na glasanje za dva odsto, dok je izlazak na birališta u Prizrenu još niži, odnosno četiri odsto manji od nacionalnog proseka.

Suprotno tome, u opštinama sa srpskom većinom izlaznost je premašila nacionalni prosek za 10 odsto, saopštila je "Demokratija na delu“.

14:35 - Građani počeli da izlaze u većem broju

Broj glasača na biralištima na KiM povećava se, a u pojedinim biračkim centrima u Prištini primećene su povećane gužve i redovi ispred biračkih mesta, prenosi Reporteri.

U školi "Naim Frašeri" u Prištini sve je veći priliv građana koji žele da glasaju.

Veliki priliv građana primećen je i na biračkim mestima u Osnovnoj školi "Dardanija" u Prištini.

14:13 - Vljora Čitaku izašla na glasanje

Ambasadorka Prištine u SAD Vljora Čitaku objavila je da se nalazi na KiM i da je izašla da glasa, prenosi Gazeta Ekspres.

Čitaku je objavio fotografiju na Fejsbuku ispred škole "Faik Konica" u Prištini.

Mask 😷 ✅ Gloves 🧤✅ Warm coat 🧥✅ Vote 🗳✅ #KosovoElections2021Posted by Vlora Citaku on Sunday, February 14, 2021

Ona je napisala da građani stave maske, rukavice, obuku topao kaput i upute se na glasanje.

13:51 - Mediji: Na KiM stiglo 30 autobusa iz centralne Srbije

Više od 30 autobusa iz centralne Srbije sa raseljenim licima stiglo je danas na Kosovo, piše portal Ekonomija online.

Kako se navodi, autobusi su vozili u Leposavić, Zvečan i Mitrovicu, prenosi Kljan Kosova.

13:31 - Kosnet pozvao građane da izađu na glasanje

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je danas građanima Kosmeta da je važno da izađu na glasanje, bez obzira na nepovoljne vremenske prilike, jer se, kaže, na izborima opredeljuju za svoju budućnost.

Kosnet je danas obišao biračko mesto u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici, gde se uverio kako teče izborni dan na Kosovu i Metohiji.

Filip Kosnet Filip Kosnet - Printskrin: Youtube/U.S. Embassy Pristina Kosovo

- Veoma je važno da svi glasaju, bez obzira na vremenske prilike. Ako brinete zbog pandemije, poštujte epidemiološke mere, nosite maske, ali glasajte, ovo su veoma važni izbori za sve građane - rekao je Kosnet novinarima u Gračanici.

13:09 - Incident na jednom biračkom mestu

Na biračkom mestu u Prekazu došlo je do incidenta kada su se fizički sukobila dvojica posmatrača iz pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova.

Navodno, do sukoba je došlo zbog bedža koji je nosio jedan od njih, a u njihovom razdvajanju učestvovala je i tzv. kosovska policija, prenosi Gazeta ekspres.

13:08 - Hakovan zvanični sajt CIK

Sajt "Centralne izborne komisije Kosova" u engleskoj verziji hakovan je i, umesto podataka o glasanju za vanredne parlamentarne izbore koji se održavaju danas, prikazuju se reklame za "vijagru", prenosi Koha.

Za razliku od engleske verzije, sajt CIK na albanskom i srpskom jeziku radi bez većih problema.

12:54 - Petković: Glasom za Srpsku listu čuvamo vezu sa državom Srbijom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković kaže da za sada glasanje na izborima u KiM protiče u miru i kako treba, i da se nada da će tako i ostati do večeras.

Petar Petković Petar Petković - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- To je u interesu srpskog naroda i Srpske liste - rekao je Petković za Tanjug i ponovo pozvao Srbe sa prostora KiM da u velikom broju izađu na današnje izbore u pokrajini i podrže "Srpsku listu" jer time, kako kaže, čuvaju "pupčanu vrpcu" između KiM i države Srbije.

12:52 - Ekipi TV Kraljevo i TV Pink bez obrazloženja zabranjen ulazak na Kosovo

Ekipa regionalne televizije Kraljevo krenula je jutros put Kosova i Meothije kako bi propratila interno raseljene Raškog okruga na glasanju, ali je kosovska policijska služba nije propustila.

Zadržani su više sati i na kraju nisu mogli da pređu administrativnu liniju.

Kako navodi novinarka ove televizije, oduzete su im lične karte uz objašnjenje da se čeka odgovor iz Prištine.

Kako odgovor posle više sati iz Prištine nije stigao, na insistiranje članove ekipe vraćene su im lične karte, oprema i oni su se vratili u Kraljevo.

Slično je prošle i ekipa televizije Pink, koja je zaustavljena na administrativnom prelazu.

Iz Kraljeva je rano jutros na glasanje na Kosovo krenulo devet autobusa sa raseljenim Srbima, a veliki deo građana i sopstvenim prevozom.

12:38 - Zvečan opština sa ubedljivo najvećom izlaznošću

Opština sa najvećom izlaznošću do 11 časova, prema zvaničnom veb sajtu CIK, je Zvečan sa čak 33,22 odsto izašlih.

Isto tako, Leposavić i Zubin Potok imaju visoku izlaznost sa 22,73 i 19,59 procenta izašlih u istom periodu.

Izbori na Kosovu, KIM Foto: Tanjug/AP

Izlaznost na Kosovu je generalno za sada nešto manja, verovatno zbog hladnog vremena i snežnih padavina u većem delu Kosova.

CIK je objavio da je do 11 časova izašlo ukupno 8,34 odsto glasača.

12:04 - Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Dalibor Jevtić glasao je danas na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Jevtić je glasao na izbornom mestu u Osnovnoj školi "Staja Markovic" u Štrpcu, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, svaki izbori su značajni za opstanak Srba na KiM, jer se na svakim izborima pokazuje odlučnost srpskog naroda, kao i namera da se zaštite institucionalno.

- Pokazujemo ne samo da ne odustajemo, već i da nas u budućnosti bude više - rekao je Jevtić.

On je dodao da očekuje da izbori proteknu u najboljem redu i kada je reč o primeni mera zaštite protiv COVID-19, ali i u bezbednosnom smislu.

11:44 - Tačijev sin udaljen sa birališta

Sin bivšeg predsednika privremenih prištinskih instituacija Hašima Tačija, Endrit, udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa "Sloboda ima ime" na majci koju je nosio.

On se na biralištu pojavio sa majkom Lumnije Tači, međutim zbog oznaka je zamoljen da napusti mesto glasanja, piše portal Reporteri.

Vratio se na biralište tek kada je skinuo majicu i zamenio masku.

Kako se navodi, ovo su prvi izbori na kojima je Endrit glasao bez oca koji se nalazi u pritvoru u Hagu, zbog optužbi za ratne zločine.

11:30 - Na severu bez nepravilnosti, do 10h glasalo 11% birača

Do 10 sati na severu Kosova i Metohije glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, ispred Demokratije na delu (DnD), koalicije nevladnih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore.

Video: KiM: Na severu bez nepravilnosti, do 10 časova glasalo 11% birača

Radaković je za Tanjug istakao i da izborni proces na severu KiM protiče bez većih nepravilnosti.

Inače, kako je izostala podrška OEBS-a, "Demokratija na delu", sastavljena od 10 nevladinih organizacija, među kojima iz Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), jedini je nezavisni posmatrač izbora.

On je naveo da je, prema prvom preseku, do 10 sati glasalo oko 11 odsto birača, što je manje nego uobičajeno, ali je razumljivo zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

11:29 - Izlaznost do 11 sati 8,34 posto, manje nego na prethodnim izborima

Prema podacima Centralne izborne komisije do 11 sati svoje pravo glasa iskoristilo 131.859  birača ili 8,34 odsto, prenosi Kosovo Online.

Do istog vremenskog perioda na prevremenim parlamentarnim izborima 2019. godine izlaznost je iznosila 9,64 odsto.

11:20 - Slab odziv na najvećem biračkom mestu u Gnjilanu

Više od 15.000 građana ima pravo glasa u najvećem biračkom mestu u Gnjilanu, u školi „Timi Mitko“, dok ih je na izborima 2019. bilo više od 18.000, prenosi Kosovo Pres.

To je potvrdila direktorka škole Sevdije Sadiku. Dodajući da da je izborni proces na ovom biračkom mestu počeo u sedam sati i odvija bez problema.

Izbori na Kosovu, KIM Više od 15.000 građana ima pravo glasa u najvećem biračkom mestu u Gnjilanu - Foto: Tanjug/AP

 "Na prošlim izborima bilo je oko 18.110 birača koji su imali pravo glasa na ovom biračkom mestu, dok je ove godine nešto manji broj, 15.670 birača koji imaju pravo glasa. U ranim jutarnjim satima nije bilo mnogo birača, verovatno zbog vremenskih prilika. Do sada je na ovom biračkom mestu glasalo samo 1.100 birača - kazala  je ona.

Sadiku je rekla da do sada nije bilo nepravilnosti i da se poštuju antikovid mere.

11:13 - Američka ambasada u Prištini pozvala na glasanje i poštovanje epidemioloških mera

Američka ambasada u Prištini pozvala je građane da izađu na birališta, uz poštovanje epidemioloških mera protiv koronavirusa. U njihovom pozivu se kaže da situacija sa pandemijom ne bi trebalo spreči određivanje sudbine budućnosti "zemlje".

- Izađite i glasajte, ali to radite bezbedno - držite distancu, nosite maske i pratite uputstva radnika na izborima - kaže se u objavi ambasade.

Don’t let the pandemic stop you from playing your part in determining Kosovo’s future. Go out and vote, but do so safely...Posted by U.S. Embassy Pristina, Kosovo on Sunday, February 14, 2021

11:08 - Isa Mustafa glasao u Prištini

Predsednik "Demokratskog saveza Kosova" Isa Mustafa glasao je danas u osnovnoj školi "Emin Duraku" u Prištini , prenosi Ekonomija Onlajn.

Mustafa je rekao da, iako vreme nije pogodno zbog snega i hladnoće, da bi građani trebalo da izađu na birališta.

- Svi građani trebalo bi da glasaju za demokratizaciju i ekonomski razvoj - rekao je Mustafa nakon glasanja.

10:30 - Vojsa Osmani glasala

Vršilac dužnosti predsednika privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani glasala je danas na Tehničkom fakultetu, prenosi Reporteri.

Osmani je na glasanje došla zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom i ćerkama.

Ona je, nakon glasanja, rekla da će svi građani svojom slobodnom voljom odrediti budućnost tzv. Kosova.

- Hladan je dan, ali pozivam građane da masovno učestvuju na izborima, posebno žene i devojke, jer jednakost počinje na glasačkim kutijama - rekla je Osmani.

Ona se zahvalila svim zaposlenima na nesmetanom odvijanju izbornog procesa.

10:04 - Kurti glasao na svom biračkom mestu

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti glasao je danas na biračkom mestu na Ekonomskom fakultetu, piše Reporteri.

Kurti je, nakon glasanja, rekao novinarima da će građani danas odlučiti o svojoj budućnosti.

- Danas je svetao beli dan, kao i naša budućnost. Građanima je potrebna demokratija, institucijama legitimitet. Ovo je prilika i šansa koja mora da se iskoristi, Kosovo se vraća ljudima, sa ljubavlju prema zemlji izađite da glasate - poručio je Kurti.

09:56 - Hoti glasao i pozvao građane da izađu

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti glasao je na tamošnjem Filološkom fakultetu u pratnji supruge, prenosi Koha.

Avdulah Hoti, izbori KIM Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti glasao je na tamošnjem Filološkom fakultetu - Foto: Tanjug/AP

- Servet i ja smo ispunili svoju obavezu. Pozivam sve građane sa biračkim pravom da ostvare svoje biračko pravo. Danas je njihov dan, danas kažu svoju reč. Želeo bih da zahvalim svima koji su omogućili održavanje izbora, počev od službenika CIK, posmatrača, poverenika, međunarodnih i lokalnih promatrača -  rekao je Hoti.

On je naglasio da očekuje da će izbori proteći u skladu sa najboljim evropskim standardima.

09:49 - Ramuš Haradinaj izašao na glasanje

Lider "Alijanse za budućnost Kosova" glasao je jutros zajedno sa suprugom Anitom, prenosi Ekonomija Onlajn.

Haradinaj je glasao u srednjoj medicinskoj školi "Alji Sokolji“ u Prištini.

- Molim vas da glasate, čeka nas mnogo izazova - poručio je Haradinaj nakon glasanja.

09:11 - Potpredsednik Srpske liste Srđan Popović glasao u Gračanici

Potpredsednik Srpske liste Srđan Popović glasao je jutros na vanrednim parlamentarni izborima na Kosovu i Metohiji.

Popović je glasao u pratnji saradnika na biračkom mestu broj 5 u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici, prenosi Kosovo Onlajn.

Na teritoriji opštine Gračanice pravo glasa na vanrednim izborima ima 20.367 birača, a glasa se na 31 biračkom mestu u 15 biračkih centara.

08:42 - U Leposaviću glasali Todić i Simić

Gradonačelnik opstine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Todić i Simić su glasali na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo Onlajn.

Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći, veliki broj građana u Leposaviću od samog otvaranja birališta izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

08:38 - Lideri Srpske liste glasali u Kosovskoj Mitrovici

Lideri Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik i nosilac izborne liste Igor Simić, glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Rakić i Simić glasali su nešto posle osam sati u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" u Kosovskoj Mitrovici.

Video: Lideri Srpske liste glasali u Kosovskoj Mitrovici

Oni su na glasanje stigli u pratnji članova Srpske liste j velikog broj građana Kosovske Mitrovice.

07:29 - Interno raseljeni organizovano autobusima na izbore

Interno raseljena lica krenula su noćas oko ponoći iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima. Svi ovi građani slažu se da je važno da Srbi izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike u skupštini privremenih prištinskih institucija.

- Mnogo je bitno da izađemo na izbore, da nas izađe što više - rekao je Tanjugu Zoran Grujić, rodom iz Peći.

Osim iz Beograda, Kancelarija za KiM, kao i do sada, organizovala je prevoz raseljenih i iz Kraljeva i Niša.

Oni će glasati na tri punkta na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptari horde sa kavkaza

    14. februar 2021 | 09:15

    Izbori na okupiranoj srpskoj teritoriji od strane siptara I zapadnih fasista koji na srpskoj teritoriji napravise bazu to im je bio cilj zato su nas fasisti I bombardovali.

  • Brundo

    14. februar 2021 | 11:26

    Inace barem trecina od tih 1.8 miliona biraca zivi van Kosova posto danas na Kosovu ne zivi vise od 1.2 miliona ljudi.Srbi ne treba da glasaju na ovim izborima jer ih nije raspisala Srbija.

  • mihailovic

    14. februar 2021 | 15:15

    Americke i druge ambasade nelegalno i protivno Ustavu Srbije u 1999-2021+Nato EU vojskom okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji,granicni prelazi jer se traze pasosi,albanska OVK u uniformama neke policije koja je van Ustava Srbije, neki izbori koji su van Ustava Srbije, neki albanski OVK parlament koji je osnovan pod Nato EU vojnom okupacijom..... Da li je ovo cena ostatka okrnjene Srbije da EU nema alternativu ? Nasi slavni preci a i nasi heroji sa Kosara,Pastrika i mnogo drygde se u grobu prevrcu a nasim zivim herojima Generalima koji su tada 1999 sa vojskom branili i odbranili Srbiju im je mucnina od danasnje okrnjene Srbije... Zasto i za koga izbori moji Kosovski Srbi ? Ucestvujete time u stvaranju albanske OVK drzave da se overi njihovo postojanje u Evropi i svetu ? Bojkotujte albanske OVK izbore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA