≫ 

Ko je sve od državnih zvaničnika prisustvovao ustoličenju novog patrijarha SPC Porfirija

Liturgija na kojoj je izvršen svečani čin ustoličenja služi se u Sabornoj crkvi

  • 5
Ustoličenje novog srpskog patrijarha Porfirija,  SPC, Sveta arhijerejska liturgija Foto: Nikola Tomić, Tanjug/Rade Prelić

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj je izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija održana je danas u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila.

Liturgija na kojoj je izvršen svečani čin ustoličenja Njegove svetosti Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog počela je u 9 časova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Sabornu crkvu, a sa njim je došao i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

U Sabornoj crkvi bili su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i i direktor BIA Bratislav Gašić. 

Činu ustoličenja novog patrijara prisustvovali su ministarka pravde Maja Popović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvovali su i beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar.

Liturgiji su prisustvovali i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen ''personom non grata'' u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    19. februar 2021 | 10:38

    To je jako važno, sad posle "ceremonije" idu piti i žderati.

  • Pedja

    19. februar 2021 | 10:16

    I na kraju dvije vegete

  • Qwer

    19. februar 2021 | 10:54

    Tako i treba. Ovo je veliki dan i značajan događaj za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njene vernike. Zato je njihovo prisustvo, potvrda toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA