Ko je "trojka" iz Bajdenove administracije koja će se baviti Zapadnim Balkanom?

Naslednik najvećeg albanskog lobiste, saradnica Medlin Olbrajt i Obamin "jastreb" koji se zalagao za osnivanje suda za zločine tzv. OVK nalaze se u Bajdenovom timu

  • 15
Balkan, mapa Balkana Foto: Shutterstock

Da će Zapadni Balkan naći među spoljnopolitičkim prioritetima SAD, postalo je jasno odmah posle promene administracije, a da kosovsko pitanje neće ostaviti po strani potvrdio je i predsednik Džozef Bajden, u čestitki koju je povodom Sretenja uputio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, u kojoj je govorio o međusobnom priznanju.

Tokom poslednjih 30 godina, od ratova devedesetih i raspada Jugoslavije, bilo je drastičnih oscilacija u odnosu između Srbije i SAD, ali Beograd i Vašington poslednjih godina rade na jačanju saradnje, a posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova 2008. godine, Vašington tek odnedavno počeo da pokazuje interesovanje za stavove Beograda u dijalogu.

Na koji način će se Bajden baviti dijalogom, još nije sasvim jasno, ali se zna da će kosovsko pitanje biti u fokusu dve dame iz njegove administracije - Viktorije Nuland i Moli Moli Montgomeri, kojima političke prilike na Balkanu nisu nepoznanica.

Viktorija Nuland - Obamin "jastreb"

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovao je Viktoriju Nuland za državnog podsekretara za politička pitanja, što znači da je ova nekadašnja saradnica bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i desna ruka državnog sekretara SAD Džona Kerija zauzela treću najvišu poziciju u Stejt departmentu.

Upravo nju su često nazivali i "Obaminim jastrebom", a situaciju na Balkanu poznaje i njome se takođe bavila u periodu kada je Obama bio predsednik SAD.

Viktorija Nuland Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovao je Viktoriju Nuland za državnog podsekretara za politička pitanja-Foto: Profimedia

Tokom posete Beogradu i Prištini govorila je o podršci SAD evrointegracijama, Briselskom sporazumu, a bila je i jedna od onih koja je insistirala na osnivanju specijalnog suda za zločine OVK.

Tokom političke krize u Severnoj Makedoniji boravila je u Skoplju, zbog čega joj se pripisivalo da je ona bila jedan vid pritiska na tada vladajuću VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva za izlazak iz političke krize.

Žestoki je protivnik Rusije, a kako su svojevremeno izveštavali i zapadni i ruski mediji, upravo je ona aktivno učestvovala u postavljanju antiruske vlasti u Kijevu.

Moli Montgomeri - saradnica Medlin Olbrajt

Moli Montgomeri, zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, biće zadužena za region, uključujući i dijalog Beograda i Prištine.

- Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju - rekla je pre nekoliko dana Montgomeri.

Molly Montgomery Foto: Profimedia

Ona će, praktično obavljati posao za koji je i dalje zadužen Metju Palmer, koji se više od dve decenije bavi Zapadnim Balkanom. Radi se o ženi koja dobro poznaje region, koja ga je i posećivala, a jedno vreme bila je deo tima ambasade u Sarajevu.

Pre nego što je imenovana na ovu funkciju, Montgomeri je bila potpredsednica za Evropu u "Olbrajt Stounbridž grupi", konsultantskoj kući koju vodi nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt.

Pre toga, Montgomeri je više od 10 godina bila angažovana na Ministarstvu spoljnih poslova SAD, i to uglavnom na poslovima u vezi sa Evropom. To nastavlja i sada da radi, jer će biti zadužena za odnose sa Istočnom Evropom i Evropskom unijom.

Naslednik Eliota Engela u fokusu domaće javnosti zbog stavova o KiM

Eliot Engel, najpoznatiji albanski lobista, dobio je zamenika u američkom Kongresu, demokratu Ričija Toresa (32). koji se nalazi u fokusu domaće javnosti najviše zbog stavova o kosovskom pitanju.

Ritchie Torres Eliot Engel, najpoznatiji albanski lobista, dobio je zamenika u američkom Kongresu, demokratu Ričija Toresa (na slici)-Foto: Profimedia/Zuma Press

Novoizabrani američki kongresmen Tores, već je okarakterisan kao novi saveznik Prištine. Tores inače ima vrlo slične stavove po pitanju južne srpske pokrajine kao i njegov prethodnik, odlazeći predstavnik demokrata Eliot Engel, a to je konstatovala i prištinska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Subla i sinoć u objavi na Tviteru to i istakla.

Tores je, nadovezujući se na njenu objavu, rekao da ima potrebu da se "osigura pravda za ratne žrtve koje su sistematski ubijane i silovane u kampanji etičkog čišćenja Miloševića, jednog od najgorih zločinaca u 20. veku".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    2. mart 2021 | 19:04

    Fasisti sto dalje od nas.

  • nikolas

    2. mart 2021 | 19:22

    SADA VEC POSTAJE OPASNO ZA OPSTANAK SRBIJE I SRBA NA BALKANU I JEDINO RESENJE SU RUSKE I KINESKE BAZE SA ORUZJEM ZA ODVRACANJE -DOSAO JE BAJDEN-VELIKOALBANAC I JEDAN OD VECIH SRBOFOBA U SVETU KOJI JE PROTIV SRBA DAVAO GORE IZJAVE OD HINKIJA!!! SRBIJA JE UGROZENA!!! CRVENI ALARM!!!

  • 👍

    2. mart 2021 | 19:52

    Inače jedna informacija za sve koji ne znaju, u njegovoj administraciji su svi Jevreji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA