• 10

Lajčak o budućem sporazumu Beograda i Prištine: "Već su neki delovi dogovoreni"

, Telegraf

On je naglasio da sveobuhvatna normalizacija odnosa za Prištinu znači formalno priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa, dok za Beograd to nije to i poručio da je zato potrebno da se strane dogovore

  • 10
Miroslav Lajčak

Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

Lajčak je u intervjuu za N1 rekao da su ranije postojala dvostruka tumačenja rundi dijaloga i poručio da se zalaže za to da sve što je dogovoreno ima samo jedno tumacenje, odnosno da se neće napustiti pregovaračka soba dok ne bude svima jasno šta je dogovoreno.

- Već smo dogovorili neke delove tog budućeg sporazuma, neke testkove vezane za nestala lica, za unutrašnja premeštena lica i za ekonomsku saradnju. U tim tekstovima nema dvostrukog tumačenja. Tamo je sve dogovoreno - ko, kada i kako će to da ostvari. Mi nismo obelodanili te tekstove, jer postoji princip, dogovaramo jedan sporazum, sveobuhvatni. Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno - rekao je Lajcak.

On je naglasio da je za njega jako bitno da nema dvostrukog tumačenja jer, kako je naveo, iskustvo pokazuje da je onda jako teško da se implementira dogovoreno.

Govoreći o onome šta je urađeno od kada je došao na mesto predstavnika, Lajčak ističe da su pokrenuli proces posle pauze od 18 meseci, da su dogovorili elemente budućeg sporazuma, principe procesa, da su počeli novu fazu dijaloga, da su vratili taj dijalog u Brisel, a EU u lidersku poziciju tog procesa, da su dogovorili već tri konkretna teksta budućeg sporazuma.

Upitan kako vidi narednu godinu u dijalogu, Lajčak kaže da ne odlučuje on, ali da je apsolutno spreman i da želi da vidi nastavak procesa i to da on ima svoju redovnost, da nastave da dogovaraju tekstove, što će, kako navodi, doprineti boljoj atmosferi u regionu i smanjenju napetosti.

Na pitanje da li će EU ubrzati stvari i odrediti rokove, kaže da ih nema, jer ne žele da iko bude talac rokova. Spremni smo da se proces nastavi onom brzinom na koju su spremne strane pregovora, navodi.

- Znajući detalje procesa, ja govorim da, tehnički, to može da se završi za nekoliko meseci, ako ima volje - istakao je on.

Završetak procesa podrazumeva i (formalni) mehanizam monitoringa redovnog ispunjavanja, jer će bitne stvari biti potpisane, a EU neće biti samo ta "koja će da monitoringuje već i da traži ispunjavanje, koje će biti tesno vezano za evropski put Kosova i Srbije", naveo je Lajčak.

Kaže da i sada imaju detaljan monitoring onoga što do sada nije ispunjeno i da je i to predmet razgovora.

Na pitanje da li je neki papir doneo u Beograd ili Prištinu i predstavio potencijalnim pregovaračima, Lajčak je rekao da taj papir postoji i da je dogovoren između predsednika Aleksandra Vučića i još aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija.

- Oni znaju šta se pregovara i kakav je taj proces. Taj papir i neke druge papire sam doneo i predao i Kurtiju, jer on mora da ima punu informaciju. Za mene je bitno da formuliše svoju platformu, program, prioritete sa znanjem svega toga što treba da zna kada je dijalog u pitanju -  rekao je Lajčak.

On je dodao da nije primetio da Priština traži promenu formata dijaloga.

Lajčak je naglasio da ono što je dogovoreno mora da se ispuni.

- Da nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma, nema nerešinih pitanja jer onda nismo ispunili naš zadatak", poručio je Lajčak.

Bez non-pejpera

Upitan da li je sa sobom doneo neki non-pejper, odnosno ultimatum o kojem se govorilo u srpskoj javnosti, Lajčak se nasmejao i rekao da nije.

- Nikad nisam čuo za nikakav non pejper, samo sam pročitao u vašim medijima. Tako ne radi EU, ne donosi ultimatume. EU radi sa partnerima koji žele da postanu deo EU, a EU im pomaže da taj proces ubrzaju i da se ispune uslovi - poručio je Lajčak.

On je naglasio da sveobuhvatna normalizacija odnosa za Prištinu znači formalno priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa, dok za Beograd to nije to i poručio da je zato potrebno da se strane dogovore.

On je dodao da je ključna motivacija za obe strane evropska perspektiva. Ocenio je i da je Srbija napredovala u tom procesu i da naša zemlja treba da otvara i zatvara nova poglavlja i da se približava završetku pregovaračkog procesa.

Što se tiče Prištine, on je rekao da je njima potrebna vizna liberalizacija.

- To je vrlo osetljivo pitanje, oseća se neka frustracija i diskriminacija i imam razumevanja za to, znam koliko je važno i da ljudi putuju, ali onda normalizacija odnosa Kosova i Srbije znači i ulazak Kosova na evropski put - naveo je Lajčak.

Dodao je da je EU jako osetljiva po pitanju evropskih vrednosti - vladavine prava, borbe protiv korupcije, nezavisnosti medija, ali da u slučaju Kosova i Srbije postoji dijalog i normalizacija odnosa kao dodatni uslov.

Ali, kako je naglasio, napredak u dijalogu je znacajan katalizator svih tih procesa.

- Zato je bitno da predsednik Vučić stalno ponavlja da je posvećen dijalogu, da je spreman da dođe svaki put kad je pozvan i ne sumnjam u to, jer smo to videli…To je jedna vrlo snažna poruka i ja je prenosim državama članicama - da je Srbija ozbiljan partner u tom procesu. Ali moram da kažem da je i Priština bila ozbiljna - rekao je Lajčak, ocenivši da su izbori na KiM usporili taj proces.

Upitan za izveštaj za Poglavlje 35, u kojem se nalazi pitanje normalizacije odnosa, Lajčak je rekao da se on priprema samo za države članice i da nije javan.

Na pitanje da li će insistirati na Zajednici srpskih opština po modelu koji je dogovoren ili će se tražiti neki drugi, Lajčak je naveo se od tog koncepta nije odustalo i da važi sve što je dogovoreno.

- Najbitnije je da počnu pregovori o tome i da se strane dogovore oko toga kako vide ulogu te zajednice, mi smo tu da im pomognemo. Ponavljam princip - šta je bilo dogovoreno, mora da se ostvari - poručio je Lajčak.

Video: Lajčak: Dijalog ključan za napredak obe strane

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • knele

    Rezolucija 1244.

  • nikolas

    SRBIJA JE NEUTRALNA !!!! VELIKE ALBANIJE NECE BITI !!!

  • Buzga

    Kako verovati Evropi koja nas je vec prevarila

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima