Saradnik Bojka Borisova prisvaja Niš i Vranje: Njegova čestitka za 8. mart izazvala lavinu komentara

"Plan" za pravljenje "velike Bugarske" otkrio je u čestitki za 8. mart koju je objavio na Fejsbuku

  • 1
Krasimir Karakacanov 8 mart

Foto: Facebook/Красимир Каракачанов

Nakon što je pre izvesnog vremena Srbe nazvao "okupatorima" Makedonije, zamenik premijera Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov je kao čestitku za 8. mart na svom Fejsbuk profilu podelio mapu "velike Bugarske", i tako ovoj zemlji prisvojio Niš i Vranje.

Na mapi čestitke, naime, nalazi se Velika ili Sanstefanska Bugarska, čiji su delovi upravo ova dva srpska grada.

Međutim, njegove pretenzije na teritoriju ne odnose se samo na Niš i Vranje, već i na celu Severnu Makdenoniju, ali i delove Grčke, pišu "Južne vesti".

Karakačanov je, zapravo, iskoristio 8. mart za političku promociju, pa je podelio čestitku u na kojoj se nalazi silueta majke sa detetom i poruka "tradicija, porodica, vrednosti", ali je ona ispisana na mapi države koja ne postoji, odnosno mapi Bugarske kojoj su pripojene sve ove teritorije.

Inače, koncept "velika Bugarska", datira iz 19. veka, i po njemu je bilo predviđeno da upravo te teritorije zauzima nezavisna Bugarska.

Ipak, te granice su ostale samo nedosanjani san Sofije, izuzev kratkih perioda Prvog i Drugog svetskog rata, kada su na okupiranim teritorijama počinjena zverstva čiji je krajnji cilj bila bugarizacija stanovništva, navode "Novosti".

Ovo, međutim, nije prvi put da bugarski visoki državni funkcioner ima, sva je prilika, pik na Srbiju i Srbe, koje je pre mesec dana nazvao "okupatorima" Severne Makedonije, i pobunio se zbog navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja u toj državi.

Burno su reagovali i u Severnoj Makedoniji, gde je tamošnji predsednik Stevo Panderovski rekao da bugarski ministar odbrane krši Dogovor o dobrosusedstvu.

- To su postupci koji su u suprotnosti sa osnovnim pricipima i vrednstima NATO u kojoj su obe zemlje ravnopravne člance - naveo je on.

Na Fejsbuk profilu gde je Karakačanov objavio spornu mapu, reagovali su i brojni Grci koji se suprotstavljaju ovoj ideji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA