"Te 2004. neko je đavola bodrio, Božje kuće palio i rušio": Bolna sećanja na martovske nerede

Zbog napada na srpske enklave, u gradovima u Srbiji protestovalo je više hiljada ljudi. Istog dana kada je na KiM izbilo nasilje, u večernjim satima su, u Beogradu i Nišu, zapaljene džamije, a u Novom Sadu demolirano sedište Islamske zajednice

  • 2
Pogrom na Kosovu, Kosovo, Crkva Sveti Đorđe na Kosovu u Prizrenu Foto: Profimedia/AFP

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić podelio je sećanje na martovski pogrom na Kosovu i Metohiji, ali i neredima koji su se dogodili tokom demonstracija u Beogradu i u objavi na Tviteru poručio da to nikada više ne treba da se ponovi.

- Svakog 17. i 18. marta mene srce zaboli, jer neko je tada 2004. đavola bodrio i kuće Božije palio i rušio, a neko Boga branio. Srce moje Bogu pripada. Da se nikada više ne ponovi. Amin - napisao je on u objavi na Tviteru.

U pogromu na KiM, koji je se dogodio na današnji dan pre 17 godina, albanski ekstremisti i pripadnici tzv. OVK sa KiM proterali su više od 4.000 srpskog stanovništva, njihova imovina, veliki broj verskih objekata je spaljen ili porušen, dok su mnogi ubijeni i nestali, među kojima i pripadnici međunarodnih snaga.

Zbog napada na srpske enklave, u gradovima u Srbiji protestovalo je više hiljada ljudi. Istog dana kada je na KiM izbilo nasilje, u večernjim satima su, u Beogradu i Nišu, zapaljene džamije, a u Novom Sadu demolirano sedište Islamske zajednice.

Tim povodom, o martovskim neredima oglasio se i potpredsednik Srpske liste Igor Simić i poručio da se ne smeju zaboraviti stradali u martovskom pogromu jer, kako je naglasio, 17 godina traje zločin bez kazne.

Simić je na Fejsbuku napisao da se ne sme zaboraviti da je "isto toliko dugo ostala mrlja na licu međunarodne zajednice i tadašnjeg rukovodstva naše države, koje je ćutke gledalo stradanje sopstvenog naroda!".

- Ne smemo da zaboravimo jer su oni tada ćutali, narod je stradao, a danas bi da dele moralne lekcije - poručio je Simić i dodao da se prisećamo svih onih koji su postradali svedočeći srpsko ime i hrišćansku veru na Kosovu i Metohiji, kao i pokušaja da se obrišu tragovi srpskog postojanja na ovim prostorima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA