≫ 

Zakon o rodnoj ravnopravnosti u maju u Skupštini

Drago mi je da će se zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro naći u parlamentu, jer smo na njemu radili i spremali ga još 2016. godine - izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović

  • 0
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zakon o rodnoj ravnopravnosti na kome se radi još od 2016. godine trebalo bi da se u maju nađe u parlmanetu, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

- Drago mi je da će se zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro naći u parlamentu, jer smo na njemu radili i spremali ga još 2016. godine, ali prisutna konzervativnost i činjenica da nećemo da prihvatimo promene koje se dešavaju svuda oko nas usporavaju te procese. Suština zakona je da i jednom i drugom polu, i ženama i muškarcima, obezbedi jednake uslove za život i razvoj - izjavila je Mihajliović u jutarnjem programu Televizije Hepi.

Ona je rekla da poslednje analize pokazuju da ćemo globalno dostići rodnu ravnopravnost za 135 godina, te da svako društvo, pa i naše beleži ozbiljnu diskriminaciju sa kojom se žene susreću.

- Novi zakon nalaže i da se tema rodne ravnopravnosti nađe u obrazovnom sistemu, da se od malih nogu učimo i razgovaramo o tome, jer iz porodice i škole sve kreće. Modeli koje smo gledali u kući i ono što smo učili obeležavaju naš život kasnije - naglasila je Mihajlović.

Dodala je da novi zakon zabranjuje i diskriminaciju žena koje su na trudničkom i porodiljskom bolovanju, jer neće moći poslodavac da im smanji platu, premesti ih na drugo radno mesto ili ih otpusti, kao ni da im postavlja lična pitanja na razgovoru za posao.

- Zakon po prvi put prepoznaje i neplaćeni kućni rad koji žene dvostruko više obavljaju čisteći, kuvajući, brinući o ostalim članovima. To košta i meri se novcem i vremenom koje su žene mogle posvetiti sebi, edukaciji, društvenom životu - rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona se osvrnula i na temu nasilja, rekavši da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je reč o fizičkom, psihičkom ili seksualnom.

- Tačka broj jedan je da pružimo podršku žrtvama i da im verujemo, da ih ne osuđujemo. A imali smo priliku da vidimo različite reakcije, pa i nekih glumica koje kažu: ''Meni se nije desilo, nije ni njima''. Zato je važna edukacija i da više pričamo o tome - zaključila je Mihajlović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA