• 0

Milićević o međustranačkom dijalogu: Nećemo uzeti u obzir stavove onih koji ne žele da učestvuju

Socijaliste, koji su danas predali platformu za dijalog, predstavljaju šef poslaničke grupe Ðorđe Milićević i poslanik Žarko Obradović

  • 0
Đorđe Milićević, narodni poslanik SPS

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Socijalistička partija Srbije predala je danas platformu za međustranački dijalog o izbornim uslovima predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću, a reč je o principima kojima će se ta stranka rukovoditi tokom razgovora u drugoj fazi dijaloga između vlasti i opozicije.

Socijaliste će u dijalogu predstavljati šef poslaničke grupe Ðorđe Milićević i poslanik Žarko Obradović.

Milićević je novinarima rekao da od kopredsedavajućeg Dačića, ali i predstavnika Evropskog parlamenta, očekuje nepristrasnost i objektivnost.

- Političke stranke koje odbiju da učestvuju u međustranačkom dijalogu ili razgovore napuste tokom njihovog trajanja, ne mogu računati na zastupljenost svojih stavova u završnom dokumentu - istakao je Milićević.

On je naveo da se SPS zalaže da se istovremeno održavaju predsednički, parlamentarni i beogradski izbori, navodeći da se ne pamti drugačija praksa od uvođenja višestranačja. Ukoliko bi se izbori razdvajali, finansijski teret bi bio na građanima Srbije, podsetio je Milićević.

- Zalagaćemo se za ravnopravnost i ravnopravnu zastupljenost u medijima - najavio je šef poslanika socijalista.

Poručuje da će socijalisti imati ozbiljan pristup i da će saslušati sve sugestije i kritike u cilju poboljšanja izbornih uslova.

On je ukazao da deo opozicije, još u razgovorima na Fakultetu političkih nauka, umesto dijaloga ponudio ultimatum, s obzirom da im je teza bila ispunjenje 42 zahteva ili bojkot.

- To nije put da dođete do dogovora i rešenja, već ultimatum i ne ostavlja prostor za razgovor - rekao je Mililćević.

Takođe, SPS smatra da treba da se poveća broj biračkih odbora, da se poveća broj zapisnika sa postojecih tri na pet, da nosioci javnih funkcija obavljaju svoj posao neprekidno, ali da se uredi način njihovog pojavljivanja.

Birački spiskovi treba da budu dostupni najmanje šest meseci pre izbora, da građani mogu da ih provere više puta tokom godine i da se otkloni bilo kakva vrsta sumnje u tom pogledu. Socijalisti se zalažu i za eliminisanje govora mržnje iz kampanje i da se ne napadaju članovi porodica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima