Sastanak Selakovića i ruskog patrijarha Kirila: "Odnosi SPC i RPC ključni za odnose Srbije i Rusije"

Selaković je i ovom prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Vladimiru Putinu i ruskoj državi na pomoći tokom pandemije korona virusa

  • 2
Nikola Selaković, Sergej Lavrov

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posetio je danas Hram Hrista spasitelja u Moskvi, a potom se sastao i sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom.

Ministar Selaković i patrijarh Kiril razgovarali su, između ostalog, o blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju, i njegovim zaslugama za učvršćivanje veza Srpske i Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril je konstatovao da odnosi RPC i SPC imaju važan i odlučujući značaj kada je reč o ukupnim odnosima Rusije i Srbije.

Ministar Selaković je patrijarhu Kirilu, kao velikom prijatelju srpskog naroda i SPC, preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Naš patrijarh blaženopočivši Irinej i predsednik Vučić su postavili jedinstvo naše države i crkve na jedan potpuno novi nivo, a naš novoizabrani patrijarh Porfirije je nastavio putem kojim je krenuo patrijarh Irinej“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, upravo su dve sestrinske pravoslavne crkve faktor koji ozbiljno doprinosi bliskosti dve države i naroda, prenosi Tanjug.

Ministar Selaković je i ovom prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Vladimiru Putinu i ruskoj državi na pomoći tokom pandemije korona virusa, konstatujući da su bliski i prijateljski odnosi predsednika Vučića i Putina svakako doprineli, ne samo dolasku ruskih stručnjaka na početku epidemije, ne samo isporukama vakcina Sputnjik V, već i činjenici da je u Beogradu započela i proizvodnja vakcina Sputnjik V.

Video: Selaković: Zaštita ljudskih prava među najvažnijim obavezama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P

    17. april 2021 | 01:06

    Jel on patrijarh da sa patrijarhom RPC Prica o odnosima crkava?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA