≫ 

Mesec dana važnih događaja za Srbiju: 6 stvari koje će bitno uticati na politiku države

Značajni događaji za našu državu odigraće se unutar, ali i van granica Srbije, na političkom, ali i polju ekonomije

  • 3
Kalendar april maj Foto: Milena Đorđević, Pixabay

Iako je javnost do sada nebrojano puta čula izjave poput "ozbiljan politički period je pred nama" poslednji dani aprila i početak maja zaista donose potvrdu ovih reči, a najavljeni događaji, sastanci i skupovi u Srbiji, ali i izvan granica naše zemlje, idu u prilog tome.

Od niza sastanaka koje predsednik Srbije danas ima u okviru posete Briselu, prve javne rasprave o predloga za promenu Ustava, mogućeg nastavka dijaloga sa Prištinom, ali i međustranačkog dijaloga između vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EU, do početka izgradnje nove kovid bolnice kod Novog Sada i novih velikih projekata - sve to je stalo u narednih mesec dana koji su izazvali posebnu pažnju domaćih, ali i svetskih zvaničnika.

Značajni događaji za našu državu odigraće se unutar, ali i van granica Srbije, na političkom, ali i ekonomskom polju. 

Niz sastanaka Vučića sa visokim evropskim zvaničnicima

Prvi dan posete Briselu predsednik Srbije počeo je razgovorom o KiM, na sastanku sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

On je rekao da je na sastanku insistirao na Zajednici srpskih opština, ispunjavanju odredbi iz Vašingtonskog sporazuma, kao i da je Beograd spreman da se vrati da pregovarački sto, što očekuje da bi se moglo desiti sredinom maja.

Današnji dan započeće susretom sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, a nakon toga planiran je sastanak Vučića sa komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem.

- Sutrašnji dan je veoma važan, razgovaraćemo o regionalnim odnosima i vladavini prava, o onome što smo uradili u prethodnih mesec dana, mislim da smo pokazali značajan napredak u mnogim oblastima - poručio je predsednik.

Na agendi je i sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije i šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom, a potom i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom.

Radna poseta predsednika Srbije Briselu završava se večerom koju u čast predsednika Vučića i delegacije iz Beograda organizije predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Među temama će se naći i primena nove metodologije na ubrzanju pristupnog procesa Srbije, razvojni projekti u Srbiji predviđeni evropkskim Ekonomsko investicionim planom, ali i borba protiv pandemije i strategija vakcinacije u regionu za koju je Srbija pohvaljena od evropskih zvaničnika i javnosti.

Prva javna rasprava o predlogu za promenu Ustava

Na konsultacijama premijerke Ane Brnabić sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović odlučeno je da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Jelena Žarić Kovačević zakazala je za 29. april prvu javnu raspravu o predlogu za promenu Ustava, kazao je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je kazao da se od Skupštine očekuje da da plan i raspored javnih rasprava, kojih će biti nekoliko i to ne samo u Beogradu.

Dodaje da će se nakon javnih rasprava u Skupštini preći na odlučivanje o predlogu za promenu Ustava.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Promena najvišeg pravnog akta u oblasti pravosuđa najavljivana je više puta – prvobitni rok za izmene bio je kraj 2017. Ipak, revizijom Akcionog plana za poglavlje 23 reforma je odložena za sredinu 2018. godine, prenosi RTS.

Ni tri godine kasnije, Ustav Srbije nije promenjen. Na promeni je, ipak, kaže predsednica Vlade, kontinuirano rađeno. Rezultat tog rada je Predlog izmene koji je Vlada usvojila u decembru prošle godine. Četiri meseca kasnije, skupštinskom Odboru za ustavna pitanja predstavila ga je resorna ministarka.

Međustranački dijalog

Stranke u Srbiji korak su bliže početku dijaloga o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom Evropske Unije. Predsednik Skupštine Ivica Dačić, rekao je da se prijavio veliki broj stranaka, dok jedan broj partija ne želi da se razgovara o izbornim uslovima u prisustvu stranaca.

Šta je tačno dogovoreno, Dačić je rekao da bi moglo biti poznato 7. maja, kada bi evroparlamentarci mogli da dođu u Beograd na razgovore sa njim i naglasio da "međustranački dijalog neće početi pre juna".

Skupstina Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ni stranke koje nisu u parlamentu neće biti izuzete. Sa njima će biti održani razgovori u dva koloseka, na jednom sa onim koje ne žele posredovanje Brisela, među kojima su SPAS, POKS, SRS i DSS. Među učesnicima su i predstavnici opozicije koji žele učešće stranaca u dijalogu. Među njima su Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka i Dveri, a većina njih je već poslala svoju platformu o izbornim uslovima.

Za 28. april zakazan je sastanak sa predstavnicima političkih stranaka koji ne žele učešće stranaca u razgovoru o izbornim uslovima, a pozvan je i predsednik Srbije.

Na sastanak su pozvane one političke stranke koje su se izjasnile da žele da učestvuju u razgovorima bez stranaca, predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju, kao i neke od stranaka koje su izrazile želju da učestvuju u razgovorima i u jednom i u drugom formatu.

Nastavak dijaloga sa Prištinom

- Nadam se i očekujem poziv za sredinu maja kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju, mi ćemo se odazvati i želimo da razgovor bude konstruktivan - rekao je predsednik Srbije posle razgovora sa Lajčakom.

Isti stav dele i zvaničnici iz Beograda koji su više puta javno iznosili - Beograd je spreman za razgovore, kompromis, ali Priština mora da ispuni ono što se Briselskim sporazumom od nje traži.

Tokom predizborne kampanje, ali i nakon pobede, novi-stari premijer privremenih prištinskih institucija ALjbin Kurti jasno je stavio do znanja da mu dijalog nije u vrhu prioriteta i da je više za teme suočavanja s prošlošću nego za neke druge.

Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama Kosovska Mitrovica / Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

Izneo je četiri principa na osnovu kojih bi Priština trebalo da vodi dijalog, uz pomoć EU i odbacio potrebu da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.

U ranijoj izjavi predsednik Srbije rekao je da je Srbija uvek poštovala potpisane sporazume.

- Ako neko kaže da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština onda je jasno da taj neko ne želi dijalog. Mi ćemo uvek biti spremni za dijalog, za kompromise, ali nikada na ucene i pretnje - rekao je predsednik.

Poslednji sastanak na najvišem nivou između predstavnika Prištine i Beograda je bio u septembru prošle godine, kada su se sreli predsednik Vučić i bivši premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti.

Iako će narednih dana Kurti takođe boraviti u Briselu, on se neće sastajati sa predsednikom Srbije.

Izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu

Vlada Srbije je na sednici usvojila zaključak o izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu, i to na Mišeluku. Kako je ranije rekao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, razmatrano je više lokacija, ali su stručni ljudi, ne samo iz Grada, već i ministarstva zdravlja i drugih institucija obišli svaku od njih i Mišeluk je "pobedio".

Predviđeno je da bolnica ima 600 ležajeva, 400 u poluintenzivnoj nezi, a 200 za najteže pacijente, biće opremljena najsavremenijim medicinskim aparatima.

Otvaranje koridora i najava velikih projekata

Narednih dana biće otvoren deo obilaznice oko Beograda, od Orlovače ka Ostružnici,od 1. maja počinje izgradnja Fruškogorskog koridora Novi Sad-Ruma sa mostom kod Kovilja, sa najvećim tunelom u Srbiji.

Vučić je iz Brisela najavio velike projekte za Srbiju iz EU.

- Reč je o velikim infrastrukturnim projektima, najvećim koji možemo da zamislimo. Ako to uspemo, to će biti neverovatan rezultat za našu zemlju. Srbija neće ličiti za 3, 4 godine na onu Srbiju od pre 10 godina, u svakom smislu - izjavio je predsednik Srbije, ali nije precizirao o kakvim projektima je reč, pre sastanaka sa evropskim zvaničnicima.

Video: Vučić: Očekujem poziv sredinom maja za nastavak dijaloga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂

    26. april 2021 | 07:29

    Međustranački dijalog, sa kim? Advokatima iz EU koje je opozicija pozvala da odradi posao za nesposobne?

  • Jole

    26. april 2021 | 12:53

    Kim je deo Srbije i tačka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA