≫ 

U 2 nedelje 2 "non pejpera" o novim granicama: Šta stoji iza dokumenata koja dižu buru na Balkanu?

U samo dve nedelje u javnosti su se pojavile informacije o postojanju dva dokumenta iza kojih niko zvanično nije stao, ali sadrže ozbiljne predloge koji su još ozbiljnije digli buru u regionu, čije se prekrajanje granica pominje

  • 19
Balkan mapa Foto: SHutterstock

Još se nije stišala bura posle slovenačkog "non pejpera" od pre dve nedelje, koji predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podelu BiH i stvaranje "velike Albanije" i "velike Srbije", pojavio se novi, daleko ozbiljniji predlog, za koji se tvrdi da je potekao iz francuske i nemačke kuhinje.

Predviđa autonomni okrug Severno Kosovo, poseban status za SPC, Mitrovicu kao zajedničku ekonomsku zonu ali i nezavisnost Kosova.

Dok zvanična Priština daje uzdržane izjave povodom ovog predloga, nemački ambasador na KiM poriče da je dokument francusko-nemački i tvrdi da je lažna vest, predsednik Srbije poručuje da ga cela ta priča više brine i da ga je pisao neko ko je “fantastično upućen” u tematiku.

U samo dve nedelje u javnosti su se pojavile informacije o postojanju dva dokumenta iza kojih niko zvanično nije stao, ali sadrže ozbiljne predloge koji su još ozbiljnije digli buru u regionu, čije se prekrajanje granica pominje.

"Non pejper" o kosovskom pitanju

Prištinski list "Koha ditore" objavio je sadržaj navodnog "non pejpera", gde je navedeno da će “Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova“.

Među ostalim tačkama navodi da će Srpska pravoslavna crkva imati poseban status, dok će Mitrovica biti zajednička ekonomska zona. Trebalo bi da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a konačni dogovor da bude postignut do februara 2022. godine.

Kosovo izbori glasanje Prištinski list "Koha ditore" objavio je sadržaj navodnog "non pejpera", gde je navedeno da će “Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova“-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Navedeno je da su dokument pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom. Ipak, autentičnost ovaj list nije mogao da potvrdi, ali se pozvao na izvode iz diplomatskih krugova.

Nemački ambasador u Prištini, Jern Rode, demantovao je navode medija da se iza dokumenta stoji Nemačka i poručio da je u pitanju lažna vest.

- Možda postoji dokument, ali sigurno nije francusko-nemački. Potpuno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak, kako je prošlog četvrtka u Prištini ponovio nemački ministar spoljnih poslova Mas - napisao je Rode na Tvitteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak, tvrdi da ga brine sadržaj, jer se vidi da je dokument pisao neko ko je fantastično upućen u temu.

- Znam sve ljude koji se bave Kosovom, njih je oko 50 u svetu. Sve ljude poznajem, sumnjam na jednu osobu, reč je o jednoj ženskoj osobi, mnogo pametnoj, koja je upućena u tematiku. Ovaj "non pejper" je pisao i smišljao neko ko je mnogo pametan, lukaviji i pametniji od mene, ali je priznanje užasno – kazao je rekao je Vučić i dodao da ćemo da analiziramo, šta se time nama poručuje, ali i istakao da je za nas međusobno priznanje neprihvatljivo.

Ipak, naglasio je da takav dokument Beogradu niko nije pokazao i da ne želi ništa da prejudicira.

"Opipavanje pulsa" ili pokušaj da se napravi osnova za nastavak dijaloga?

"Opipavanje pulsa" ili pokušaj da se napravi osnova za najavljeni nastavak pregovora Beograda i Prištine u Briselu 11.maja mogla bi da bud epozadina plasiranja priče o francusko-nemačkom "non pejperu" za rešenje kosovskog čvora.

Tako stvari vidi Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije, koji navodi da ne zna ko stoji iza ovog navodnog dokumenta, ali da je saglasan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da ga je napisao ''neko ko je pametan i lukav''.

Slobodan Zečević, Institut za evropske studije Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Moguće je da je to pokušaj EU da se pripreme razgovori u maju jer odavno nema ništa konkretno na stolu o čemu bi moglo da se diskutuje - navodi Zečević.

Na pitanje da li je posredni probni balon, govorio je i predsednik Vučić, koji je poručio da to ne može da tvrdi.

- Dajte da sagledamo stvari, da pogledamo, da dođemo do toga, da vidim da li su moje sumnje opravdane, da li je ta osoba sastavljala taj papir. Tačno znam ko je to mogao da pravi, jer nije moguće da to bude neko ko ne zna i ko nije bio na svakom sastanku - istakao je Vučić.

Vlada privremenih institucija u Prištini odbila je da komentariše postojanje takozvanog "non pejpera" o dijalogu sa Beogradom uz obrazloženje da nakon Francuske i Nemačke nemaju šta da dodaju.

"Bez ZSO nema osnova za razgovor"

Kada je reč o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, Zečević kaže da nema osnova za razgovor, osim ako na stolu nije pitanje ZSO.

On napominje da dokument koji je objavila prištinska Koha, ima određene prednosti za srpsku stranu, pre svega kada je reč o autonomiji Srba na severu KiM, i da suštinski sadrži nadležnosti i ovlašćenja koja su Briselskim sporazumom predvidjena za Zajednicu srpskih opština.

Kako kaže, dobro rešenje u ''non-pejperu'' je autonomija Srpske pravoslavne crkve na KiM, dok je za Srbiju problematično priznanje nezavisnosti Kosova što je, ističe Zečević, neprihvatljivo od početka pregovora.

Od Prištine se, dodaje, očekuje da prihvati autonomiju Srba na KiM koja je, inače, predviđena Briselskim sporazumom i podseća da je Priština odbijala da prizna regionalnu autonomiju Srba i da smatra da to može da bude samo neka vrsta nevladine organizacije i neformalne saradnje izmedju opština.

- Fundamentalni, suštinski problem je što se ponovo očekuje da se Srbija odrekne 20 odsto svoje teritorije u korist Albanaca - navodi Zečević.

Slovenački dokument - svi čuli da postoji, niko ga nije video i pisao

Samo 2 nedelje ranije, slovenački portal "Necenzurisano "objavio je sadržaj dokumenta u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Dokument lovenački portal "Necenzurisano "objavio je sadržaj dokumenta u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom-Foto: necenzurirano.si

Nezvanični dokument digao je buru u regionu zbog predloga za crtanje novih granica na Balkanu, ali i zbog činjenice da se ne zna iz koje zemlje je potekao, jer su "svi čuli za njega, niko ga nije video, niko nije pisao".

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je tek juče izdalo saopštenje u kom tvrde da da ne postoji "fantomski non-pejper" na Zapadnom Balkanu koji pojedini mediji pripisuju Sloveniji, i da su rasprave o tome naštetile Sloveniji, kao i Bosni i Hercegovini.

Predsednik Srbije je u nekoliko navrata komentarisao prethodnih dana postojanje ovog dokumenta i poručio da je čuo, ali nije video nikakav papir, jer Beogradu nije ništa stiglo.

Dokument lovenački portal "Necenzurisano "objavio je sadržaj dokumenta u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom-Foto: necenzurirano.si

Sličan odgovor dao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tokom Vučićeve posete Briselu i rekao da non pejper dokument koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer za njega kao neslužbeni diplomatski dokument nije predmet razgovora.

- Nisam primio taj fantomski dokument, nisam ga video, čuo sam za njega ali pošto je reč o non-pejperu to za mene nije predmet razgovora - rekao je.

Dodao je da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana te da se treba koncentrisati na stvari koje imaju veću važnost umesto ulaziti u debate „o idejama koje mogu samo da odmognu“.

Video: Vučić: Dijalog Beograda i Prištine zakazan za 11. maj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    28. april 2021 | 07:41

    Ovo je sramotno kada neko kažu da je takozvana Velika Srbija na teritorijama gde su srpske zemlje,po mom shvatanju Velika Srbija bi bila od Soluna do Triglava i od Karpata do Jadrana,neka me neko ispravi ako grešim.

  • Невена

    28. april 2021 | 07:50

    Када су видјели да од Срба из Републике Српске неће добити пристанак за те глупости сада попуштају на Косову и Метохији нудећи покрајини - покрајину. Да те Бог лијепи сачува. Недајте ношта Косово и Метохија је Србија а шиптари ако буду и аутономију доле сачували ( судећи шта су Србима и Југославији уопште радили) требају вам бити док постоје захвални. ТАЧКА!!!

  • Mitque

    28. april 2021 | 09:02

    Подела Косова је неминовна и једино дугорочно решење. Србија би требала да добије северно Косово а цркве и манастири који су под контролом Албанаца, имаће посебан статус. Србија добија реп. Српску и излаз на море, близу Неума у ширини од 10-15км. Не зна се тачно шта ће од муслиманске Босне остати али сасвим је могуће њено прикључење Хрватској јер самостална муслиманска Босна никоме није у интересу. И то све треба да се заврши до 2025 а 2027 Србија и ЦГ би требало да уђу у ЕУ. Другог излаза тешко да има...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA