≫ 

"Šahovska partija još traje, očekujemo pojačane pritiske": Predsednik Srbije o "non pejperu"

Ovo pokazuje da će se pritisak na Srbiju pojačati i da se približavamo situaciji kada ili moramo da dođemo do konačnog rešenja ili da se proglasi krivac - izjavio je predsendik Srbije

  • 1
Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da komentarišući "non pejper" kazao je da je pisao neko ko je očigledno bio prisutan na svim sastancima i pažljivo slušao, neko izuzetno kompetentan i lukaviji od njega.

- Šahovska partija još traje. Ovo je i za mene bilo iznenađenje, način na koji je sastavljen dokument - izjavio je on.

Rekao je da on sa svojim timom radi i pažljivo proučava sve što je pisano u dokumentu.

- Iako je tu Srbiji ponuđeno mnogo više nego što to nudi Ahtisarijev plan, ali ipak nije dobar za nas. To pokazuje da će se pritisak na Srbiju pojačati i da se približavamo situaciji kada ili moramo da dođemo do konačnog rešenja ili da se proglasi krivac - istakao je predsednik Srbije.

Komentarišući navode Vjose Osmani, da iza svih non-pejpera stoji Srbija, poručio je privremenim prištinskim vlastima da ni ne sanjaju da bi Srbija mogla priznati nezavisnost Kosova.

- Ako se oni sada nadaju da bi Srbija prihvatila takvo priznanje Kosova poručio bih da ne sanjaju, a kamoli da Srbija stoji iza takvo nečeg - rekao je on.

Šta Srbiji "nudi" novi "non pejper"

Prištinski list "Koha ditore" objavio je sadržaj navodnog "non pejpera", gde je navedeno da će “Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova“.

Među ostalim tačkama navodi da će Srpska pravoslavna crkva imati poseban status, dok će Mitrovica biti zajednička ekonomska zona. Trebalo bi da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a konačni dogovor da bude postignut do februara 2022. godine.

Navedeno je da su dokument pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom. Ipak, autentičnost ovaj list nije mogao da potvrdi, ali se pozvao na izvode iz diplomatskih krugova.

Nemački ambasador u Prištini, Jern Rode, demantovao je navode medija da se iza dokumenta stoji Nemačka i poručio da je u pitanju lažna vest.

Možda postoji dokument, ali sigurno nije francusko-nemački. Potpuno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak, kako je prošlog četvrtka u Prištini ponovio nemački ministar spoljnih poslova Mas - napisao je Rode na Tvitteru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    28. april 2021 | 14:01

    Mogo oni da pritiskaju koliko hoće ! Ako albanci ne ispune ono što su podpislali na sledećem sastanku izadjite iz pregovora i vratite ih u UN . Znam da je teško ali još teže je Srbima na KIM . Živela Srbija .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA