≫ 

Počela izgradnja Fruškogorskog koridora. Vučić: Mislim da ovim strmoglavo grabimo u budućnost

Ovaj koridor će biti auto-put od 47,7 km, sa četiri trake od po 3,5 metra, ali bez zaustavnih traka i ta saobraćajnica će spajati auto-puteve ka Šidu i Subotici, a imaće i najduži tunel u Srbiji

  • 21

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji početka radova na izgradnji Fruškogorskog koridora. Radove je započela kineska kompanija CRBC.

- Samo brinem da li ćete kineska kompanija imati dovoljno radnika, pošto gradimo mnogo autoputeva i brzih saobraćajnica - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će na Fruškogorskom koridoru biti izgrađen najduži tunel u Srbiji, Iriški venac od čak 3,5 kilometara.

- Mislim da ovim, kako je Crnjanski rekao, strmoglavo grabimo u budućnost i radimo velike stvari za našu zemlju. Bićete spojeni, i čitava južna Bačka sa Sremskim okrugom i Mačvom i biti na koridoru koji od Rumuniji vodi ka Hrvatskoj i RS i BiH - rekao je Vučić.

- Ovo će mnogo da olakšava ljudima, da omogući brži prevoz. Ovaj projekat je u vrednosti 606 miliona evra, reč je o skupom projektu, čim gradite mostove i najkomplikovanije tunele, tu nema nečeg što je jeftino. Želimo da generacijama koje dolaze ostavimo bolje puteve. Danas gradimo više nego ikada - dodao je Vučić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo čestitala je današnji praznik.

- Danas je 1. maj, važan praznik u Srbiji i u Kini. Veliko mi je zadovoljstvo da prisustvujem otvaranju radova. Ovo je važan projekat za Vojvodinu i za celu Srbiju - rekla je ona.

Priznanje nikako, za ostalo - nećemo dobiti bolji papir

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je jutros, povodom “non pejpera” o rešenju za KiM, da Srbija to ne bi mogla da prihvati zbog priznanja Kosovo, dok za sve ostalo, kaže, nikada nećemo dobiti bolji papir.

- A, pri tom zna se da ja nisam od onih koji takve stvari govori, jer sam uvek govorio da ćemo dobiti bolji papir - dodao je.

Srbija ne može i ne sme da prihvati priznanje Kosova, istakao je i dodao da nam ono drugo (iz tog dokumenta), nikad nam neće ni ponuditi.

- Zato je to neko i stavio, da nam to nikada ne bi bilo ponuđeno - rekao je Vučić novinarima na Fruškoj gori.

Molim ljude da se vakcinišu

Predsednik Srbije je još jednom pozvao ljude da prime vakcinu protiv korona virusa.

- Molim ljude da se vakcinišu, od ponedeljka je otvoreno za sve! Imamo sve vakcine, kao Boga vas molim, idite da se vakcinišite da bismo mogli da radimo, da bismo mogli da napredujemo. Danas i sutra je vakcinacija još samo po pozivu, od ponedeljka drugog dana Vaskrsa su otvoreni svi punktovi. Time štitite sebe i svoje živote - istakao je Vučić.

Početku radova prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasadorka Kine Čen Bo, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Vrednost ugovora je 606 miliona evra, a koridor će biti izgrađen, kako je ranije najavljeno, u rekordnom roku, do 15. marta 2024. godine.

U okviru brze saobraćajnice biće izgrađen i most na Dunavu kod Kovilja od 1,8 kilometara. Fruškogorski koridor će se nastaviti na autoput Ruma - Šabac koji se gradi, kao i buduću brzu saobraćajnicu od Šapca do Loznice.

Fruškogorski koridor, pored toga što će skratiti vožnju od Novog Sada do Beograda za 20 km i omogućiti da se od centra Novog Sada pre stigne do industrijske zone u Rumi nego do centra Futoga, doneće višestruku korist za sva naseljena mesta u njegovoj okolini, izjavio je za Tanjug predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Predstavlja auto-put od 47,7 km, sa četiri trake od po 3,5 metra, ali bez zaustavnih traka i ta saobraćajnica će spajati auto-puteve ka Šidu i Subotici, a imaće i najduži tunel u Srbiji, poručio je Mirović.

Kaže da će kroz Frušku goru biti probijen tunel od 3,5 kilometra, kao i da će biti sagrađen nov most preko Dunava od 1,8 km, koji će spajati Petrovaradin u Sremu i Kovilj u Bačkoj.

U izjavi za Tanjug Mirović je naglasio da je građevinska dozvola već izdata Koridorima Srbije.

Video: Vučić posetio Institut za virusologiju i serume Torlak sa Lončarom i Dodikom

(Telegraf.rd/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    1. maj 2021 | 09:37

    Samo plate i penzije strmoglavo idu dole,a cene na gore.

  • David

    1. maj 2021 | 07:38

    Srbija nastavlja da se razvija, bravo!

  • Mijo

    1. maj 2021 | 07:44

    Fruškogorski koridor je veoma važna deonica koja zahteva mnogo vremena za izgradnju i modernizaciju ali na kraju krajeva sve će se ovo isplatiti.Smatram daće ova investicija dati veoma dobre rezultate idaće ova deonica mnogo značiti za ceo Novi Sad iza celu našu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA